Mevduat kaynağı artacak, yeni kredi olacak

İş Bankası ile Tekstil İşverenleri işbirliğine gitti: TTSİS İş Bankası'ndaki mevduatını artıracak, banka üye firmalara kredi sağlayacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası (TTSİS) ile İş Bankası kredi protokolü imzaladı. Sendika üyelerine uygun koşullarda kredi sağlanmasına ilişkin protokol, İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince ve TTSİS Başkanı Halit Narin tarafından imzalandı. Protokol çerçevesinde; İş Bankası, Türkiye Tekstil Sanayi İşverenleri üyesi firmalara piyasa koşullarından daha avantajlı koşullarda kredi verecek. TTSİS ise halen İş Bankası dahil, muhtelif bankalarda değerlendirdiği likiditesinin bir bölümünü, İş Bankası’nda vadeli mevduat olarak değerlendirecek.

İmza töreninde konuşan Narin, fonda birikmiş paranın miktarının 500 milyon dolar olduğunu, bunun ilk etabı olan 100 milyon dolara yakınını İş Bankası'na mevduat olarak verdiklerini, İş Bankası'ndaki paralarının 250 milyon YTL seviyesine çıkacağını tahmin ettiklerini bildirdi.

Bütün isteklerinin bu paranın ekonomiye enjekte edilmesi olduğunu belirten Narin, "Sadece tekstile verilmesi diye bir kuralımız yok. Ama verilebilirse, verebilirseniz, rica ediyoruz; tekstilci arkadaşları tercih edin. Bu hareketimizin başka fonları olan sendika ve müesseselere de örnek olmasını istiyoruz" diye konuştu.

Firma başına 1 milyon YTL kredi

TTSİS'in portföyünü, İş Bankası dahil çeşitli ulusal bankalarda tuttuğunu, bu portföyün bir kısmını İş Bankası'nda vadeli mevduat olarak tutmayı arzu ettiğini ifade eden İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, "Sendikanın bankada tutacağı mevduata uygulanacak mütenasip bir faiz oranı ile tekstil sanayicilerine kredi kullandırılacaktır" diye konuştu.

Kullandırılan kredilerde yaygınlığın amaçlandığını ve firma başına 1 milyon YTL seviyesinde bir kredilendirmenin öngörüldüğünü, kredinin vadesinin de yine tutulan mevduatın vadesi ile bağdaşık olacağını anlatan Özince, kredilerin bütün sorumluluğunun bankada olacağını söyledi.

Özince, 11. ay itibariyle İş Bankası'nın 2 milyar YTL'nin üzerinde tekstil sektörü nakit kredi riski bulunduğunu ifade ederek, sendikanın sağlayacağı yeni vadeli mevduat kaynaklarını yeni krediler vermek için kullanacaklarını kaydetti.

Böyle bir tercih nedeniyle TTSİS'i kutlayan Özince, bu tür hareketlerin örnek olacağını, moral vereceğini düşündüğünü de sözlerine ekledi.

"Enflasyonun üzerinde büyüme öngörüyoruz"

Öte yandan protokolünün ardından soruları yanıtlayan Özince, 2009 yılında bankacılık sektörüne yönelik beklenti ve taleplerini dile getirdi. Kriz ortamına karşın İş Bankası olarak 2009 yılında enflasyonun üzerinde bir büyüme beklediklerini ifade eden Özince, "2009'da çok hızlı büyüme olmayan bir yıl geçireceğiz. Ama yine de reel anlamda büyüyeceğimizi düşünüyorum. Bu tabi ki son dönemlerdeki kadar yüksek olmayabilir. Ama kriz ortamında enflasyondan daha iyi bir büyüme olacağını düşünüyorum" dedi. Özince, 2009 yılında bankacılık sektörünün genelinde ise bir miktar likidite hassasiyeti ile büyüme azalması yaşanabileceğine işaret etti.