İTO'nun Cezayir 2. Türk Ürünleri Fuarı açıldı

İstanbul Ticaret Odası, Afrika'nın en büyük ikinci ekonomisi olan Cezayir'de Türkiye'den 134 firmanın katıldığı 2. Türk Ürünleri Fuarı'nı açtı. Fuara, dört günde 70 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL  - İstanbul Ticaret Odası (İTO) Afrika'nın en büyük ikinci ekonomisi olan Cezayir'de Türkiye'den 134 firmanın katıldığı 2. Türk Ürünleri Fuarı'nı açtı. Türk dizilerinin çok popüler olduğu Cezayir'de halk Türk ürünlerine de çok büyük ilgi gösterdi. 

İTO açıklamasına göre, Türk iş dünyası İTO ile Cezayir'e ve Cezayir'den de Kuzey ve Doğu Afrika'ya açılmak için yola çıktı. İTO'nun bir eli Avrupa diğer eli ise Afrika kıtasında bulunan ve alım gücü sürekli artan Cezayir'de düzenlediği 2. Türk Ürünleri Fuarı başladı. Fuar, yayınlanan dizi filmlerle Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da büyük bir tanıtım başarısı yakalayan Türkiye'nin kültürel zenginliğini de Cezayir halkıyla buluşturdu. 

Açılışa Türkiye Cumhuriyeti Cezayir Büyükelçisi Adnan Keçeci, İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar, Cezayir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tahar Kellil ve Cezayir İşverenler Konfederasyonu Başkanı Boalem M'Rakach da katıldı. 

Türkiye Cumhuriyeti Cezayir Büyükelçisi Adnan Keçeci burada yaptığı konuşmada, Türk Ürünleri Fuarı'nın iki ülke arasındaki köklü ilişkilerin dostluk, kardeşlik ve iş diyaloğuna dönüşmesi için önemli bir fırsat olduğunu belirterek, iki ülke arasındaki siyasi ilişkilerin mükemmel şekilde devam ettiğini kaydetti. 

Keçeci, Cezayir'de 160 civarında Türk kökenli firma bulunduğunu ifade ederek, "Türk kökenli firmaların önemli bir bölümü müteahhitlik alanında faaliyet göstermektedir. Müteahhitlik firmalarının iş hacmi de 5 milyar doları aşmıştır" dedi. 

70 bin ziyaretçi bekleniyor

İTO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar da fuara dört günde 70 bin kişilik rekor bir ziyaretçi katılımı beklediklerini belirtti. 

Türkiye ve Cezayir arasındaki sosyal ve ekonomik gelişmelerin önemli bir ivme yakaladığını vurgulayan Çağlar, "Türkiye ve Cezayir'in gelişen ekonomiler olarak birbirine ihtiyacı vardır. Cezayir Akdeniz'den hem Avrupa hem de Afrika ülkelerine giriş kapısı olma özelliğine sahip. İstikrarla büyüyen Cezayir, Magreb Birliği üyesi beş ülkenin en büyüğü olarak da dikkati çekiyor. Hızla büyüyen ekonomisine paralel olarak Cezayir'in altyapı ve üstyapı yatırım ihtiyacı artıyor. Cezayir, zenginleşen tüketim alışkanlıkları ile de yatırım, dış ticaret ve işbirliği için en çok tercih edilen ülkeler arasında" değerlendirmesini yaptı. 

Çağlar, İTO'nun Cezayir'de Türk Ürünleri Fuarı'nın ilkini 2011 yılında düzenlediğini hatırlatarak, "İlk fuarımızı 50 bin kişi ziyaret etmişti. Bu yıl ise 70 bin ziyaretçi bekliyoruz. İlk fuardan sonra Türkiye'nin Cezayir'e ihracatı yaklaşık yüzde 25 artmıştı. Bu artışta Türk Ürünleri Fuarı'nın önemli bir etkisi olduğu değerlendirilmişti. İkinci fuarda da benzer bu ivmeyi hızlandırmak için elimizden gelen katkıyı sağlamak istiyoruz. Cezayir'e 2011 yılında çeşitli prosedürler nedeniyle et ve süt ihracatında da artık sorun kalmadı" ifadelerini kullandı. 

Cezayir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tahar Kellil ise Türk şirketlerini Cezayir ekonomisine katkıda bulunmaya çağırdı. 

Kellil, iki ülke arasında gerekli yatırımların yapılmasının ve fırsatların değerlendirilmesinin zamanı geldiğine işaret ederek, iki ülke ilişkilerinin projeler bazında da büyük bir gelişmeye tanık olduğunu belirtti. 

Özellikle 2009'da imzalanan anlaşmadan sonra ülkeler arası projelerin daha da gelişmeye başladığının altını çizen Kellil, "Cezayir reformist gücüyle başka projeleri de gerçekleştirmek için gerekli zemini hazırlayacaktır. Cezayir ve Türkiye arasında köklü manevi ilişkiler bulunuyor. Bu ilişkilerin daha da gelişmesi için var gücümüzle çalışacağız" dedi. 

Cezayir 2. Türk Ürünleri Fuarı'na sanayi, hizmet, inşaat, yapı, dekorasyon, mutfak, hediyelik eşya, kozmetik, gıda ve otomotiv sektörlerinde faaliyet gösteren 134 firma katıldı. Fuarda, katılımcı Türk firmalarının muhataplarıyla bire bir görüşmelerinin de sağlanması için ikili görüşmeler organize ediliyor, çeşitli kültürel etkinlikler de düzenleniyor. Seramik ve ebru sanatçıları ise canlı uygulamalarla sanatlarını icra edecek. 

Bu konularda ilginizi çekebilir