Fuar için 50 bin dolarlık ‘prestij’ desteği geliyor

Ekonomi Bakanlığı, 15 bin dolar olan fuar desteğini, her yıl sektörlerin seçeceği bir ‘prestijli fuar’ için 50 bin dolara çıkaracak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sercan AKINCI

İSTANBUL - Ekonomi Bakanlığı, ‘prestijli fuar desteği’ uygulamasına başlıyor. Şirketlere, fuar başına 15 bin dolara kadar verilen destek, her yıl sektörlerin seçeceği bir fuar için 50 bin dolara kadar çıkarılacak. Ayrıca 20 puanlık ilave destek sağlanan 15 hedef ülkeye, 2014 yılı için Singapur çıkarılarak Tayland eklenecek.

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği’nin (ASKON) düzenlediği ‘İhracata Yönelik Destek Mekanizmaları’ toplantısında konuşan Ekonomi Bakanlığı Fuar İzinleri ve Destekleri Daire Başkanı Ahmet Şevket Yurt, hiç ihracat yapmamış bir KOBİ’yi elinden tutup dışarıya açacak sonrasında küresel firmaya dönüştürecek 14 başlıkta destek verdiklerini söyledi. Desteklerin fuar başına en fazla 15 bin dolar olmasına karşın yılda 100 organizasyona katılan bir firmaya her biri için ayrı ayrı destek verdiklerini kaydeden Yurt, “Bizde limitsiz destek var. Dünyada bu şekilde başka ülke bilmiyorum” dedi.

Prestijli Fuar Desteği uygulaması da başlattıklarına değinen Yurt, sektörlerin her yıl seçeceği bir fuar için katılımcı firmalara 50 bin dolarlık destek verileceğini aktardı. Yurt ayrıca 20 puanlık ilave destek sağlanan 15 hedef ülkeye bu yıl Singapur yerine muhtemelen Tayland’ın ekleneceğini bildirdi. Ekonomi Bakanlığı’na geçtiğimiz yıl 243 yurt dışı fuar için başvuru geldi ve toplam 165.6 milyon dolarlık destek sağlandı.

Yurt dışına açılana 4 yıl destek var

Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi (Ur- Ge) kapsamında 2 yılda 100’ün üzerinde proje yönetildiğinin altını çizen KOBİ ve Kümelenme Daire Başkanı Emrah Sazak, işbirliği kuruluşlarının bu kapsamda yaptıkları harcamaların yüzde 75’inin devlet tarafından karşılandığını hatırlattı. Ur- Ge kapsamında en az 10 firmanın işbirliği kuruluna başvurması gerektiğinin altını çizen Sazak, desteklerdeki mesajın ‘KOBİ’yseniz işbirliği çok önemli’ olduğunu aktardı. Markalaşma ve Ar-Ge Destekleri Daire Başkanı Bünyamin Kutlu da yurtdışına açılan bir firmaya kira, tanıtım ve marka tescili konularında 4 yıl boyunca destek verildiğini kaydetti.

Toplantıda konuşan ASKON Genel Başkan Yardımcısı Sıtkı Abdullahoğlu ise “Türkiye şu anda maalesef gelişmiş ülke statüsüne kavuşacak performansı gösteremedi. Artık teknolojiyi üretip, know-how’ına sahip olmalıyız” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir