Kaçak akaryakıtta açık artırma

Akaryakıt bir ay içinde satılamazsa, pazarlık usulüne göre satış gerçekleştirilecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Kaçak akaryakıt, açık artırma usulü ile satılacak. Bir ay içinde satılamazsa, pazarlık usulüne göre satış gerçekleştirilecek.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK), konuya ilişkin yönetmeliği Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Yönetmeliğe göre, numune analiz sonuçları teknik düzenlemelere uygun olmayan kaçak petrol ürünlerinden akaryakıtın, ilgili il özel idaresi tarafından tasfiye ihalesi, numune analiz raporunun laboratuvardan geldiği tarihten başlayarak bir ay içerisinde, açık artırma  usulüne göre yapılacak. Bir ay içerisinde satış yapılamazsa, pazarlık usulüne göre satış gerçekleştirilecek.

İlgili il özel idaresi akaryakıtı yalnızca, rafinerici lisansı sahiplerine satabilecek.  Rafinericiler kendilerine teklif edilen ürünleri almakla yükümlü olacak. Bu satışta ürünlerin satış bedeli, beyaz ürünlerde, benzin, motorin türleri, nafta, gazyağı, jet yakıtı ve solvent türleri, rafineride bir önceki ay sonunda oluşan ham petrol stok ve devir maliyet fiyatından, diğer ürünlerde ise bu fiyatın yüzde altmışından az olamayacak.

Teslim edilen ürünlerden analiz sonuç raporuna göre rafineri proseslerine ve katalizelerine zarar verebileceği tespit edilenler ilk madde olarak kullanılmak veya diğer şekillerde değerlendirilmek üzere uyuşulacak bedel üzerinden satılabilecek.

Yönetmelik, 7 Ekim 2009 tarihinde yürürlüğe girecek.