Irak açığı, AB ile kapatılacak!
Haziran ayında Irak’a ihracat yüzde 21 düştü. TİM Başkanı Büyükekşi, kaybın AB ülkeleri ile aşılabileceğini söyledi
TAYLAN BÜYÜKŞAHİN
KIRIKKALE - TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, IŞİD’in Musul’u ele geçirmesinin ardından başlayan olaylar nedeniyle Türkiye’nin Irak’a ihracatının haziranda yüzde 21 azaldığını söyledi. Büyükekşi, Irak etkisi olmasaydı genel ihracattaki artışın 2.5 puan daha fazla olacağını kaydetti. Kırıkkale'de açıklanan haziran ayı ihracat rakamlarına göre Türkiye’nin toplam ihracatı, bir önceki yılın aynı ayına oranla yüzde 6.6 artarak 12.5 milyar dolar oldu. Böylece ihracat yılın ilk yarısında yüzde 7.3 artışla 80 milyar dolara dayandı. Rakamların açıklandığı toplantıda konuşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Irak'ta yaşanan kaosun bu ülkeye yapılan ihracatta daralmaya yol açtığına dikkat çekti.
Haziranda Irak’a yapılan ihracatın yüzde 21 oranında azaldığı bilgisini veren Büyükekşi, Irak etkisi olmasaydı ihracattaki artışın 2.5 puan daha fazla olacağını vurguladı.
Kayıp, AB ile telafi edilecek
Irak’ın, yıllık 12 milyar dolar ile Almanya’nın ardından ikinci büyük ihraç pazarı olduğunu hatırlatan Büyükekşi, ‘’2014’ün ilk 5 ayında Irak’a ihracatımız yüzde 11 artışla 5 milyar 40 milyon dolara yükseldi. Ancak haziranda yüzde 21 geriledi’’ sözleriyle bölgede yaşanan gelişmeleri özetledi. Irak’ta oluşan kaybı yeni alternatif pazarlardaki performansla telafi edeceklerini kaydeden Mehmet Büyükekşi, ‘’Şu aşamada sadece alternatif Kerkük yolu üzerinden sınırlı miktarda ticaret yapılabiliyor. Nasıl ki 2009’da Avrupa pazarındaki krizi Ortadoğu ile aştıysak şu anda Ortadoğu’da yaşanan daralmayı da canlanan Avrupa Birliği pazarı ile telafi edeceğiz’’ dedi.
Son 12 aylık ihracatın yüzde 2.6 artışla 156 milyar 594 milyon dolar olduğunu açıklayan Büyükekşi, haziranda en fazla ihracatı 2 milyar 31 milyon dolarla otomotivin gerçekleştirdiğini kaydetti. Büyükekşi, hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün, 1 milyar 601 milyon dolar ile ikinci, kimyevi maddelerin ise 1 milyar dolar 524 milyon dolar ile üçüncü sırada olduğunu ifade etti.
Suriye'ye ihracatta rekor artış
TİM'in açıkladığı haziran rakamlarına göre, en fazla artış artış yüzde 31 ile fındık ihracatnda yaşandı. Fındığı, tütün ve kimyevi maddeler ihracatı izledi. Haziranda en fazla ihracat sırasıyla, Almanya, İngiltere, Irak, Fransa ve İtalya'ya gerçekleştirildi. Almanya’ya ihracat yüzde 10, İngiltere’ye yüzde 22, Fransa’ya yüzde 12, İtalya’ya da yüzde 18 arttı.
En fazla ihracat yapılan 30 ülke arasında en yüksek artış yüzde 94 ile Suriye’ye yapılan satışlarda yaşandı. ''Suriye'ye ihracat rekor düzeyde artıyor'' diyen Büyükekşi, bu gelişmenin gıda ve temel ihtiyaç ürünlerinden kaynaklandığını ifade etti. En fazla ihracat yapan ilk 10 il arasında ise yurtdışına satışlarını en fazla artıran il yüzde 13 ile İzmir oldu. İzmir’i yüzde 12 ile Denizli ve Kayseri, yüzde 8 ile İstanbul, Manisa ve Sakarya, yüzde 6 ile Kocaeli, yüzde 5 ile Bursa, yüzde 1 ile Gaziantep takip etti. Ankara’nın ihracatı ise yüzde 3 geriledi.
‘Faizde geç kalırsak ivmeyi kaybederiz’
Türkiye’nin 2014 yılında küresel talepteki canlanmayı fırsat bilerek büyüme temposunu koruduğunu ifade eden TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ‘’Faiz indiriminde geç kalınmaması gerekir. Temel dinamiğimiz ihracat olmalı’’ dedi. Merkez Bankası’nın son faiz indirimi konusunda eleştiride bulunan Büyükekşi sözlerini şöyle sürdürdü: “Merkez Bankası geçen hafta faiz oranlarında kısıtlı bir indirim gerçekleştirdi. 29 Ocak’ta 5 puana yakın artışla, yüzde 10’a çıkan faiz, 23 Mayıs’ta yüzde 9.5’a gelmişti. Geçen hafta Merkez Bankası, 0.75 puan daha indirerek yüzde 8.75 seviyesine çekti. Biz Merkez Bankası’nın piyasa dinamiklerinin gerisinde kalmadan, kademeli faiz indirimlerini pro-aktif şekilde devam ettirmesini istiyoruz. Yüksek faiz bilhassa tüm sektörlerdeki firmaların yatırım iştahını negatif etkiliyor. Faiz düşüşünün devamıyla rekabetçi kur seviyelerinin korunması gerektiğine inanıyoruz.’’ İhracatın ekonomik büyümeye büyük katkı sağladığını vurgulayan Mehmet Büyükekşi, “Yakaladığımız ivmeyi devam ettirmemiz gerekiyor” dedi. Büyükekşi, “Bir düşünürün güzel bir sözü var; ‘Değerlerinizin ne olduğunu bildiğinizde kararlar almanız zor değildir.’ Bizim temel değerimiz, dinamiğimiz ihracat olmalı ve bu yönde adımlar atmalıyız. Nitekim İSO’nun İlk 500 Sanayi Şirketi çalışması da bunu destekliyor. Firmalarımızın özsermaye kârlılığı azalıyor, büyümeyi özsermaye yerine daha fazla borçla finanse ediyorlar” diye konuştu.