İhracatçılar TTM'ler için harekete geçti

TİM çalışma başlattı. 10'dan fazla ülkeye Türkiye Ticaret Merkezleri (TTM) kurulacak. 4 ihracatçı birliği yer belirledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GAMZE ŞENER
TAYLAN BÜYÜKŞAHİN

İhracatçı şirketlerin mağaza, fuar katılımı gibi yurtdışı faaliyetlerinin desteklenmesini düzenleyen mevzuatın iki ay önce güncellenmesi ve Türkiye Ticaret Merkezleri (TTM) açılmasına önemli teşvikler getirilmesi Türkiye İhracatçılar Meclisi'ni (TİM) ve birlikleri harekete geçirdi. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Nerede kurulacağı konusunda çalışma başlattık. Sektör kurullarımızdan hedef ülke belirlemelerini istedik. Gelen değerlendirmelere göre yol haritası netlik kazanacak” dedi. İhracatçı birlikleri de de çalışmaya başladı. Önümüzdeki günlerde bu tespitler TİM’de değerlendirilecek. DÜNYA’ya açıklamalarda bulunan birlik başkanları hedef ülkeleri belirlediklerini söyledi.

‘Yurt Dışı Birim, Marka ve Tanıtım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ’ 2010’da çıktı. 12 Aralık 2014’te yeniden düzenlendi. Tebliğe göre, Türkiye Ticaret Merkezi’nin (TTM) destek kapsamına alınması için; TİM tarafından, TİM’in Türkiye’de kurduğu şirket tarafından, TİM ile diğer işbirliği kuruluşu/kuruluşları ortaklığında Türkiye’de kurulan şirket tarafından bir projeyle bakanlığa başvurulması ve projenin bakanlıkça uygun bulunması gerekiyor. Buna göre projenin yürütücüsü TİM olacak. TTM’lerin teşvik kapsamında brüt kira giderlerinin (net kira ve vergiler) yüzde 60’ı ve merkez başına yıllık en fazla 1.5 milyon dolara kadar desteklenecek. Merkezin işletici şirket tarafından satın alınması durumunda, satın alma bedelinin yüzde 60’ı en fazla 6 milyon dolara kadar desteklenecek. Bunların tanıtımı için harcamaların da yüzde 60’ı karşılanacak. İşletici şirket, ilgili ülkede doğrudan kurulabileceği gibi Türkiye’de kurulan bir şirket tarafından da kurulabilecek. İşbirliği kuruluşlarının ya da Türkiye’de kurdukları şirketin işletici şirketteki payı yüzde 51’den az olamayacak. Tebliğin yenilenmesinden sonra çalışma başlattıklarını belirten TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Firmalarımızın yurtdışı birimlerinin kira giderleri, tanıtım harcamaları destekleniyor. Bunlara ilaveten getirilen yeni desteklerle, oluşturulacak TTM’ler aracılığıyla bu merkezlerde yer alan şirketlerimizin, ürünlerin tanıtım ve pazarlanmasında etkinlik sağlanması ve ilgili tüm süreçlerdeki verimliliğin artırılması amaçlanıyor. TTM’ler ofisleri ve teşhir salonlarıyla ülkemizin, ihracatçı firmalarımızın ve Türk ürünlerinin tanıtım üssü, depo/ antrepo hizmetleri ile lojistik merkezi, hukuki/mali danışmanlık hizmetleri ve pazara giriş hizmeti ile aktif hukuki ve mali danışmanlık birimi olarak önemli görevler icra edecek, yeni bir yapı olacak. Bununla yurtdışında tek başına birim açma imkanı olmayan şirketlerimize yardımcı olunacak, pazara girişin zor olduğu coğrafyalara ulaşma imkanı sağlanacaktır” dedi. 

