‘Kâr dağıtım stopajı yüzde 5’e çekilsin’

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hatice KEVEN

Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Başkanı Mustafa Boydak, ocak ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada, şirketlerin bilançolarında bulunan geriye dönük karların dağıtımından alınan yüzde 15’lik stopajın yüzde 5’e çekilmesinin ekonomiye nakit akışı sağlayacağını, bunun da piyasaları canlandıracağını söyledi.

Şirketlerin bilançolarındaki geçmiş yıllara ait karlara değinen Boydak, “Bu dönemde şirketlerimizin bilançolarını biraz daha rahatlatmamız gerekiyor. Geriye dönük 7-8 yıldır bilançolarında geçmiş yıllara ait karlar olan firmalarımız var. Şirketlerin bu karlarını ortaklarına dağıtırken biliyorsunuz yüzde 15’lik bir stopaj ödüyor. Ekonomideki canlılığı azda olsa artırmanın yollarından bir tanesi de bu stopajı aşağı çekmektir. Bizim oda olarak şöyle bir teklifimiz var. Bu yüzde 15’lik kar dağıtım stopajının yüzde 5’e çekilmesi. Bu sayede ekonomimize biraz nakit imkanın girmesi çok faydalı olacaktır diye düşünüyorum. Bu bir vergi affı falan değil. Bu bir kar dağıtımını teşvik malzemesidir. Bunun bize fayda sağlayacağı da gayet açıktır” şeklinde konuştu. Boydak perakendede taksit düzenlemesinin önümüzdeki dönemde sektörü olumsuz etkileyebileceğini vurguladı.

Kurda yaşanan artışın karlılıkları aşağı çektiğini ifade eden Boydak, iş dünyasına ekonomik aktörler olarak işimize bakalım mesajı verdi. Böyle dalgalı zamanlarda özel sektör ve finans sektörü ile kamu tarafının el birliği ile bu sorunların üzerine gitmesi ve birlikte bu süreçlerin atlatılması gerektiğinin altını çizen Boydak, bu süreçte belki de yılın ilk çeyreğinde işlerde zayıf gitme ihtimalinin olduğunu, ancak ikinci çeyrekle birlikte Türkiye’nin büyüme moduna gireceğinden en ufak bir endişelerinin olmadığını söyledi.

SGK borçlarıyla ilgili adım atıldı

Geçen ay dile getirdiği sosyal güvenlik konusu ile ilgili yeni bir düzenleme yapıldığını açıklayan Mustafa Boydak, “Bu konu ile ilgili bildiğimiz kadarı ile yeni torba yasa içerisinde bir düzenleme yapılıyor. Bu konuda binlerce insanda ekonomik şartlardan dolayı birçok zorluklar var. SGK borçlarının makul şartlarda ödenmesi ile ilgili hükümetimiz bir adım atmış durumda” diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir