Kredi kartıyla Kurban Bayramı'nda 7,3 milyar TL harcandı

BKM verilerine göre Türkiye'de kullanılan kredi kartı sayısı 56,7 milyona, banla kartı ise 98,3 milyona yükseldi. Kartla yalnızca Kurban Bayramı'nda 7,3 milyar lira harcama yapıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, ekim ayı sonu itibariyle Türkiye'de kullanılan kredi kartı sayısı 56,7 milyona, banka kartı sayısı ise 98,3 milyona yükseldi. 

BKM'nin Ekim 2013 dönemine ait Türkiye kartlı ödeme sistemleri verilerine göre, 2013 ekim sonu itibariyle Türkiye'de kullanılan kredi kartı sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5 artarak 56,7 milyona, banka kartı sayısı yüzde 9 oranında artarak 98,3 milyona ulaştı. 

Türkiye'deki ATM ağı hızlı genişlemesini sürdürüyor. Ekim ayı sonunda 41 bin adede yaklaşan ATM sayısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16 artış sağlanırken, POS sayısı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8 artışla 2,3 milyon adete ulaştı. 

Kartlı ödemeler incelendiğinde; ekim ayında toplam 34,9 milyar lira tutarında kartlı ödeme yapılırken, banka kartlarıyla ödemelerin 2,1 milyar lirayla bugüne kadarki en yüksek seviyeye ulaştı. 

Banka kartlarıyla ödeme tutarında 2012 yılının ekim ayına göre yüzde 33 büyüme kaydedilirken, kredi kartlarıyla ödeme tutarında büyüme oranı yüzde 14 oldu. 

Kartlı ödemelerin sektörel dağılımına bakıldığında ise market, akaryakıt ve giyim ödemelerinin payının arttığı görülüyor. Ekim ayında market yüzde 16, akaryakıt yüzde 12 paya sahip olurken, kış aylarının başlamasıyla birlikte en önemli artışın gerçekleştiği sektör giyim oldu. 

Eylül ayında tüm kartlı ödemeler içinde yüzde 8 paya sahip olan giyim sektörü ekim ayında payını yüzde 10'a yükseltti. 

Kurban Bayramı'nda kartla ödeme 7,3 milyar lira oldu 

Ekim ayında internetten yapılan kartlı ödeme tutarı 2,7 milyar lira seviyesinde oluşurken, internetten yapılan ödemelerin tüm kartlı ödemeler içindeki payı yüzde 8 oldu. İnternetten  yapılan kartlı ödemeler 2012 yılının ekim ayı ile kıyaslandığında, işlem adedinde yüzde 20, işlem tutarında ise yüzde 35 oranında artış yaşandı. 

BKM verilerine göre Kurban Bayramı tatiline denk gelen 12-20 Ekim tarihleri arasındaki dokuz günlük zaman diliminde kartlı ödemeler 7,3 milyar lira seviyesinde oluştu. Bu ödemelerin yüzde 53'ü bayramdan önceki üç günde yapılırken, dört günlük bayram süresince ekim ayındaki en düşük değerler gerçekleşti. 

Dokuz günlük tatil boyunca kartlı ödemelerin yüzde 17'si marketlerde, yüzde 15'i giyim sektöründe yapılırken, akaryakıt ödemelerinin payı da yüzde 15 olarak kaydedildi. 

12-20 Ekim arasında internetten kartlı ödemelerin tüm kartlı ödemeler içindeki payı yüzde 6 olurken, bu ödemelerin yüzde 21'i havayolları, yüzde 13'ü seyahat sektöründe gerçekleşti. 

Toplu taşımada "Temassız Dönem 

Temassız özelliği taşıyan kart sayıları ekim ayında da artmaya devam etti. Ekim ayı sonunda 11,2 milyon adet temassız kredi kartı, 3,1 milyon adet temassız banka kartı sayısına ulaşılırken, Yakın Alan İletişimi (NFC) teknolojisi ile ödeme yapılan telefon sayısı ise 2 bin 200 adet seviyesine çıktı. Henüz test aşamasında bulunan NFC teknolojisinin yaygınlaşması hedefleniyor. 

Bankalararası Kart Merkezi ve Konya Büyükşehir Belediyesi'nin hayata geçirdiği Konya Ulaşım Projesi, kartların günlük hayatı kolaylaştırması adına önemli bir örnek oldu. 

Konya Ulaşım Projesi sayesinde Türkiye'deki yaklaşık 15 milyon adet temassız özellikli kredi kartı, banka kartı ve NFC uyumlu cep telefonu ile Konya'daki 340 otobüste ve 20 tramvay durağında artık ödeme yapılabiliyor. 

Konya'da yaşayanların yanı sıra yerli ve yabancı turistlerin de herhangi bir ön işlem veya ek ücret gerekmeksizin temassız kartlarıyla toplu taşıma araçlarından faydalanmasını amaçlayan bu uygulama, temassız kartların kullanım alanlarının yaygınlaşmasında önem taşıyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir