KOBİ'ler 'silah'a sarıldı ihracat yüzde 100 arttı

Türkiye'de silah üreticisi firmaların yurtdışına direkt satış yapmasının önünün açılması ve her türlü silahın üretimine izin verilmesiyle birlikte sektörde ihracat hacmi yılın ilk sekiz ayında yüzde 100 arttı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 


 

Aysel YÜCEL

İSTANBUL - Savunma sanayiinde ihracata odaklanan Türkiye, sektörde geçtiğimiz yıla oranla ihracatını yılın ilk sekiz ayında 832 milyon dolara çıkarıp, rekor kırarak yüzde 70 büyüme sağladı. İhracatta en hızlı büyüme gösteren alan ise silah sanayi oldu. 2012'nin ilk sekiz ayında silah sektörü ihracatını yüzde 100 artırdı. Milli Savunma Bakanlığı'nın üreticilerin yurtdışına direkt satış yasağını kaldırması ve ihracata dayalı her türlü silahın üretimine izin vermesi, satışlardaki artışın ana nedeni olarak açıklandı.

Savunma sanayiinin atağı

Geçtiğimiz yıl ekim ayında kurulan Savunma Sanayi İhracatçıları Birliği (SSI), ilk
basın toplantısını dün İstanbul'da gerçekleştirdi. Toplantıda SSI, amaç, hedef ve gelecek planlarını da ilk kez basın mensupları ile paylaştı. Açılış konuşmasını yapan SSI Başkanı Latif Aral Aliş, dernek olarak sektörün ihracat ayağını temsil ettiklerini hatırlatarak, üretimde ithalatı en aza indirerek, ihracatı artırmaya odaklandıklarını söyledi.

Yerli üretim oranı %54

Savunma sanayiinin gelecek vadeden bir sektör olduğuna vurgu yapan Aliş, atağa kalkan sektörün 2012 yılının ilk sekiz ayında ihracatını yüzde 70 artırarak rekor kırdığını, bu rakamın kısa bir süre önce hayal bile edilemeyeceğini dile getirdi.

Yerli üretim oranının yüzde 54'e çıktığını ifade eden Aliş, özellikle deniz araçlarında ve silah üretiminde yerli üretim payının giderek artığını kaydetti. SSI'ın, sektörün ihracat hedeflerine ulaşması sağlamak için bualanda üretim yapan KOBİ'leri her türlü  destekleyeceğini vurgulayan Latif Aral Aliş, şunları söyledi: “Türkiye savunma ve havacılık sanayii 'stratejik iletişim ve pazarlama planı'nın oluşturulması için çalışıyoruz. Tek başına hareket eden alt yüklenici KOBİ'leri de tek çatı altında toplayarak, organize olmuş bir şekilde ihracata yönlendireceğiz. Her KOBİ'yi ihracatçı yapmak istiyoruz. Onların dışarıdan neye ihtiyacı varsa onu getirteceğiz. Savunma sanayisinde uygulanacak yeni politikalarla KOBİ'lerin sayısını binlere kadar çıkaracağız."

En büyük pazar ABD

2012 yılında 1,5 milyar dolarlık ihracat yapmayı öngördüklerini belirten Aliş, sektörün en fazla ihracat yaptığı ülkenin ise yüzde 39.2'lik oranla ABD olduğunu söyledi. Aliş, uçak ve helikopter malzemeleri başta olmak üzere elektronik harp silahlarına kadar pek çok ürünü ABD'ye ihraç ettiklerini söyledi. İkinci en fazla ihracat yapılan ülkenin yüzde 9.1 payla Suudi Arabistan olduğunu belirten Aliş, sektörün diğer ihracat yaptığı ülkelerin BAE, Bahreyn, Irak, İtalya, İspanya, Fransa, Almanya ve Ruanda olduğunu ifade etti. Sadece mal değil teknoloji de ihraç ettiklerini vurgulayan Aliş, “Örneğin Malezya'nın insansız deniz aracı projesini Türkiye olarak bizler geliştiriyoruz" dedi. Aliş, sıradaki hedeflerinin ise Orta Asya, Uzakdoğu ve Afrika olduğunu açıkladı.

Dünya pazarında 6'ncılığa oynayacak

2014'te 2 milyar dolar ihracat ve 4 milyar dolar ciroya ulaşmayı amaçladıklarını aktaran SSI Başkanı Latif Aral Aliş, 2023 yılında ise 25 milyar dolar ihracat yapmayı hedeflediklerini ve Türkiye'nin katma değeri
yüksek en fazla ihracat yapan sektörlerinden biri olacaklarını söyledi. Türkiye'nin bu alanda uzun vadede dünya çapında pazarın büyük kısmını elinde bulunduran devler arasına girmeyi amaçladığını anlatan Aliş, “Dünya savunma sanayii pazarının yüzde 76'sını başta ABD olmak üzere, Rusya, Fransa, İngiltere ve Almanya paylaşıyor. Geriye kalan yüzde 24'lük kısmı ise 245 ülke paylaşıyor. Biz şu anda Türkiye olarak 20.  sıralarda yer alıyoruz ancak, uzun vadede hedefimiz Çin, İtalya, Hindistan gibi ülkeleri sollayarak 6'ıncı sırada yer almak" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir