Maliye Bakanları yeni kurallarda uzlaşamadı

AB Maliye Bakanları yeni banka kuralları "Basel III" üzerinde anlaşma sağlayamadı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


BRÜKSEL - Avrupa Birliği (AB) Maliye Bakanları, bankaları finansal şoklara karşı sermaye desteklerini artırmasını zorunlu kılan kurallar üzerinde anlaşmaya varamadılar. AB Maliye Bakanları Brüksel'de "Basel III" sermaye kurallarının Avrupalı bankalara uygulanmasını görüşmek için toplandı. AB Dönem Başkanı Danimarka'nın Maliye Bakanı Margrethe Vestager, 15 saatten fazla süren toplantıda, üye ülkelerin finansal düzenleyici kurumlarının diğer AB üyesi ülkelerin büyümesine zarar vermediği sürece kendi bankaları için yüksek sermaye gereksinimlerini belirlemesine olanak sağlayan kuralların değerlendirildiğini söyledi.

Vestager, yeni kuralların, "finansal krizden çıkarılması gereken derslerin en önemlilerinden biri olduğunu" belirtti. AB, bankaların sermaye yeterlilik oranlarının artırılmasıyla ilgili "Basel III" olarak bilinen uluslararası anlaşmanın yasa haline getirilmesi sürecinde bulunuyor. AB'deki bankaların, "Basel III" kurallarına uygun şekilde sermaye yeterlilik oranlarını 30 Haziran 2012 tarihine kadar yüzde 9'a çıkarması gerekiyor.

Avrupa'da 8 bin 300'den fazla bankaya uygulanacak kurallar, bu bankaların, primleri ve temettü dağıtımlarını azaltarak ya da varlıkları ile hisse satarak milyarlarca avroya mal olacak sermaye artırımına gitmesini zorunlu kılıyor. Avrupa'da, İngiltere öncülüğündeki bazı ülkeler kendi bankaları için "Basel III"e göre daha yüksek sermaye gereksinimi belirlenmesini istiyorlar. AB yetkilileri Brüksel'deki toplantıdan sonra yaptıkları açıklamada, İngiltere hariç bütün ülkelerin son uzlaşma önerisini kabul etmeye niyetli olduğunu söylediler. Başka bir yetkili ise Bulgaristan'ın anlaşmanın bölümlerine itiraz ettiğini belirtti.

Bazı bakanlar, üç ülkeyi uluslararası yardım almaya iten ciddi borç krizinin ortasındaki Avrupa'nın özellikle bankacılık sektörüne güveni desteklemeye ihtiyacı olduğunu ifade ettiler. Amerikalı yatırım bankası Lehman Brothers'ın 2008 yılındaki finansal krizde çökmesinin yarattığı finansal panik Avrupa'yı da ciddi biçimde etkilemişti. AB üyesi 27 ülke 2008 ve 2010 yılları arasında güç durumdaki bankalarına 4,6 trilyon avro harcamış, bu ülkelerin bütçelerine ağır yük getirmişti. Dünya genelinde 2019 yılında geçerli olması kararlaştırılan "Basel III" sermaye kuralları sayesinde bankaların mali yapılarının güçlendirilerek muhtemel yeni küresel krizlerin önlenmesi hedefleniyor.

(AA)
 

Bu konularda ilginizi çekebilir