”Krizde en güçlü silah inovasyondur"

3M Yönetim Kurulu Başkanı ve Üst Yöneticisi Buckley, krize ilişkin değerlendirmelerde bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

"

 

İSTANBUL - 3M Yönetim Kurulu Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) George Buckley, kriz ortamında ayakta kalmak isteyen şirketlerin en güçlü silahının inovasyon olduğunu belirtti.

Türkiye'yi ziyareti sırasında düzenlenen basın toplantısında gazeteciler ile bir araya gelen George Buckley, burada yaptığı konuşmada, ''Kriz ortamında ayakta kalmak isteyen şirketlerin en güçlü silahı inovasyondur. İnovasyon, tıpkı dün olduğu gibi bugün de ürünleri rakiplerden farklılaştırmanın en iyi yolu olmaya devam ediyor. Sonuçlarını tahmin edemedikleri için şirketler inovasyonu riskli buluyor ancak gerçek şu ki büyümek ve ayakta kalmak için inovatif çözümler bulmaya devam etmelisiniz'' dedi.

İnovasyonun her zaman 3M'in gizli silahı olduğunu, ancak bunun tek başına yeterli bulunmadığını ifade eden Buckley, daha ucuza mal edilebilecek yeni fikirler bulmanın ve bu fikirleri yeni ürünler olarak pazara sunma hızının da önem taşıdığını söyledi.

İnovasyonla büyümenin, her zaman 3M'in DNA'sının vazgeçilmez unsuru olduğunu vurgulayan Buckley, şunları kaydetti:

''Bu nedenle 3M, Amerika'daki şirketlerin sadece yüzde 3'ünün başarabildiği 100 yılı aşkın sürdürülebilir bir başarı yakalamıştır. 79 bini aşkın çalışanımız ve ürettiğimiz 50 binden fazla inovatif çözümle, moralimiz sağlam, yolumuza devam ediyoruz.''

Satışlarımız son çeyrekte düştü

Eskiden sadece Amerika'da üretim yaptıklarını, şimdi ise Asya ve Avrupa'da da imalata başladıklarını dile getiren Buckley, araştırma laboratuvarlarını da Amerika dışında kurmaya başladıklarını ve Ar-Ge çalışmalarının üçte birinin Amerika'da, üçte ikisinin ise diğer ülkelerde olduğunu söyledi.

3M'nin 106 yıllık global bir teknoloji şirketi olduğunu vurgulayan Buckley, krizden etkilendiklerini belirtti. Buckley, ''Satışlarımız 2008'in son çeyreğinde ortalama yüzde 11 düştü'' dedi.

Ekonomik krize ilişkin görüşlerini de aktaran Buckley, çok dalgalı bir dönemde yaşamadıklarını, bunun geçmişe bakarak anlaşılacağını, özellikle 1930-1950 yıllar arasında dalgalanmanın çok daha fazla olduğunu söyledi.

Buckley, krizin kredi sıkıntısından kaynaklandığını, bunun da az görülen bir olgu olduğunu ifade etti.

"Bu yıl büyüme olabilir"

George Buckley, krizin 2007 yılının üçüncü çeyreğinde başladığını belirterek, ''2009'un ikinci çeyreğinde dibi görebiliriz. Üçüncü çeyrekten itibaren devamlı bir çıkış öngörüyorum. 2009'un birinci çeyreği, 2008'in son çeyreğine göre yüzde 10 daha zayıf olacak. 2009'un son çeyreğinde ise artı yönde bir büyüme yaşanabileceğini tahmin ediyorum'' şeklinde konuştu.

Türkiye'nin çok ilginç bir ülke olduğunu dile getiren Buckley, tarihinden çok etkilendiği Türkiye'nin, Asya ve Avrupa arasında bir köprü vaziyetinde olduğunu söyledi.