Hububat boy atmadı, saman zamlandı

Ülke genelinde hububatta rekoltenin iyi olmasına rağmen üretimi az olan samanın fiyatı artış gösterdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BALIKESİR - Ülke genelinde hububatta rekoltenin iyi olmasına rağmen üretimi az olan samanın fiyatı artış gösterdi. "Güney Marmara'nın buğday ambarı" olarak nitelendirilen Bandırma'nın  Ziraat Odası Başkanı Süleyman Dönmez,  bölgelerindeki buğday başta olmak üzere genel olarak hububat rekoltesinin yüksek  olduğunu söyledi.

Ürünün iyi verim yaptığını ifade eden Dönmez, buna karşın sapların boy yapmaması nedeniyle saman üretiminin geçen yılın çok altında kaldığını bildirdi.

Bu durumun, arz-talep dengesini bozduğunu dile getiren Dönmez, "Samanın  balyası 7 liraya kadar çıktı. Birçok yerde saman adeta yok satıyor. Geçen yıl balyası 3-4 lira arasında satılırken, bugün tarlada alıcı buluyor" dedi.
         
Saman buğdayla yarışıyor
         
Konya'nın Meram Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner ise saman fiyatlarında, geçen yıla göre yüzde 100'e varan artışlar olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: "Gerek saman gerekse arpa, fiğ ve mısır yemlerinde fiyat artışları var.  Arpa fiyatları bile geçen yıla göre yüzde 50 arttı ve kilosu 62 kuruşu gördü.  Buğday 60-72 lira arasında alıcı buluyor. Samanın kilosu ise 40-50 kuruş arasında  seyrediyor. Bu yıl kuru alanlarda, geçen yıla göre yüzde 40 civarında ürün  kaybına yol açacak kuraklık söz konusu. Uzun yıllar ortalamasına göre ise yüzde 15'e varan rekolte kaybı var. Bu durum, saman verimini de etkileyince haliyle  fiyatlar arttı."
         
Şanlıurfa'da saman üretimi yüksek ama fiyatlar durmuyor
        
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Ali Rıza Öztürkmen  de geçen yıllarda düşük fiyatı nedeniyle çiftçilerin tarlasında yaktığı samanın bu yıl adeta yok sattığı söyledi.

Özellikle son birkaç yıldır hayvancılığın gelişmesi ve talebin yükselmesiyle saman fiyatlarının arttığını vurgulayan Öztürkmen, şöyle konuştu: "Bahar yağışlarının iyi olmasından dolayı Şanlıurfa civarında verimimiz  arttı. Resmi rakamlara göre, buğday samanı, geçen yıl kuru alanlarda dekara 140 kilogram, suluda 280 kilogram alındı. Bu yıl ise kuruda 250 kilogram, suluda 350  kilograma çıktı. Verimin yüksek olmasına rağmen geçen yıl 15 kuruşa satılan buğday samanı, bu yıl 35 kuruş, iyisi ise 38 kuruşa kadar çıktı. Arpa samanında   ise kuru alanlardaki verim, dekar başına 245 kilogramdan 350 kilograma yükseldi. Fiyatı da 14-15 kuruş aralığından 34-35 kuruş aralığına çıktı."

Öztürkmen, süt fiyatı aynı kalırken samanın arttığını dile getirerek,  hayvancılığın aynı şekilde gelişmesi ve devam etmesi isteniyorsa, üreticinin yem  konusunda desteklenmesi gerektiğini söyledi.
         
Edirne'de de fiyatlar 40 kuruşa dayandı
         
Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz ise bu yıl sapların istenen  boyu yapamaması nedeniyle saman üretiminin azaldığını belirterek, hayvancılıkla  uğraşanların ihtiyacı olan samanını tamamlayamadığını bildirdi. Her ne kadar ucuz olsa da saman bulunamayınca fiyatların yükselişe  geçtiğini ifade eden Yorulmaz, "Fiyatlar 40 kuruşa dayandı. Fırsatı  değerlendirenleri kınıyorum. Bu ülkede çiftçilerin birbirine yardımcı olması lazım. Vicdanlı davranılmasını istiyorum. Geçen yıl bağlama giderine verilen  fiyatların bu şekilde yükselmesi yanlıştır" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir