Küresel rekabette teknoloji kası Ar-Ge ile gelişecek
Türkiye’de Ar-Ge yatırımlarında artış gözlenirken, ülke genelindeki Ar-Ge merkezi sayısı 1.365’e ulaştı. Bu merkezlerde 93 bin 788 kişi görev yaparken, tamamlanan proje sayısı 80 bini, toplam patent sayısı ise 48 bini aştı. Küresel teknoloji yarışında rekabet gücünü artırmak isteyen Türkiye için araştırma kapasitesini yüksek katma değerli üretime, ticarileşen patentlere ve teknoloji ihracatına dönüştürmek hedefleniyor.
Hüseyin VATANSEVER
Rekabetin vazgeçilmez unsurları arasında araştırma ve geliştirme (Ar- Ge) ile inovasyon ilk sıralarda yer alıyor. Herhangi bir sektörde ön sıralarda yer alan şirketler ya da küresel rekabette öne çıkan ülkelere bakıldığında düzenli Ar-Ge yatırımlar yaptıkları dikkat çekiyor. Hatta kimi ülkelerde Ar- Ge etkin bir şekilde desteklenirken, ileri teknoloji dönüşümünde bu ülkeler öne çıkıyor. Küresel boyutta Ar-Ge harcamalarının 2024 yılında yaklaşık 2,87 trilyon dolar seviyesine ulaştı. 2026 yılı için ise küresel çaptaki en büyük 40 Ar-Ge ekonomisinde harcamanın 4,43 trilyon dolar olacağı tahmin ediliyor. Öte yandan küresel boyutta Ar-Ge yatırımları artışını özel sektörde yazılım, yapay zeka ve yarı iletken firmaları sürüklemekte.
Gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) içinde Ar-Ge çalışmalarına ayırdığı paya göre dünyada yaklaşık yüzde 6,76 ile İsrail ilk sırada yer alırken, onu yüzde 5,13 ile Güney Kore ve yüzde 4,1 ile Tayvan takip ediyor. Hacim ve bütçe açısından Satın Alma Gücü Paritesi (PPP) esas alındığında toplam harcama hacminde Çin 785,9 milyar dolar ve yüzde 27,4 küresel pay ile ilk sırada yer alıyor. ABD ise 781,8 milyar dolar ve yüzde 27,2 küresel pay ile ikinci sırada yer alıyor. TÜİK’in 20 Ekim 2025’te açıkladığı 2024 yılı Araştırma-Geliştirme Faaliyetleri Araştırması sonuçlarına göre Türkiye’de 651,8 milyar TL harcaması yapıldı ve bu tutarın GSYH’ye oranı yüzde 1,46 olarak hesaplandı.
17 binden fazla patent tescil almayı başardı
Türkiye’de ülke ekonomisinde katma değer oluşturmak, uluslararası pazarlarda rekabet gücünü artıracak ve ileri teknoloji içeren ürünlerin imalatını artırmak amacıyla Ar-Ge çalışmalarını destekleyen ülkeler arasında yer alıyor. Bu kapsamda 5746 sayılı Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanunu yayımlanarak tasarım personeli ve nitelikli işgücü istihdamının artırılmasını desteklenmesi amaçlanıyor. Bunun en somut yansımasını da şirketlerin kendi bünyesinde kurduğu, bilimsel ve teknolojik yöntemlerle yeni ürün, süreç yönetimi ve geliştirmesi, sistem kurma veya hizmet kalitesini artırma amacıyla kurduğu Ar-Ge merkezi yatırımlarında görülüyor. Türkiye’de bu yapılanmalar, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından denetleniyor ve belgelendiriliyor.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı verilerine göre Eylül sonu itibarıyla Türkiye’de kurulu Ar-Ge merkezi sayısı 1.365’e, tasarım merkezi sayısı 348’e yükseldi. Bununla birlikte Ar-Ge merkezi olan yabancı ortaklı firma sayısı 237 olarak kayıtlara geçti. Ar-Ge merkezlerinde destek personeli dahil 93 bin 788 kişi görev yapıyor. Ayrıca bu merkezlerde çalışanların 57 bin 679’u lisans, 18 bin 564’ü yüksek lisans, 2 bin 106’sı ise doktora ve üzeri eğitim düzeyine sahip bulunuyor. Söz konusu Ar-Ge merkezlerinde eylül sonu itibarıyla 80 bin 442 proje tamamlanırken; 15 bin 866 proje üzerinde çalışmalar sürüyor. Toplam patent sayısı 48 bin 798’e ulaşan merkezlerin söz konusu patentlerinin 17 bin 521’i tescillenirken 31 bin 277’sinin incelemeleri ve sonuçlandırma süreçlerinin tamamlanması bekleniyor.
Türkiye’de yapılan yatırımlar ve Ar-Ge merkezleri ekseninde ulaştığı büyüklük, teknoloji odaklı kalkınma açısından önemli bir birikimin oluştuğunu gösteriyor. Artık Ar-Ge yatırımlarının artış hızından çok, bu merkezlerin ekonomik ve teknolojik sonuçları daha çok gündemde olacak. Bunun için Ar-Ge harcamalarının reel gelişimi, özel sektörün araştırma kapasitesi, yüksek teknoloji ürünlerinin üretim ve ihracattaki payı, patentlerin ticarileşme oranı, araştırma sonuçlarının verimliliğe katkısı ve yerli teknoloji geliştirme kapasitesi birlikte değerlendirilecek. Türkiye’nin küresel rekabet gücünü artırması, yalnızca daha fazla araştırma yapmasına değil, araştırma sonuçlarını ekonomik değere dönüştürebilmesiyle de ilgili. Bilimsel bilgi ile sanayi üretimi arasındaki bağ güçlendikçe Ar-Ge yatırımları verimlilik artışına, nitelikli istihdama, ihracatın gelişmesine ve dışa bağımlılığın azaltılmasına daha fazla katkı sağlayabilir.
Tasarımda tamamlanan proje sayısı 16 bini geçti
Türkiye genelinde Ar-Ge merkezlerinin yanı sıra 348 tasarım merkezi faaliyet gösteriyor. Ayrıca 42 yabancı ortaklı firma bu tasarım merkezlerinin arasında faaliyet gösteriyor. Eylül 2026 itibarıyla toplamda 8 bin 481 personelin görev aldığı bu merkezlerde çalışanların 5 bin 540’ı lisans, 820’si yüksek lisans, 50’sinin ise doktora ve üstü seviyede eğitimi bulunuyor. Tasarım merkezlerinde 16 bin 865 proje tamamlanırken, 2 bin 369 proje ise devam ediyor. Bu merkezlerin 1.049 patente sahipken bunların 395’i tescilli, 654’ü ise başvuru aşamasında yer alıyor.
Tasarım merkezlerinin sektörel dağılımına bakıldığında 54 merkezle tekstil ilk sırada yer alıyor. Bu sektörü, 51 ile mühendislik/ mimarlık, 45 ile imalat sanayi, 43 ile makine ve teçhizat imalatı, 23 ile otomotiv yan sanayi, 17 ile medya ve iletişim, 15 ile mobilya, 12’şer ile inşaat ve otomotiv, 8 ile savunma sanayisi sektörleri takip ediyor. İl bazında tasarım merkezleri sayısına bakıldığında İstanbul 154 ile ilk sırada yer alıyor. Bu ili 39 ile Ankara, 31 ile Bursa, 28 ile İzmir, 15'er ile Kocaeli ile Tekirdağ, 11 ile Denizli, 8'er ile Adana ve Manisa, 5 ile Kayseri izliyor.
Türkiye’de ağırlık makine ve teçhizatta
Türkiye’de bakanlık onaylı faaliyet gösteren bu merkezlerin sektörel dağılımında ise makine ve teçhizat 160 merkezle ilk sırada yer alıyor. Bu sektörü 136 ile otomotiv yan sanayii, 128 ile yazılım, 86 ile bilgisayar ve iletişim teknolojileri, 82 ile kimya, 77’şer ile tekstil ve elektrik-elektronik, 65'er ile gıda ile savunma sanayisi ve 43 ile imalat sanayisi takip ediyor. Söz konusu Ar- Ge merkezlerinin yanı sıra enerjiden tarıma, otomotivden sağlığa, ulaştırma ve lojistikten havacılığa, hayvancılıktan silah ve savunma sanayiine kadar pek çok sektörde Ar-Ge merkezi bulunuyor. En çok Ar-Ge merkezi 428 adetle İstanbul’da faaliyet gösteriyor. İstanbul’u 168 ile Ankara, 137 ile Kocaeli, 134 ile Bursa, 105 ile İzmir, 54 ile Tekirdağ, 34 ile Manisa, 26 ile Konya, 25 ile Sakarya, 21 ile Antalya izliyor.