KOSGEB, KOBİ'lere 'enerji verimliliği' desteği verecek

KOSGEB destekleri yönetmeliğindeki değişikliğe ilişkin karar Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), KOBİ'lere enerji verimliliği etüt ve danışmanlık desteği verecek.

"Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Destekleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Destekleri Yönetmeliğine eklenen "Enerji verimliliği etüt ve danışmanlık desteği" maddesine göre, işletmelere ilgili kanun kapsamında yetkilendirilmiş Enerji Verimliliği Danışmanlık Şirketlerinden (EVD), enerji verimliliğine yönelik alacakları etüt ve danışmanlık hizmetlerine KOSGEB'in belirlediği kriterler doğrultusunda destek verilecek. 

Bu kapsamda işletmelere, EVD şirketlerine yaptırılan ön enerji etütleri hizmet bedeli için, üst limit 2 bin YTL olmak üzere, EVD şirketlerine yaptırılan ve Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü (EİE) tarafından uygunluk belgesi verilen detaylı enerji etütleri hizmet bedeli için üst limit 20 bin YTL olmak üzere, EVD şirketlerine yaptırılan Verimlilik Arttırıcı Projelerin (VAP) hazırlanması, gerçekleştirilmesi ve/veya işletilmesinin en fazla ilk iki yılı boyunca alacakları danışmanlık hizmet bedelleri için; VAP'ın uygulama raporunun EİE tarafından onaylanmasının ardından üst limit 10 bin YTL destek sağlanacak.         

Öte yandan yönetmeliğe, KOSGEB'in belirlediği kriterler çerçevesinde "Enerji Yöneticisi Eğitimleri" için alacakları desteğe ilişkin "Enerji verimliliği eğitim hizmetleri desteği" maddesi de eklendi.

İşletmeler, bu destekten bir kere yararlanabilecekler. Destek tutarının tespitinde, Enerji Verimliliği Koordinasyon Kurulu tarafından belirlenen tavan ücretler esas alınacak.