JCR: Faiz indirimi ekonomik gerekçelere dayanmıyor

JCR Eurasia Rating Başkanı Ökmen, "Faizlerde yapılan son indirimin temeli ekonomik gerekçelere dayanmıyor." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kredi derecelendirme kuruluşu JCR Eurasia Rating'in Başkanı Orhan Ökmen, Merkez Bankası'nın (TCMB) faizlerde gerçekleştirdiği son indirimin temelinin ekonomik gerekçelere dayanmadığını söyledi.

Ökmen yaptığı yazılı açıklamada, "(TCMB'nin) bu son indirimin temelinin ekonomik gerekçelere dayanmadığı, mevcut para politikasının kısa veya uzun erimli hedefleriyle çeliştiği, piyasalara ve ekonomik kesimlere zararlı sinyal gönderildiği ve ekonominin koruyucu faktörlerini zayıflatma potansiyeli taşıdığı gayet açıktır" dedi.

Ökmen faiz indiriminin enflasyonun yıllık bazda artış eğilimi daha belirgin halde iken, TL'nin değerindeki belirsizlik ile enerji fiyatlarındaki yeniden dengelenme süreci devam ederken, faiz seviyelerinde indirime ve para politikalarında gevşemeye ilişkin TCMB'nin araç bağımsızlığı üzerinde kurulan siyasi baskılar sonucunda gerçekleştirildiğini belirtti.

TCMB dün enflasyondaki düşüş ve genel seçimler öncesi yatırımların ve büyümenin desteklenmesini isteyen siyasilerin artan çağrıları sonrası politika faizini 25 baz puan indirerek yüzde 7.50'ye çekti. TCMB faiz koridorunun alt bandında 25 baz puan, üst bandında ise 50 baz puanlık indirime gitti.

Bu konularda ilginizi çekebilir