İTO'dan üyelerine 30 milyon YTL destek

Oda, bütçesindeki fazlayı, Halk Bankası aracılığıyla üyelerine düşük faizli olarak kullandıracak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, İTO bütçesinde fazla duran 30 milyon YTL'yi Halk Bankası aracılığıyla üyelerine düşük faizli olarak kullandıracaklarını bildirdi.

Yalçıntaş, İTO'nun 2009 yılı iş programı ve bütçesinin görüşüldüğü meclis toplantısında yaptığı konuşmada, bu iş programının kendisinin takdim ettiği 4. bütçe olduğunu belirterek, 4 yıl boyunca konuşulanları programa koyduklarını söyledi. Yalçıntaş, son 4 yıl içinde İTO'nun, üyelerine verdiği hizmetlerden tahsil ettiği ücret ve harçları artırmadığını belirterek, şunları kaydetti:

"Ama buna karşın elde ettiğimiz gelirler, her yıl bir önceki yıla göre ciddi oranda artmıştır. 2005 yılında 62,6 milyon YTL gelir elde ederken, 2006 yılında 79,3 milyon YTL gelirimiz oldu. Aynı şekilde 2007 yılı gelirimiz de 2006'ya göre yüzde 35 artarak 107,5 milyon YTL'ye ulaşmıştır. 2008 gelirimiz henüz kesinleşmemiş olmasına rağmen yüzde 12'lik artışla 120,2 milyon YTL'ye yükselmiştir. 2008 yılındaki düşük artış oranı göz ardı edilirse bütün dönemde ekonomik ortam o denli iyileşmiştir ki üyelerimiz ticari aktivitelerini artırmışlardır ve odamızdan bu faaliyetlerine ilişkin belgeler alarak bu bedeli ödemişlerdir."

Bu yılın en önemli çalışmasının başarıyla sonuçlandırılan "NACE" çalışması olduğunu belirten Yalçıntaş, bu çalışmayla İstanbul'da 1927 yılından sonra ilk kapsamlı sanayi ve ticaret envanterinin çıkarıldığını hatırlattı.

2008'de bin 100 adet meslek komitesi toplantısı yaptıklarını, sektörel ve ekonomik sorunlara ilişkin 100'ün üzerinde seminer, panel ve benzeri toplantı düzenlediklerini bildiren Yalçıntaş, İTO'yu her ay 90 üyenin ziyaret ettiğini kaydetti.

Üyelerinin uluslararası fuarlara katılımını öncü bir şekilde organize ettiklerini anlatan Yalçıntaş, 11 aylık dönemde 442 firmayla 26 fuara katıldıklarını söyledi.

"Bütçedeki fazla kredi olarak kullandırılacak"

İTO'nun bu yıl 82 yabancı heyeti ve iş adamı topluluğunu ağırladığını belirten Yalçıntaş, yurt dışı heyet organizasyon çalışmalarına da önem verdiklerini anlattı.

Yalçıntaş, üyelerin talepleri üzerinde bir ödev gibi çalıştıklarını, mevzuat çalışmalarına üyelerden gelen istekler doğrultusunda müdahil olduklarını, 37 kanun, tebliğ ve yönetmeliğin oluşumunda bulunduklarını bildirdi.

Küresel mali kiriz nedeniyle İTO kredi mekanizmasını daha da geliştirdiklerini dile getiren Yalçıntaş, bu yıl anlaşmalı banka sayısına 2 banka daha ilave ederek bunu 10'a çıkardıklarını, şu ana kadar 13 bin üyenin bu kredi mekanizmasından yararlandığını ifade etti.

Hazıranan bütçeyle ilgili gelir gider arasında fark olduğunu belirten Yalçıntaş, "Bununla ilgili biz ilgili bakanlıkla gerekli yazışmaları yaptık. Bütçemizde fazla duran 30 milyon YTL'yi başlangıç olarak Halk Bankası aracılığıyla İTO üyelerine düşük faizli olarak kullandıracağız. Bakanlıktan gerekli cevaplar geldi, prosedürü başlattık" diye konuştu.

İTO'nun önem verdiği sosyal sorumluluk alanlarından birinin de eğitim olduğunu ifade eden Yalçıntaş, 3 yıl içinde 3 okul yaptırdıklarını, 2009 yılında ise 3 okulun inşaatını bitirmeyi hedeflediklerini sözlerine ekledi.