Mali Kural 15 Haziran'da başlıyor

Babacan, "mali kuralın denetlenmesi konusunda değişiklik yapmayız" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ATİNA- Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, mali kuralın orta vadeli program (OVP) ve orta vadeli mali planın (OVMP) 15 Haziranda açıklanmasıyla fiilen uygulamaya başlanmış olacağını söyledi

Babacan,mali kuralın Türkiye'yi diğer ülkelerden ayırabilecek önemli bir düzenleme olduğunu belirten Babacan, mali kuralın denetlenmesinin Sayıştay tarafından gerçekleştirileceğini söyledi.

Mali kuralı çok ayrıntılı çalışmalar sonucu hazırladıklarını anlatan Babacan, bu sistemin hazırlanmasında çeşitli senaryolarla uygulanabilirliğine baktıklarını bildirdi.

Babacan," çok farklı ekonomik senaryolarda bile mali kuralın bize uygulanabilir sonuç verdiğini gördük. Yani hayali sonuçlar vermedi. Siyasi açıdan baktığımızda mali kuralın uygulanabilirliği açısından bize sıkıntıya sokacak bir durum asla yok" şeklinde konuştu

"Mali kural öncesinde biz kamu kesiminin sadece üç yıllık yönünü belirleyebiliyorduk. 3 yıl sonrası için hiçbir şey söyleyemiyorduk"  diyen Babacan,  "şimdi ise uzun vadede kamu kesiminin nereye gittiğini ve gitmesi gerektiğini söyleyebileceğiz" dedi.

"Mali kurala olumlu bakıyorlar"

 Babacan, uzun senaryolu simülasyon çalışması sonucunda hazırladıkları mali kurala çok olumlu tepkiler geldiğini kaydetti. Babacan, özellikle mali kuralın parametre ve hedeflerini uluslararası kuruluşlar tarafından çok olumlu ve uygulanabilir bulunduğunu ifade etti.

Mali kuralın parametrelerinde her rakamın ayrı bir öneminin bulunduğunu belirten Babacan, "yüzde 5 olarak açıkladığımız büyüme rakamı eşik büyüme, yani bir referans rakamdır. Yani yüzde 5'in üzerinde bir rakam olursa tasarruf edeceğiz. Bunun altında büyüme olursa daha fazla bütçe açığına izin verebileceğiz."

Takvim

 Ali Babacan, mali kuralın IMF ziyaretinden önce açıklanmasına yönelik haberlerin olduğunu hatırlatılması üzerine, şunları söyledi:

"Bizim, mali kural takvimimize göre, 2011 bütçesi bu kuralın uygulandığı bir bütçe olacak. Mart ayı sonuna kadar bunun tamamlanabileceğini öngörüyorduk. Ancak meclisin takvimi Anayasa görüşmeleri ve öncesindeki bazı görüşmeler nedeniyle oldukça yoğundu. Biz bu görüşmelerin ardından, pazartesi günü Ekonomik Koordinasyon Kurulunu toplayarak kuralın uygulanmasını salı günü kamuoyuna açıkladık.

OVP, tamamen mali kural çerçevesinde olacak. Buna ilişkin çalışmalara hemen başladık. Hafta içinde Merkez Bankası Başkanı, DPT Müsteşarı, Hazine Müsteşarı, Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz,  Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile OVP ilişkin ilk toplantıyı yaptık.

Bu ilk toplantıda genel konjonktürü ele alırken 2010 bütçe gelişmeleri ve 2011 bütçe hazırlıklarını çalıştık.  Bu çerçevede önümüzdeki hafta tekrar bir araya geleceğiz. Yani bizim mali kural takvimi ile IMF heyetinin Türkiye'ye geliş takvimi çok farklıdır.

IMF'nin ziyareti  bir program gözden geçirmesi değildir. Yani IMF'ye ne verilmiş bir taahhüdümüz ne de bir sözümüz vardır. IMF, 4. madde konsültasyon çalışmaları için İstanbul'a geldi. Orada özel sektör ağırlıklı bir görüşme yapıyor. Pazartesi gününden itibaren de Ankara'da kamu kesimi ile görüşmelere başlayacak.

Heyet, Türkiye ile ilgili durum tespitini yaptıktan sonra ay sonuna doğru Türkiye'den ayrılacak, ardından raporunu hazırlayacak."

Denetim

Babacan,  mali kuralın denetiminde en uygun kurumun Sayıştay olduğunu söyledi. Mali kuralın denetimi ile ilgili olarak Sayıştay'ın yeterli olup olmayacağının sorgulandığını ifade eden Babacan, bu çerçevede bağımsız bir kurumun neden olmadığı şeklinde ifadeler olduğunu hatırlattı.

Sayıştay'ın bağımsız raporlar hazırlayan biri kurum olduğunu altını çizen Babacan, "Sayıştay için bir sır kavramı yoktur. Son 6-7 yılda Sayıştay, hükümetin uygulamalarını çok ayrıntılı ve serbest bir şekilde denetleyip, eleştirip raporlar hazırlamıştır" dedi.

Sayıştay'ın devletin her türlü hesabını derinlenmesine ve bağımsız bir şekilde incelediğini kaydeden Babacan, "Sayıştay, 100 bin ile 200 bin lira fark bulsa bile raporuna yazar ve şu kadar fark bulduk bu yanlış der" şeklinde konuştu.

Dünyada pek çok ülkenin mali kuralı o ülkenin Sayıştay’ı tarafından denetlendiğini açıklayan Babacan "mali kuralı TBMM çıkartıyor denetimini de Sayıştay ile yine kendi yapıyor. Bu gayet doğal bir süreç" şeklinde konuştu.

Babacan, "mali kuralın denetlenmesi konusunda değişiklik yapmayız. Yani kurul olmaz. Çünkü kurul uygun olmaz. Sayıştay bağımsız ve etkin bir denetim yapar" dedi.

Babacan, mali kuralın en kısa zamanda yasallaşmasını istediklerini ve bu nedenle Bakanlar Kurulu toplantısı olmamasına rağmen Başbakanlığa gönderilen mali kuralın, bakanlar arasında imzaya bırakıldığını ve bunun ardından hemen TBMM'ne gönderileceğini ifade etti.

Babacan, mali kuralın TBMM'de öncelikle ele alınarak Meclis tatile girmeden yasallaşmasını arzuladıkları ifade etti.

"Nükleer santral hazineye yük olmayacak"

Babacan, Rusya'nın yapacağı nükleer santral ile ilgili olarak Rusya ile anlaşmayı ülkelerarası ikili uluslararası anlaşma çerçevesinde yaptıklarını ve nükleer santralın tamamlanması ardından daha önce anlaşılmış bir fiyat üzerinden elektriğin belirli bir süre satın alınacağını söyledi.

Babacan, nükleer santralın Hazine'ye fazla bir yük getiren proje olmayacağını aynı zamanda bu projenin Türkiye'deki elektriğin ortalama maliyetini düşüreceğini kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir