İhracatçı büyümeden memnun

Büyüme rakamlarını değerlendiren TİM Başkanı Büyükekşi, Türkiye'nin 2016 yılının son çeyreğinde yüzde 3,5 ile beklentilerin oldukça üzerinde bir performansı sergilediğini ifade etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, 2016 yılı 4.çeyrek büyüme verisini değerlendirdi.

Türkiye'nin 2016 yılının son çeyreğinde yüzde 3,5 ile beklentilerin oldukça üzerinde bir büyüme performansı sergilediğini söyleyen Büyükekşi, bu oranın Türkiye'nin potansiyeli altında olduğunu dile getirerek, "Ülkemizde yaşanan terör olayları, 15 Temmuz hain darbe girişiminden sonraki gelişmeler, çevremizde yaşanan çatışmalar gibi etkenlere rağmen yakalamış olduğumuz büyüme rakamını başarılı buluyoruz" dedi.

"Hükümetin aldığı tedbirler meyvesini veriyor"

"Görüyoruz ki, hükümetimizin ekonomiyi canlandırmaya yönelik aldığı tedbirler meyvelerini vermeye başladı diyerek sözlerine devam eden Büyükekşi, "2017'nin ilk çeyreğinde de bu önlemlerin etkisinin daha yoğun hissedilmesi ile birlikte daha yüksek oranda büyüme yakalayacağız. Öte yandan, son çeyrekte turizmdeki kayıpların etkisiyle net dış ticaret büyümeye binde 2 negatif katkı vermiş oldu. Ancak, turizmi hariç bıraktığımızda, mal dış ticaretinin büyümeye pozitif katkı vermesi bizim için sevindirici bir gelişme" değerlendirmesinde bulundu.

"Geleceğe yönelik tereddütlere en güçlü cevap"

Küresel ekonomide, Türkiye'de ve çevresinde yaşanan sıkıntılara rağmen yıl genelinde yüzde 2,9 büyüme oranını önemli bulduğunu vurgulayan Büyükekşi, "Yaşadığımız gelişmelerin onda biri başka bir ülkede yaşanacak olsa, o ülkenin toparlanması belki yıllar sürecekken, ülkemiz çok hızlı bir şekilde toparlanmasını bildi. 20 AB üyesi ülkeden daha başarılı bir performans sergiledik. Büyüme verilerimiz, 27 çeyreklik büyüme serimizin ardından küçülme yaşadığımız 2016 yılı üçüncü çeyreğinden sonra, ülkemizin geleceğine yönelik tereddütlere de en güçlü cevap olarak ortaya çıktı" şeklinde konuştu.

2017'de de potansiyelin üstünde performans bekliyorlar

Sözlerine, "İhracatçılar olarak atılım yılı ilan ettiğimiz 2017 yılında ise ihracatçılarımızın gayretleri ve Hükümetimizin gerek yatırımlara gerek ihracata yönelik vermiş olduğu desteklerle birlikte net dış ticaretin büyümeye pozitif katkı vereceğine inanıyoruz" diyerek devam eden Büyükekşi, "Bu sayede çok daha yüksek oranlarda büyüme rakamları kaydedeceğiz. Daha fazla büyüyeceğiz, daha fazla ihracat yapacağız, daha fazla istihdam yaratacağız. İnanıyoruz ki 2017 yılında ekonomimiz potansiyelinin üzerinde bir performans sergileyecek ve 2023 hedeflerine bir adım daha yaklaşacağız" ifadelerini kullandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir