”Krediden yararlananların kapsamı genişletilmeli”

Palandöken, faizsiz sanatkar kredisinden yararlananların kapsamının genişletilmesi gerektiğini kaydetti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan tarafından açıklanan, 5 bin üretici sanatkara verilecek kredilerden mutlu olduklarını, ancak bunun arkasının gelmesi gerektiğini bildirdi.

Palandöken, yazılı açıklamasında, 'Arama Konferansı' sonucunda açıklanan, sıfır faizli, söz konusu kredilerden sadece TESK'e bağlı oda üyelerinin yararlanacağını vurguladı. Kredinin kapasite raporuna sahip üretici esnafa verileceğini belirten Palandöken, şu görüşleri dile getirdi:

"İlk 6 ayı ödemesiz, 3'er ay aralıklarla 18 ayda geri ödenecek ve faizsiz olarak verilecek krediyi olumlu ve önemli bir gelişme olarak değerlendiriyoruz. Bundan dolayı hükümetimize ve bakanlığımıza teşekkür ediyoruz. Ancak, bu sınırlı desteğin arkasının da gelmesini bekliyoruz. TESK olarak AB ile ortaklaşa yürüttüğümüz ve halen devam eden Kadın Girişimciliği projemize dahil girişimcilik eğitimi gören 6 bin kadınımıza da bu imkan verilmeli. Özellikle eğitimler sonucunda girişimci olan ve TESK'e bağlı odalara üye olarak iş yeri açan kadınlarımıza da bu kredi desteği verilmeli."

Sanayi ve Ticaret Bakanı Çağlayan'ın açıkladığı, faizsiz sanatkar kredisinden yararlananların kapsamının genişletilmesini isteyen Palandöken, geçmişte yaşanan ekonomik krizler nedeniyle binlerce esnafın kepenk kapattığını, binlercesinin borç içerisinde bulunduğunu belirtti. Palandöken, geçmişte iflas edip kepenk kapatan ve yeniden iş yeri açmak isteyenler ile iş yerinde değişim ve dönüşüm yaparak çağa ve rekabet ortamına ayak uydurmaya çalışmak isteyen esnaf ve sanatkarlara da faizsiz kredi verilmesini istedi. 'Arama Konferansı'nın sorunların çözümüne katkı sağlamak bakımından esnaf ve sanatkar kesimi için oldukça faydalı olduğunu vurgulayan Palandöken, konferansta alınan kararların TBMM'nin tatilinin ardından bir an önce hayata geçirilmesini beklediklerini ifade etti. Palandöken, "Uzun zamandan beri üzerinde durduğumuz perakende sektöründeki kuralsızlığın önüne geçilmesi ve haksız rekabetin önlenmesi konusunda önemli kararlar alındı. Bu kararların bir an önce uygulamaya konulması esnaf ve sanatkarımızın önünü açacaktır" dedi.