Sektör kurulları belirleyecek 

TTM’lerin, TİM tarafından tek başına veya ‘işbirliği kuruluşları’ olarak tanımlanan TOBB, DEİK, ihracatçı birlikleri, ticaret ve sanayi odaları, OSB’ler, işveren sendikaları ortaklığıyla kurulacağına dikkat çeken Büyükekşi, “Türk Ticaret Merkezleri’nin nerede kurulacağı ile ilgili de çalışmalarımıza halihazırda başlamış bulunuyoruz. Buna yönelik sektör kurullarımızdan hedef şehir/ ülke belirlemeleri talebinde bulunduk. Gelen değerlendirmelere göre önümüzdeki günlerde izleyeceğimiz yol haritası da netlik kazanacak. Amacımız farklı sektörlerin ihtiyaçlarını aynı anda karşılayabilecek efektif merkezler kurmak” diye konuştu.

İhracatçı birlikleri hedef pazarlarını belirliyor

Hazırgiyimci bu yıl 5 merkez açacak 

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Hikmet Tanrıverdi: "Hazır giyim sektörü 5 hedef pazar belirledi. Hepsini bu yıl içinde açmayı hedefl iyoruz. 1 milyon dolarlık yatırım yaptık. Bizim belirlediğimiz hedef ülkeler arasında, ABD, Rusya, Fransa, İngiltere ve Almanya var. Bu merkezlerde yaklaşık 30 ila 40 firmayı bir araya getirmeyi hedefliyoruz. Showroom şeklinde düzenlenecek olan merkezler, yurtdışı ofisi olarak da kullanılabilir. Hatta isteyen markalar, tasarımcılarına da yer verebilecek. Merkezler, Ekonomi Bakanlığı bünyesinde ve yüzde 75'e varan devlet desteğiyle kurulacak. Benzer bir uygulamayı İtalyanlar da yapıyor. Devletin desteği 5 yıl boyunca sürecek. Şu an uygulama esaslarını bekliyoruz. İhracatımıza olumlu yönde etkisi olacağına inanıyoruz." 

Madenci Çin ve ABD'yi istiyor 

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kahyaoğlu: "Devletin ticaret merkezleri için vereceği destek yüzde 60. Ancak bu oran hedef pazarlarda yüzde 75'e kadar çıkıyor. Biz ticaret merkezlerini mermer ile ilgili kuracağız. Birincisi Çin'de, ikincisi ABD Los Angeles'ta, üçüncüsü de Dubai ya da Katar'da olacak. Üçünü de bu yıl açmayı planlıyoruz. Farklı alanlardan birbirini tamamlayan 20- 30 firmayı bir araya getireceğiz. Bu firmalarla ABD'deki projelere gireceğiz. Ticari anlamda katma değeri daha fazla olacaktır. Mesela ABD'de bir yer kiralamaya kalksanız çok fazla maliyeti var ama bir firma 50 metrekarelik yer kiralayıp, yüzde 75'e varan oranlarda devlet desteği alacak. Az bir parayla malınızı orada sergileyebileceksiniz. 2023 hedefleri yakalanabilir. Bunun için inancımı yitirmedim."

Makinecinin ilk hedefi ABD 

Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği Başkanı Adnan Dalgakıran: "Konuyu 7-8 yıl önce biz ortaya attık. Ancak bugün hayata geçiyor. Makinecilerin hedefi ABD, Uzakdoğu, Almanya ve Afrika. Merkezlerden birini bu yıl kuracağız. Öncelik muhtemelen ABD olacak. Doğru düzgün yürüyen tek ekonomi ABD. Pariteyle birlikte dolarla ihracatın öneminin artması, daha rekabetçi unsur oluşturabilmekle bir araya gelince önem kazanıyor. Ancak yine de 2023 hedefleri hızla revize edilmeli. Bunu TİM de sorgulamalı." 

Latin Amerika ile ilişkiler gelişecek 

Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç: "Ticaret merkezleri özellikle ABD'de çok büyük katkı sağlayacak. Böylece Latin Amerika pazarıyla da ticaretimizi geliştireceğiz. Diğer hedef pazarlarımız ise Çin ve Hindistan. Uygulama esasları yayınlanır yayınlanmaz harekete geçeceğiz. Bu destekle birlikte mobilya sektörü 2023 hedefl erini yakalayabilir."