KOBİ'ler internet ile büyüyecek

Ticaret ve pazarlama alanında yenilikçi fırsatlar sunan internet teknolojileri, McKinsey tarafından yapılan araştırmaya göre Türk işletmeler tarafından yeterince kullanılamıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Son on yıl içerisinde internet iş yaşantısının her alanında etkin bir rol oynamaya başladı. İnternetin gittikçe yaygınlaşması yalnızca iletişim alanında köklü bir değişiklik yapmakla kalmıyor aynı zamanda ekonomik dengeleri de ciddi anlamda değiştirecek yenilikçi pazarların kurulmasını fırsat tanıyor. Türkiye'de de birkaç yıl içerisinde gittikçe büyüyen bir elektronik ticaret hacmi doğmasına rağmen, gelişmiş ülkeler ve hatta yakın çevre ülkeleri ile kıyaslandığında oldukça geride olduğumuz görülüyor.

İnternet dünyasının en büyük aktörlerinden biri olan Google, geçtiğimiz günlerde "İnternet'in Ekonomiye Etkisi" başlıklı raporu yayınladı. McKinsey&Company tarafından hazırlanan rapora göre Türkiye, güçlü bir internet ekosistemi kurmak için önemli potansiyele sahip bir ülke olmasına karşın benzer durumdaki Avrupa ülkelerinin oldukça gerisinde kalıyor. Türkiye'nin küresel ekonomide gittikçe büyüyen pozisyonu, büyümekte olan orta sınıfı ve genç demografik profili göz önüne alındığında, internetten çok daha etkin bir şekilde faydalanabilecek bir ülke olması gerekiyor.

Türkiye'de oldukça geniş bir internet nüfusu olmasına karşın toplam internete giriş Avrupa ülkelerinin gerisinde kalıyor. Rapora göre bunun en önemli nedenleri arasında; erişim maliyeti, aygıt girişi, yüksek değer teklifli e-ticaret sitelerinin yokluğu ve yaygın çevrimiçi ödeme sistemlerinin mümkün kılınmaması yer alıyor.

e-ticaret büyümeli

Rapor aynı zamanda elektronik ticaret alanında da Türkiye'nin henüz potansiyelini tam olarak kullanamadığını ortaya koyuyor. Türkiye'de şu anda online perakende satışların, toplam perakende ticaretin yalnızca yüzde 1'ini oluşturduğu, Fransa ve Almanya gibi gelişmiş Avrupa ülkelerinde ise bu oranın yüzde 4'ler seviyesinde olduğu vurgulanıyor.

McKinsey&Company Türkiye'den Bengi Korkmaz, Türkiye'de e-ticaretin en önemli payını kişisel kullanımın oluşturduğunu ve KOBİ'lerin henüz kurumsal elektronik ticaretten yeterince faydalanamadıklarını belirtti. Bengi Korkmaz elektronik ticaretin Türkiye'de gittikçe büyüdüğünü belirterek şöyle dedi. "Tükiye'nin e-ticareti halen gelişiminin ilk aşamalarındadır. Tüm e-ticaretin hacmi, B2B ve B2C, 2010 yılında 8,7 milyar dolara ulaştı. Ancak büyüme güçlüdür. Türkiye'de toplam e-ticaret -2010 yılında 2009 yılına kıyasla yüzde 55 fazla olmak üzere hızla büyümektedir. İnternet üzerinden gerçekleşen işlemlerin sayısı da 2010'un ilk dörtte üçlük bölümüne kıyasla 2011 yılının ilk dörtte üçlük bölümünde yüzde 52 olmak üzere artmıştır. Böylece geçtiğimiz sene 91.4 milyon işleme ulaşılmıştır."

