İstihdamda en büyük potansiyel "ev kadınları"

TİSK'in hazırladığı bültene göre, istihdam oranını yükseltmek açısından en fazla potansiyele sahip grup, 11 milyon 318 bin kişi ile ev kadınları olarak belirlendi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), istihdam oranını yükseltmek açısından en fazla potansiyele sahip grubun 11 milyon 318 bin kişi ile ev kadınları olduğunu bildirdi.  

TİSK'in Temmuz ayı  İşgücü Piyasası Bülteni'nde, Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) nisan ayı işsizlik verilerine göre, iş gücüne katılma oranının nisan ayında geçen yılın aynı ayına kıyasla 2 puan artarak yüzde 48,7'den yüzde 50,7'ye çıktığı anımsatıldı. 

İşsiz sayısı 2 milyon 579 bin kişiye çıktı

İşsizlik oranının nisanda 2013 yılının aynı ayına göre 0,3 puan yükselerek yüzde 9 olduğu ifade edilen bültende, işsiz sayısının aynı aylar itibarıyla 213 bin kişi artışla 2 milyon 579 bin kişiye çıktığı kaydedildi. 

Başvuru sayısı işsizlik oranıyla uyumlu

Türkiye İş Kurumu'na (İŞKUR) yapılan işsizlik ödeneği başvurularına ilişkin verilerin de yer aldığı bültende, şubat ve mart aylarında 60 bin seviyelerinde olan aylık başvuru sayısının haziranda 85 bine yükseldiği ve bu durumun işsizlik oranındaki artış eğilimi ile uyumlu olduğu bildirildi. 

11 milyon 318 bin ev kadını var

Bültende TÜİK ve İŞKUR verileri birlikte değerlendirildiğinde nisan ayında işgücüne katılma oranının arttığı ifade edilerek, "İstihdam oranını yükseltmek açısından en fazla potansiyele sahip grup, 11 milyon 318 bin kişi ile ev kadınlarıdır" tespitine yer verildi.  

Toplam istihdamın son bir yılda yüzde 5,7 artmasına karşın istihdamdaki artış ivmesinin nisanda zayıfladığına işaret edilen bültende, yüksek okul mezunu olmanın, kadınların istihdam şansını yüzde 20'lerden yüzde 60'lara yükselttiği kaydedildi.  

Genç istihdamın 2/3'ü erkek

Genç istihdamındaki artış oranının yüzde 4,7'den yüzde 8,3'e çıktığı belirtilen bültende, genç istihdamının yaklaşık üçte ikisinin erkeklerden oluştuğu ifade edildi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir