İş dünyası, kimliklerde yer alan bilginin azaltılmasını istiyor

Kimlik bilgilerinin ele geçirilip internet üzerinden paylaşılmasından tedirgin olan iş dünyası, kimliklerde yer alan bilginin azaltılmasını istiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İMAM GÜNEŞ 

İSTANBUL - Yaklaşık 50 milyon Türk vatandaşının kimlik bilgilerinin ele geçirilip internet üzerinden paylaşılması iş dünyasında da tedirginliğe yol açtı. Kimlik bilgileri sayesinde dolandırıcılık olaylarının artmasından endişe duyan iş adamları kaygı duyduklarını söyledi. Mevcut kimliklerde çok fazla bilginin yer aldığını düşünen bazı iş adamları da bu sayının azaltılması için resmi başvuru yapacaklarını kaydetti.

Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, kimlik bilgilerinin çalınıp sızdırılmasından dolayı herkesin tedirgin olduğunu dolayısıyla kendilerinin de endişe duyduklarını aktardı. Bu bilgilerin devletin gizli tutması gereken önemli veriler olduğuna dikkat çeken Kibar, bu sızıntıların sonuçlarının ne zaman, ne şekilde, nasıl ortaya çıkacağını bilmedikleri için kaygının herkeste var olduğunu ifade etti. 

Or-Ka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu da gelecekte hangi tabloyla ne şekilde karşılaşacaklarını bilmedikleri için tehlikeli bir durum yaşanabileceğini ifade etti. Bu konuda kişisel olarak önlem almanın çok mümkün olmayacağını aktaran Orakçıoğlu, “Herkesin kendi faaliyet alanında kimlerle muhatap olduğuna dikkat etmesi gerekir. İş yaptığı kişiler, hesaplar sahte mi değil mi, bunu iyi analiz etmeleri gerekir” diye konuştu. 

50 milyon kişinin bilgilerinin ortalıkta dolaşmasının, sahte kimlik sayısında artışa neden olabileceğine dikkat çeken Avukat Cevat Kazma ise evlerin, arabaların habersizce el değiştirebileceğini dile getirdi. Kazma, ad-soyad, anne-baba adı, TC kimlik numarası, doğum tarihi ve adres bilgilerinin bu denli ifşa edilmesinin yakın gelecekte bir çok hukuki problem yaratabileceğini söyledi. 

Bilgiler azalsın başvurusu 

Bu arada İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Başkanı Murat Akyüz, mevcut durumdan ciddi anlamda endişelerinin olduğunu vurguladı. İşlemlerde çok fazla kişisel bilgi istenmesinin lüzumsuz olduğuna işaret eden Akyüz, lazım olmayan konuların sorulmasını ve kişi hakkında her türlü bilgiye sahip olunmasını doğru bulmadığını ifade etti. İş adamlarının bilgilerinin ortalıkta olmasının tehlikeli bir durum olduğuna değinen Akyüz, “Dolandırıcılık ve sahte kimlik durumları ortaya çıktığında aksini ispatlamak yine iş adamlarına kalacak. Mahkemelerle, davalarla uğraşmak iş adamlarını uğraştıracak. Bu durum ciddi zaman ve kaynak kaybına yol açacak” ifadelerini kullandı. Yurt dışında yaşayanların bu bilgileri paylaşmak zorunda olmadığına dikkat çeken Akyüz, kimlik bilgileri istenildiğinde son 4 hanesinin verildiğini söyledi. Türkiye’de de böyle olması gerektiğini aktaran Akyüz, “Resmi başvurumuzu yapacağız. Çok fazla gereksiz bilgi var. Bunu azaltmak istiyoruz. Lüzum olduğunda anne-kızlık soyadı gibi son 4 hanesi verilmelidir” diye konuştu.

YSK ile bigi paylaşımına sınırlama gelecek

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) bundan sonraki seçimlerde kimlik bilgilerini herhangi bir siyasi parti ile bugünkü yöntemle paylaşmayacağını söyledi. Yaklaşık 50 milyon vatandaşın kimlik bilgilerinin internette yayınlanmasının ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma açarken, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım bilgilerin partilere verilen seçmen listelerinden alınmış olabileceğini belirtmişti. Bozdağ, dün sorular üzerine “YSK bundan sonraki seçimlerde kimlik bilgilerini herhangi bir siyasi parti ile bugünkü yöntemle paylaşmayacaktır. Buna yasal sınırlamalar getireceğiz” dedi. Bozdağ, bazı verilerin tamamının gizlenmesi ve anonim hale getirilmesi suretiyle partilerle sadece sandık numarası ve isim listesinin paylaşılabileceğini dile getirdi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir