”Medvedev Avrupa ülkelerini toplantıya çağırdı”

Rusya Enerji Bakanı Sergei Şmatko'nun davetlisi olarak Moskova'ya giden Güler yurda döndü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Rusya ile Ukrayna arasındaki doğal gaz krizinin devam ettiğini belirterek, Rusya Devlet Başkanı Medvedev'in doğal gaz kullanan Avrupa ülkelerini 17 Ocak'ta toplantıya çağırdığını söyledi.

Rusya Enerji Bakanı Sergei Şmatko'nun davetlisi olarak Moskova'ya giden Bakan Güler THY'nin tarifeli uçağıyla yurda döndü. Güler, Atatürk Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında, Avrupa'da çok ağır bir enerji ve doğal gaz krizi yaşandığını belirterek, bu nedenle olağanüstü hal ilan eden ülkelerin bulunduğunu kaydetti.

Güler, Avrupa ülkeleri ile Rusya arasındaki enerji krizinin çok ciddi boyutlarda olduğunu vurgulayarak, Moskova'da yaptıkları görüşmelerde soruna çözüm aradıklarını kaydetti.

Türkiye'nin sorunun çözümünde önemli bir konumda olduğunu dile getiren Bakan Güler, "Rusya ile Ukrayna arasındaki doğal gaz sorunu devam ediyor. Bu noktada Türkiye'nin katkıları özellikle isteniyor. Rusya Devlet Başkanı Medvedev doğal gaz kullanan Avrupa ülkelerini 17 Ocak'ta toplantıya çağırdı. Kriz ciddi boyutta. Ama bu ciddi sorunu, Türk basınına yansımamış olsa da çok şükür biz iyi yönetiyoruz."

"Türkiye'de olağan üstü bir durum yok"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Avrupa'daki enerji krizine dikkati çekerek, "Daha önce yaptığı yatırımlar, aldığı tedbirlerle çok şükür olağanüstü bir durum Türkiye'de söz konusu değil" dedi.

Güler, Rusya dönüşü Atatürk Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında, Avrupa'nın ekonomik ve dogal gaz krizi olmak üzere iki krizi birden yaşadığını belirterek, "Belki bu Türkiye'de hissedilmediği için gündemde yer almadı ama şu anda Avrupa çok ağır bir krizi yaşıyor. Olağanüstü hal ilan edilen, üretime son verilen, resmi dairelerin kapandığı ülkeler bulunmakta. Doğal gaz krizi sebebiyle olağanüstü hal yaşanıyor" şeklinde konuştu.

"Doğalgaz sıkıntımız yok"

Hilmi Güler, "Doğal gaz zamları konusunda vatandaştan şikayetler geliyor. Doğalgazda bir indirim gündemde mi?" sorusu üzerine şöyle dedi:

"Dün bir yaygın kanal bu konuda yayın yaparken Bulgar Bakanla birlikte gözümüz o andaki Türk kanalına takıldı. Bulgar Bakan çok acı bir gülümseme ile bu durumu değerlendirdi. Çünkü onlarda gaz da yok şu anda. Biz karsız olarak bu gazı temin ediyoruz. Şu anda vatandaşlarımızı üşütmediğimiz gibi herhangi bir gaz ve elektrik kesintisi söz konusu değil. İndirim de dahil olmak üzere diğer değişiklikler, hesaplamalar yapıldıktan sonra açıklanacak. Ama bu hesaplar ay sonunda ortaya çıkıyor. O zaman sizlerle bunu paylaşırız. Ama şunu söyleyeyim parası olsa dahi gazı olmayan ülkeler var şu anda. Onun için vatandaşı, özellikle bazı medya kurumlarını insafa ve biraz da vicdanlı olmaya davet ediyorum. Çünkü sorun iç politika konusu yapılmayacak kadar ciddi ve Avrupa şu anda gazsızlıktan donuyor, paraları olduğu halde."

Güler, bir soru üzerine de Türkiye'ye şu anda 40 milyon metre küp doğal gazın kesinti nedeniyle gelmediğini ifade ederek, "Bu, biz göreve başladığımızda Türkiye'de kullanılan toplam gaz miktarıydı. Öyle olduğu halde şu anda ülkemizde herhangi bir sıkıntı yok. Diğer ülkelere de yardımcı oluyor" dedi.