Irak'tan gaz ithalatı için 12 şirket başvurdu

EPDK şirketlere eksik evraklarını tamamlamaları için 10 günlük süre verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Irak'tan Türkiye'ye doğalgaz ithal etmek için, daha önce talebine Botaş'tan olumlu görüş alan Siyah Kalem Ltd'nin dışında IC Grup, İstanbul Gaz ve Delta AŞ'nin de aralarında bulunduğu 12 şirket Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'na (EPDK) başvurdu.
 
Siyah Kalem Ltd'nin Irak'tan doğalgaz ithal etmek için başvurmasının ardından EPDK'nın başlattığı süreçte, özel sektör şirketlerinin ithalat başvurusunda bulunma süresi 9 Nisan akşamı sona ermişti.
 
Reuters'ın sektör kaynaklarından edindiği bilgiye göre, EPDK şirketlere eksik evraklarını tamamlamaları için 10 günlük süre verdi.
Kaynaklardan edinilen bilgiye göre, EPDK'ya başvuran şirketler arasında Irak'tan doğalgaz getirmeye yönelik alım-satım sözleşmesi bulunan şirketler de bulunuyor.
Mevzuata göre, birden fazla şirketin gerekli evrakları tamamlaması durumunda EPDK'da bir değerleme komisyonu kurulacak ve hangi şirketin ithalat yapacağının belirlenmesi için ihale gerçekleştirilecek.
 
Rusya, İran ve Azerbaycan'dan doğalgaz, Cezayir ve Nijerya'dan da LNG ithal eden Türkiye, artan talebi karşılamak için arz çeşitliğine gitmeye çalışıyor. Türkiye'nin, bu yıl 48.5 milyar metreküp doğalgaz tüketimi öngörülürken, arz güvenliği açısından başka kaynaklardan doğalgaz alınması önem taşıyor.
Mevzuata göre, Botaş'ın doğalgaz almadığı herhangi bir ülkeden özel şirketler EPDK'dan alacağı lisansla doğalgaz ithal edebiliyor.
EPDK'nın web sitesinde yer alan karara göre, Irak'tan doğalgaz getirmek isteyen şirketlerin başvuruları 2014-2033 dönemini kapsayacak ve 700 milyon metreküple başlayarak 3.2 milyar metreküpe kadar gidecek.
 
Karara göre, şirketler 2014 yılında 700 milyon metreküp, 2015 yılında 1.5 milyar metreküp, 2016 yılında 2.5 milyar metreküp, 2017-2031 yılları arasında 3 milyar metreküp, 2032 yılında 3.1 milyar metreküp ve 2033 yılında da 3.2 milyar metreküp doğalgaz getirilebilecek.
 
EPDK, Siyah Kalem Ltd'nin Irak'tan doğalgaz ithaline ilişkin başvuruya olumlu görüş vermişti. Yetkililerin verdiği bilgiye göre, Siyah Kalem'in yıllık 700 milyon metreküp ile başlayacak doğalgaz ithalatını 3 milyar metreküpe çıkarmayı ve 2033 yılına kadar devam etmeyi öngördüğünü bildirmişlerdi.
Doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaştırmayı hedefleyen Irak ile Türkiye arasında bir doğalgaz boru hattı bulunmuyor. Elektrik talebini karşılamakta zorluk çeken Irak'ın yakın zamanda doğalgaz ihracatına başlamasının zor olduğu belirtiliyor.
 
EPDK kararında, şirketlerin her takvim yılı için ithal edeceği gaz miktarının yüzde 10'u kadar miktarın, faaliyete başlama tarihinden itibaren beş yıl içerisinde Türkiye'de depolanması şartı da getirildi.
Türkiye'nin yeraltı depo kapasitesi düşük olduğu için, gaz arzında yaşanan sorunlarda talebin karşılanmasında büyük sıkıntı yaşanıyor.
Bu konularda ilginizi çekebilir