KOBİ'ler internet ile büyüyebilir

Google Türkiye Ülke Direktörü Bülent Hiçsönmez, internette KOBİ'ler için büyük fırsatlar olduğunu ve KOBİ'lerin interneti daha yoğun kullanmaları gerektiğini belirtti. KOBİ'ler internette var olan fırsatlar sayesinde büyümelerini çok daha büyük oranda hızlandırabileceklerini belirten Hiçsönmez şöyle devam etti:

"Google sayesinde tanıştığımız ve başarılarına şahit olduğumuz sayısız KOBİ var. İstanbul'un küçük bir semtinden Kahramanmaraş'a internet sayesinde sauna satmaya başlayan bir şirketin başarısı bizi çok etkilemişti. Karaköy'deki küçücük bir dükkanda internet üzerinden tanıtım yapmaya başlayan bir rulmancımız var örneğin. Hem yatırıma başladı hem de yurt dışına ihracata. Bu başarılı KOBİ'ler bizim de gurur kaynağımız oluyor."

Türkiye'deki her ölçekten işletmelere internet teknolojilerini doğru ve kazançlı bir şekilde kullanabilmeleri için destek verdiklerini belirten Bülten Hiçsönmez, "KOBİ'lerin rekabette öne geçmek için satış ve pazarlama kanallarını internete taşımaları önemli. Farklı pazarlara açılmak için çok önemli açılımlar sağlayabilir. Biz KOBİ'lerin internet dünyasında başarılı olmaları için yol göstericisiyiz. Türkiye'nin potansiyeline inanıyoruz. Sadece internet sitesi sahibi olmak değil, interneti satış ve pazarlama kanalı görmeleri başarıyı getirecektir. Google Türkiye Ofisi olarak internet eko sisteminin büyümesi için çalışıyoruz. Özellikle KOBİ'lere yol gösterici çalışmalar yürütüyoruz. Aynı zamanda ürün lokaliazyonu alanında çalışmalarınız devam ediyor" dedi.

McKinsey&Company'den Bengi Korkmaz, rapora göre Türkiye'deki KOBİ'lerin web teknolojilerini kabullenme konusunda bir sıkıntı yaşamadıklarını belirterek şöyle
dedi. "Türkiye'deki KOBİ'ler web teknolojilerini kabullenmekte oldukça önemli bir fayda görmüşlerdir. Araştırmamızda Türkiye'de internet ulaşımına ve aletlere daha çok yatırım yapan KOBİ'lerin daha az yatırım yapanlara veya hiç yapmayanlara kıyasla daha çabuk büyüdüğünü fark ettik. İnternet gelir artışı en üsttekiler kadar en alttakileri de etkiledi. Gelir kazançları web teknolojilerine yatırım yapan KOBİ'ler için daha fazladır. Ek olarak, satılan malların maliyetine ve internetten gelen genel ve yönetimsel harcamalara dair birikimler web teknolojilerine daha çok yatırım yapan KOBİ'ler için daha fazladır. Verimlilik de benzer şekilde artmıştır. İnterneti kucaklayan Türk KOBİ'ler web teknolojilerini kullanmaları dolayısıyla verimliliklerinin yüzde 6.9 oranında arttığını söylemişlerdir."

İnternet ekonomisi ve GSMH Bengi Korkmaz, Türkiye'de internetin gayrısafi milli hasılaya katkısının %0,9 olduğunu belirterek bu rakamın oldukça düşük olduğunu ve gelişmiş ülkelerle kıyaslandığında Türkiye'deki elektronik ticaret pazarının daha fazla yol almasını gerektiğini belirtti. Bengi Korkmaz şöyle dedi:

"Bu rakam dünyada yüzde 3,4 İsveç'te yüzde 6,3, İngiltere'de yüzde 5,4. Türkiye'nin durumu Nijerya, Rusya ve Fas ile benzeşiyor. Gelişmekte olan ülkelere dair genel sorunlar Türkiye'de de var. Ancak Türkiye gelişmekte olan ülkeler ortalamasının da en altlarında. Dolayısıyla Türkiye'nin kat edeceği çok yol var. Türkiye ekonomisi internetten yeterince yarar sağlamıyor."

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir