Muğla'da "bal borsası" kuruluyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
 
MUĞLA  - Muğla Ticaret Borsası tarafından balın kalitesini artırmak ve ülke genelinde pazar fiyatını dengelemek amacıyla bal borsası kuruluyor.
Muğla Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Başkanı Hurşit Öztürk, gazetecilere yaptığı açıklamada, Muğla'nın ülke genelindeki çam balı üretiminin tamamına yakınını gerçekleştirdiğini söyledi.
Borsa tarafından kurulacak bal borsasının, balın fiyatını dengeleyerek hem üreticiyi hem de satıcıyı koruyacağını belirten Öztürk, "Türkiye'de bal fiyatı dağ başında pazarlıkla değil borsa seanslarında belirlenecek. Merkeze bağlı Bayır beldesinde kurulacak borsa için çalışmalar sürüyor. Brokerlerin de aynı anda işlem yapacağı müzayede salonu ve video-wall görüntü sistemi kuruldu. 60 bin liraya mal olan müzayede salonunda üreticiler ve satıcılar bir araya gelme fırsatı da bulacak" dedi.
Öztürk, "Dünya Bal Kenti Muğla" sloganıyla oluşturulan projenin ay sonunda hayata geçmesinin planlandığını kaydetti.
İnternet ortamında anlık açıklanacak fiyatlarla balın satış değerinin belirleneceğine işaret eden Öztürk, şöyle konuştu:
"Ekim ayı sonunda spot işlemler başlayacak. Tüm hazırlıklarımızı tamamladık ve kurulum işlemleri son aşamaya geldi. İşlemler açık artırma şeklinde gerçekleşecek. Satılacak ürünlerin gıda kodeksine uygunluğu analiz raporlarıyla desteklenecek. Analizli bal daha fazla fiyata satılarak üretici kaliteye yönlendirilecek. Asıl hedefimiz kaliteli bal üretiminin artırılarak bal alım-satımı ile uğraşan üyelerinizin gelirini yükseltmek, kaliteli bala güvenilir bir şekilde ulaşılmasını sağlamak ve ihracatın önünü açmak."
Kurulan bal borsasıyla kalitenin denetim altına alınacağını ifade eden Muğla Ticaret Borsası Meclis Başkanı Hasan Gökmen ise bundan sonraki hedeflerinin zeytinyağı ve badem borsaları kurmak olduğunu kaydetti.
Bu konularda ilginizi çekebilir