Rusya’ya sebze ihracatı marta kaldı

Rusya Federasyonu Ticaret Temsilcisi Gaşigullin, Rusya’nın yaş sebze-meyve ve konfeksiyon ürünleri konusunda Türkiye’ye uyguladığı kısıtlamaların kalkması konusunda, tarafların çözüm için martta Antalya’da tekrar toplanacağını bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sedat ALP

İZMİR - Rusya Federasyonu Ticaret Temsilcisi Aydar Gaşigullin, yaş sebze- meyve ve konfeksiyon ürünleri konusunda Rusya’nın Türkiye’ye uyguladığı kısıtlamalarla ilgili sorunun Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Başkanı Putin arasındaki görüşmelerle çözüme kavuşturulacağını belirtti. İzmir Ticaret Odası‘nın (İZTO) Ocak ayı Meclis toplantısına konuk olan Gaşigullin, martta Rusya ve Türkiye’nin katılımı ile Antalya’da tarım konusunda üst düzey bir toplantı düzenleneceğini, bu toplantıya Rusya Tarım Bakanı’nın da katılacağını duyurdu.

Gaşigullin, iki ülke arasında ticareti kısıtlanan her ürünle ilgili sorunları aşmak için birer komisyon kurulduğunu, yaş sebze ve konfeksiyon ürünleri için de kurulan komisyonların çalışmalarını sürdürdüğünü aktardı. Bazı kısıtlamaların kalktığını da vurgulayan Gaşigullin, “Türkiye’ye gelen Tarım Bakanlığı’mızın yetkilileri de incelemeler yapıp raporlarını yazıyorlar. Bilindiği üzere Antalya’da bu martta ayında bir Tarım Forumu yapılması planlanıyor. Rusya Tarım Bakanı’nın da katılacağı toplantıda bu kısıtlamalar konusu ele alınacak” diye konuştu. Türkiye’nin de Rusya’ya karşı antidampingleri olduğunu hatırlatan Gaşigullin, “Tabi ki aramızdaki ticaret çok olunca sorunlar da oluyor. Ama tüm bu sorunların yakın zamanlarda çözüleceğini söyleyebilirim” dedi.

İşadamına vize kolaylığı gelecek

Vize sorununun siyasi değil teknik bir konudan kaynaklandığını, ancak ilk aşamada bazı kolaylaştırmaların getirilmeye çalışıldığını vurgulayan Gaşigullin, “Özellikle işadamlarına yönelik kolaylaştırıcı prosedürler oluşturulacak. Ticaret odaları üzerinden bu prosedürlerin gerçekleştirilmesi üzerinde çalışılıyor” dedi. Gaşigullin şöyle devam etti: “Turizm konusunda özellikle spor turizmi, festival, eğitim, turizmi gibi konuları da geliştirmek istiyoruz. Ege Serbest Bölgesi, İzmir Serbest Bölgesi ve İZFAŞ ile ticari işbirliklerimizi de geliştireceğiz. Tarım, kozmetik, otomotiv yan sanayi, tekstil, deri gibi sektörlerdeki İzmirli işadamlarını Rusya’ya davet ediyoruz.”

Yaş sebze-meyve ihracatçısı alternatif pazar arıyor

Sera Yatırımcıları ve Üreticileri Birliği (SERABİR) Yönetim Kurulu Üyesi ve Agrobay Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Şentürk, Rusya’nın Türkiye’den bazı tavizler almak için yaş sebze-meyve ve turizm konusunu koz olarak kullanmak istediğini, konunun bu nedenle uzadığını söyledi. Türkiye’nin domates ihracatında şu anda Rusya’nın boşluğunu Avrupa’dan gelen taleple kapattığını, Rusya’ya da başka kanallardan Türk ürünlerinin gittiğini belirten Şentürk, “30 Mart’a kadar domates ihracatında bir sıkıntı yok. Çünkü İspanya’da yaşanan sorunlar nedeniyle Avrupa açığını Türkiye’den kapatıyor. Rusya’ya da başka yollardan ürün gidiyor. Ama Rusya kapıları 30 Mart’a kadar açmazsa o zaman sıkıntı yaşanır. Türkiye’nin yaş sebze-meyve ihracatında Rusya, Avrupa ve Arap ülkelerinden başka şansı yok. Rusya kapısı açılmazsa, Körfez’deki zengin Arap ülkelerine daha fazla ihracat imkanlarını zorlamamız gerekecek” diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir