Pastırma ve sucuğa zam var mı?

KTB Başkanı Ünlü, pastırma ve sucuk fiyatlarının yaklaşık 6 aydır değişmediğini, ramazan ayında da zam yapmayacaklarını bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kayseri Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Şaban Ünlü, pastırma ve sucuk fiyatlarının yaklaşık 6 aydır değişmediğini, ramazan ayında da zam yapmayacaklarını açıkladı. 

Ünlü, yaptığı açıklamada, insanların maddi ve manevi olarak ramazanı huzur içinde geçirmesine katkı sunmak için pastırma ve sucuk fiyatlarına zam yapmama yönünde karar aldıklarını belirtti.

Kırmızı ete zam gelse dahi bu karara uyacaklarını ifade eden Ünlü, halen kaliteli kıymanın kilogramının 32, parça etin ise 35-45 liradan satıldığını hatırlattı.

Ünlü, bir kilo sucuk fiyatının, bir kilo et fiyatına denk geldiğine işaret ederek, " Ramazan ayına sayılı günler kala çarşı ve pazar esnafının satışlarında hareketlilik yaşanıyor. Bu hareketlilik çok şükür pastırma vesucuk esnafına da yansıdı. Mayıs ve haziran ayları normalde bizim satışlarımızın en durgun olduğu dönemdir. Ancak, ramazan ayıyla birlikte diğer esnafta olduğu gibi bizim satışlarımızda da yüzde 30'a varan bir hareketlilik yaşanıyor" diye konuştu.

Bu durumun geriye gitmemesi için pastırma ve sucuk fiyatlarına zam yapmama kararı aldıklarını belirten Şaban Ünlü, " Pastırma vesucuk fiyatları et fiyatlarına bağlı ancak ramazan ayında kırmızı ete zam yapılsa dahi sucuk ve pastırmaya zam yapılmayacağının garantisini veriyoruz. Vatandaşlarımız rahat bir şekilde alışverişlerini yapabilir" dedi.

Fiyatlar 6 aydır değişmedi

Yaklaşık 6 aydır pastırma ve sucuk fiyatlarının değişmediğine dikkati çeken Ünlü, şöyle devam etti:

"Yüzde 100 dana etinden yapılmış sucuğun toptan fiyatı 30-35, perakende fiyatı 40-45 lira arasında değişiyor. Sıra pastırmanın toptan fiyatı 57, perakende fiyatı 65 lira; sırt pastırmanın  perakende fiyatı 65, toptan fiyatı 75-80 lira. Tüketicilere, bu fiyatların ramazan boyunca sabit kalacağının sözünü veriyoruz. Kırmızı ete yaklaşık iki ay önce yüzde 20 oranında zam gelmesine rağmen bu fiyat artışını pastırma ve sucuğa yansıtmadık. Fiyatlarda en az iki ay daha herhangi bir artış olmasını beklemiyoruz. Esnafın satışları her geçen gün düştü, esnaf zam yapması durumunda tamamen satışların durma tehlikesiyle karşı karşıya kalabileceklerdir.

Bu konularda ilginizi çekebilir