Kocaeli sanayiine lojistik köy desteği

Sanayi kenti Kocaeli, lojistik sektöründe de öne çıkmaya hazırlanıyor. Gebze ile İzmit-Kartepe-Gölcük hattında kurulacak 2 lojistik köy ile kentin yük taşıma kapasitesi 600 bin tondan 1.5 milyon tona çıkarılacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KOCAELİ - Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) Yönetim Kurulu Başkanı Semih Barış, Gebze ile İzmit-Kartepe-Gölcük hattında kurulacak iki lojistik köyün, ulaşım ağlarına entegrasyonunun sağlanması ile Kocaeli’nin yük taşıma kapasitesinin 600 bin tondan 1.5 milyon tona ulaşacağını söyledi.

Merkez üssü Kartepe- Köseköy’de olacak lojistik köyün Kocaeli’nin en büyük lojistik merkezi haline geleceğini ifade eden Barış, “Bu proje Kocaeli’nin ekonomi ve sanayi şehri konumunun daha da güçlendirecek. Biz göreve geldiğimizde sonuçlandırılmayan bütün projeleri raporlandırdık ve programımıza aldık. Merkez üssü Köseköy olan lojistik köyününün deniz, demir ve karayolu bağlantıları ile gerçekleştirilmesi konuşuldu. Otobanımız ve kuzey yolu otobanımız var. Bir de yaşayan bir kentimiz var ama buradaki otobanın kent ile hiçbir bağı yoktu. Kuzey otobanından kamyonlar zorunlu olarak sokuluyordu ama kamyonların limana girişi- çıkışı olmuyordu. Örneğin tırların ulaşabileceği bir giriş çıkış bulunmuyordu daha sonra proje tadilatı ile çıkış verildi. Bu konu ile ilgili bürokratik işlemler sürüyor. Ekonomiyi ayakta tutan en büyük yapıtaşlarından birisi lojistik destektir”dedi.

Sahip olduğu 35 liman ile Türkiye gemi trafiğinin 4’te birini karşılayan Kocaeli’nin 2023 yılında Gebze ve İstanbul’a ulaşan 4 demiryolu hattı ve 1 hızlı tren bağlantısının yanı sıra Kuzey Marmara ve Batı Karadeniz Otoyolu, Körfez Geçişi ve Gebze Orhangazi Otoyolu projeleri ile de bölgede erişilebilirliğini artıracağını kaydeden Barış, “Kentimiz ulaşım üssü olacak” açıklamasını yaptı. Mevcut dış ticaret yapısında, Türkiye’de elleçlenen konteyner trafiğinin 3’te birinin İzmit Körfezi’nde gerçekleştiğini belirten Kocaeli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Semih Barış, “2023 vizyonu çerçevesinde gelişen dış ticaretin bir gereği olarak ortaya çıkan; Dubai Port, Belde AŞ ve Kocaeli Port projeleri ile 2020 yılına kadar konteyner kapasitesi 2 katına çıkacak” ifadelerini kullandı.

Kocaeli’nin dünyaca tanınan en az 100 markası olmalı

Ekonomik ilişkilerde en önemli faktörün üretim olduğunu kaydeden Barış,” Çeşitli ülkelerin markaları Kocaeli’de faaliyet gösteriyor. Bizim markalarımız başka ülkelerde tanınmıyor. Kocaeli her türlü altyapı, hammadde ve lojistik imkana sahip. Kocaeli’nin uluslararası arenada tanınan en az 100 markasının olması gerekiyor” diye konuştu. Kocaeli’nin sanayi kenti olmasının yanısıra turizmi ile de ön plana çıkması gerektiğini vurgulayan Barış, "Turizme de çok önem vermemiz lazım. Deniz, dağ ve kültür turizmine elverişli bir kent konumundayız. Samanlı Dağları'nın etekleri adeta cennet. Tarıma da elverişliyiz çünkü elma, üzüm, fındık gibi birçok ürünümüz var” dedi.

2023 yılı ihracat hedefimiz 50 milyar dolar

KOTO Başkanı Semih Barış, Kocaeli’nin 2015 sonu itibariyle ülke ihracatının yüzde 11,85’ini, ülke ithalatının 20,68’ini gerçekleştirdiğini belirterek, “2015 yılında toplam vergi gelirlerinin yüzde 10,58’ini karşılayarak üçüncü olduk,Türkiye’nin 2023 hedefine ulaşmasına en fazla katkı verecek olan şehirlerin başında geliyoruz. Kocaeli 2023 yılında yaklaşık 50 milyar dolar civarında bir ihracata ulaşma hedefinde. Dünyanın pek çok ülkesine ihracat yapıyoruz. Vizyonumuz geniş".dedi, Kocaeli’de taşıt araçları ve yan sanayi, kimya ve petrokimya, makine, plastik ve demir çelik sektörlerinin öne çıktığını kaydeden Barış, "İmalat sanayiinde kimya sanayimiz yüzde 27’lik payı ile ilk sırada. Kocaeli’deki 4 büyük otomotiv firması 2015’te Türkiye araç üretiminin yüzde 32’sini karşıladı. Bu firmaların otomotiv ihracatındaki payı da yüzde 35. Kentte deniz taşıtları ve yat sanayi de gelişiyor” şeklinde konuştu.

KOTO üyelerini 3 boyutlu sistem ile takip edeceğiz

KOTO’nun 2 bin 500’e yakın üyesinden birçoğunun askıda görüldüğünü belirten Barış, “Bunun nedeni adres değişiklikleri. Üyeleri 3 boyutlu, kameralı sistem ile tespit ve takip edeceğiz. Adres değişikliği nedeniyle tespit edemediğimiz üyelerimizi kapsadığımız 7 ilçede görsel olarak takip edebileceğiz. Bilgisayar ile üyemizin bulunduğu lokasyonu görebileceğiz. Sistemdeki görsellikte 6 aylık periyotlar ile yenilecek. Böylece üyelerimiz ile olan ilişkilerimizi de kuvvetlendirmiş olacağız. Proje üzerinde çalışmalarımız şu anda sürüyor” ifadelerini kullandı.