İhracatçıya 12,9 milyar dolarlık destek

Finansman desteğinin 6,9 milyar doları nakdi kredi, 6 milyar doları sigorta

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, 2009 yılında Eximbank'ın ihracatçılara 6,9 milyar dolar nakdi kredi ve 6 milyar dolar sigorta olmak üzere toplam 12,9 milyar dolar tutarında finansman desteği sağlayacağını bildirdi.

Tüzmen, Eximbank Genel Müdürü Ahmet Kılıçoğlu ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, Eximbank'ın 2009 yılı faaliyetlerine ilişkin bilgi verdi.

Tüzmen, Eximbank'ın 2008 yılına göre desteğini yüzde 37 büyütmeyi hedeflediğini ve 2009 yılında 109 milyar dolar civarında tahmin edilen toplam ihracatın da yüzde 11,5'ine desteğin sağlanmış olacağını söyledi.

Tüzmen, Türk Eximbank kanalıyla ihracat sektörüne daha fazla kaynak aktarılması amacıyla Merkez Bankası nezdinde girişimlerde bulunulduğunu ve bankaya tanınan mevcut ihracat reeskont kredisi limitinin 900 milyon dolara yükseltildiğini bildirdi.

Programın etkin ve kolay kullanımı için uygulama esas ve şartlarında da düzenlemeler yapıldığını kaydeden Tüzmen, programdan dış ticaret sermaye şirketleri, sektörel dış ticaret şirketleri ile imalatçı-ihracatçı ve ihracatçı firmaların yararlanabileceğini söyledi.

Bakan Tüzmen, kredi koşulları hakkında da bilgi vererek, firma limitinin 10 milyon dolar olduğunu belirterek, program için kredi başvurusunun en az 500 bin dolar tutarında olması gerektiğini ifade etti.

Tüzmen, kredinin vadesinin 120 gün faiz oranının ise libor 0,75 olduğunu da sözlerine ekledi.

Eximbank Genel Müdürü Kılıçoğlu

Eximbank Genel Müdürü Ahmet Kılıçoğlu da Merkez Bankası reeskont kredisi ile çok uygun koşullarda, kullanıma elverişli, ihracatçılara büyük destek olacak ciddi bir imkan yaratıldığını belirterek, bu imkanla, yaklaşık 2 milyar dolara yakın ihracat finansmanı gerçekleştirmeyi planladıklarını bildirdi.

Eximbank'ın 2008 yılında toplam 4,3 milyar dolar nakdi kredi (5,5 milyar TL) kullandırdığını kaydeden Kılıçoğlu, kredilerin yüzde 73'ünün TL, yüzde 27'sinin döviz olarak kullandırıldığını söyledi.

Kılıçoğlu, kredilerin yüzde 71'nin bankalar aracılığı ile kullandırıldığını ve geçen yıl 12 bin 951 kredi işleminin gerçekleştirildiğini, işlem başına ortalama kredi büyüklüğünün 330 bin dolar olduğunu bildirdi.

2 bin 934 firmanın Eximbank kredilerinden yararlandığını belirten Kılıçoğlu, firma başına ortalama kredi tutarının da 1,5 milyon dolar olduğunu söyledi.

Kılıçoğlu, Eximbank'ın geçen yıl günde 17 milyon dolar kredi kullandırdığını da söyledi.

2009 yılında çok iddialı bir programla ihracatçılara destekleyeceklerini belirten Kılıçoğlu, bu yıl 6,4 milyar dolar kısa vadeli kredi olmak üzere toplam 12,9 milyar dolar tutarında finansman desteği sağlanacağını söyledi.

Kılıçoğlu, "Eximbank olarak 2009 yılında, çok çalışmamız gereken ve sektöre elimizden geldiği ölçüde destekleyeceğimiz bir yıl olacak" diye konuştu.

TİM Başkanı Büyükekşi

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise krizlerin gelip geçtiğini ve herhangi bir şekilde umutsuzluğa kapılmak gerekmediğini belirterek, "Eximbank desteğiyle, yıllardan beri tırnaklarımızla kazıyarak girdiğimiz yurt dışı pazarlarında herhangi bir gerileme kaydetmeden yine var olacağız" dedi.

İhracatçılar olarak olaya uzun vadeli baktıklarını belirten Büyükekşi, şöyle devam etti:

"İhracatçılar olarak kısa mesafe koşucusu değil, bir maraton koşucusu olduğumuzu düşünüyoruz. 2023 yılındaki 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşabilmemiz için bizim önce morallerimizi yüksek tutmamız gerekiyor. Biz de bu yüzden morallerimizi yüksek tutuyoruz. Hiçbir endişemiz ve ileriye dönük bir sıkıntımız yok.

Bu yüzden kaynak konusu son derece önemli. İhracatçının kaynakları son derece verimli kullanması gerekiyor. 2008 yılında Eximbank ihracata yüzde 7 oranında finansman yaparken, 2009 yılında bu oran yüzde 12'ye çıkacak. Bu da ihracatçılarımız açısından son derece önemli. Biz böylelikle yıllardan beri tırnaklarımızla kazıyarak girdiğimiz yurt dışı pazarlarında herhangi bir gerileme kaydetmeden oralarda yine var olacağız ve bu 500 milyar dolarlık ihracat hedefimizi gerçekleştireceğiz.

Krizler gelir geçer, herhangi bir şekilde umutsuzluğa kapılmak gerekmiyor. O yüzden ileriye umutla bakıyoruz. İhracatçılar için gerek 1994'de, gerek 2001 yılında Eximbank hep can simidi olmuştur, 2008 yılında başlayan ve devam eden küresel krizde de Eximbank ihracatçıların can simidi olacak. İhracatçılar bu hedefe ulaşabilmek için finansal yapılarının sağlam olması gerekiyor, bu kredilerde bu imkanı sağlayacak."