KOBİ kapsamına alınan galerilere kredi kapıları açıldı

KOBİ kapsamına giren sanat galerilerinin KOSGEB desteğini de arkasına alması sektörde olumlu karşılandı. Yaklaşık 100 galerinin KOSGEB desteklerinden yararlanacağı tahmin ediliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


Gamze ŞENER

İSTANBUL - Sanat galerilerinin bu yıl itibariyle KOBİ kapsamına alınması ve KOSGEB desteğinden yararlanması, çağdaş sanat için umut verici olarak karşılanıyor. Önümüzdeki günlerde sanat galerilerinin sayısında artış beklediklerini belirten Contemporary İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli, "Büyük kesiminin işletme sermayesi eksikliği içinde bulunduğu galeriler için sağlıklı büyüme ve uzun süreli planlama yapabilmeleri açısından KOBİ destekleri çok önemli. Galeri sayısının artması kaçınılmaz. Pazarın büyümesi, KOBİ destekleri, kişi başı gelirin ve müze sayısının artma eğiliminde olmasının yanı sıra devlet tarafından sektörün önündeki engeller kaldırılırsa bu gelişmeler çok daha hızlanır. Yaklaşık 100 galerinin KOSGEB'ten yararlanacağını tahmin ediyoruz" dedi.

Metrekare başına 120 TL destek geliyor
 
2009 yılından bu yana çaba sarf ettiklerini söyleyen Güreli, "Öncelikle Kültür ve Turizm Bakanlığı kanalı ile girişimde bulunduktan sonra konuyu Sanayi Bakanlığı ve bünyesindeki KOSGEB'e direkt başvuru yaparak devam ettirdik. KOSGEB'de destek ortamı ilk etapta yok gözüküyordu ancak birçok toplantı ve taleplerimiz sonucunda olumlu gelişmeler oldu" diye konuştu. Bundan sonraki dönemde galerilerin de çabalaması gerektiğini vurgulayan Güreli, "Bu hususu Şubat ayı başında galeriler ile paylaşacağız" yorumunu yaptı.
 Güreli, yeni uygulamayla birlikte hem sanatçıların hem de sergi sayılarının artacağını söyleyerek, "Galeri sayısının artması kaçınılmaz. Sektörel sivil toplum kuruluşunun bulunmadığını göz önüne alırsak bu destek daha da önem kazanıyor. KOBİ destekleri ile galeriler ve diğer işletmeler tanıtım desteğinden de yararlanabilecek. Örneğin Contemporary İstanbul'a katılım amaçlı destek metrekare başına 120 TL civarındadır ve ilk kez bu yıl gerekli bürokratik işlemleri tamamlayan galerilerce kullanılabilecek"dedi.

Faydalı olabilir ama uygulama önemli
Artium Sanatevi'nin sahibi Rüştü Sungur ise düzenlemenin galeriler için büyük fırsatlar getirmeyeceğini savundu. Sektörün öncelikli sorunları olduğuna dikkat çeken Sungur, bahsi geçen desteklerin ise hayata geçmediğini kaydederek, "Uygulama içeriğine bakıldığında, banka kredi destekleri var, faydalı olabilir. Ancak söylenen destekler verilmiyor. 2005 yılından bu yana kültür-sanat kuruluşları için verilen teşvikler var. Ancak ben çok yakın bir arkadaşımdan biliyorum ki başvurduğu takdirde destekten yararlanamadı. Tüm özellikleri tam olduğu halde, yokuşa sürdüler" değerlenmesinde bulundu. Galericilerin bugün sanıldığının aksine iyi durumda olmadığını ifade eden Sungur, "Müzayedelerin baskısı, kiralar, vergiler büyük bir sıkıntı. Bu sistemle galericilerin bir de faiz desteği alması söz konusu olursa, galeriler batar. Galericilerin desteğe ihtiyacı olduğu konu, gümrükler ve galeri binaları. Sanat galerileri, fuar ve sergiler için alan bulamıyor. Tophane'ye yerleştirildiler ancak orada yaşanan olaylardan sonra uyum sağlanamadığı görüldü" diye konuştu.

Vakıf binaları galerilere açılmalı

"Artık galerilerin Nişantaşı-Teşvikiye civarında olması isteniyor. Ancak oradaki kiralar da oldukça yüksek" diyen Sungur sözlerini şöyle sürdürdü, "Resim satışları durgun olup, masraflar da ağır olunca işimiz daha da zorlaşıyor. Bu anlamda Kültür Bakanlığı ya da belediyeler, vakıf binalarını değerlendirmek için, vakıf binalarını sanat galerileri için açmalılar. Uygun şartlarda ve uygun vadeli destek bekliyoruz. KOBİ klasmanında görülüp, KOSGEB'ten yararlanıyor olabilmenin dışında bu sorunları da dahil eden bir çözüm sistemi oluşturulmalı. Böyle olursa Türk sanatı önemli yol kat eder."

Bu konularda ilginizi çekebilir