Sabancı'dan 9 ayda 19,6 milyar TL kâr: Beş yıllık yatırımları 10 milyar dolara ulaştı

Sabancı Holding, 2026 yılının ilk dokuz ayında 1,3 trilyon TL kombine gelir elde ederken, konsolide net kârını 19,6 milyar TL'ye taşıdı. Son beş yılda yurt içi ve yurt dışında toplam 10 milyar dolarlık yatırım gerçekleştiren Holding, 7 milyar TL'lik pay geri alım programını da devreye aldı.

Dünya'yı haber kaynağınız olarak eklemek için tıklayın!
Sabancı'dan 9 ayda 19,6 milyar TL kâr: Beş yıllık yatırımları 10 milyar dolara ulaştı

Sabancı Holding, 2026 yılının ocak-eylül dönemine ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı.

Holdingin temettü geliri hariç kombine geliri 1,3 trilyon TL olarak gerçekleşirken, konsolide net kârı 19,6 milyar TL'ye ulaştı.

Sabancı Holding, yılın ilk dokuz ayında stratejik büyüme alanlarına yönelik yatırımlarına devam etti. Topluluk şirketlerinin operasyonel performansı finansal sonuçlara katkı sağlarken, Holding yeni yatırım fırsatlarını değerlendirmeyi sürdürdü.

7 milyar TL'lik pay geri alım programı

Sabancı Holding, 16 Ekim'de duyurduğu pay geri alım programı kapsamında azami 7 milyar TL fon ayırdı. Programın süresi ise en fazla üç yıl olarak belirlendi.

Pay geri alım programıyla Holding paylarının fiyatında sağlıklı ve istikrarlı fiyat oluşumunun desteklenmesi, yatırımcıların menfaatlerinin korunması ve hisse fiyatının şirketin faaliyet performansını daha iyi yansıtması amaçlanıyor.

Öte yandan 19 Ekim'de Sabancı Ailesi üyeleri Dilek Sabancı ve Serra Sabancı ile Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hayri Çulhacı, CEO Kıvanç Zaimler ve CFO Mustafa Aydın, geri alım programından bağımsız olarak toplam 2 milyon 776 bin 300 lot Sabancı Holding hissesi satın aldı. İşlemler Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) bildirildi.

Zaimler: Son beş yılda 10 milyar dolarlık yatırım yaptık

Sabancı Holding CEO'su Kıvanç Zaimler, değişen piyasa koşullarına uyum sağlayan ve yatırım fırsatlarını değerlendiren bir yönetim anlayışıyla hareket ettiklerini belirtti.

Türkiye'yi yatırımlarda önceliklendirmeyi sürdürdüklerini vurgulayan Zaimler, son beş yılda banka ve finansal hizmetler dahil yurt içi ve yurt dışında gerçekleştirilen toplam yatırım tutarının 10 milyar dolara ulaştığını açıkladı.

Zaimler, "Faaliyet gösterdiğimiz alanlarda verimliliği artırmaya, kaynaklarımızı etkin kullanmaya ve yeni yatırımlarımızı hayata geçirmeye odaklanıyoruz. Yatırımlarımızda Türkiye'yi önceliklendirmeyi sürdürürken son beş yıldaki banka ve finansal hizmetler dahil toplam yurt içi ve yurt dışı yatırımlarımız 10 milyar dolara ulaştı" dedi.

Topluluk şirketlerinin performansının izledikleri stratejiyi desteklediğini ifade eden Zaimler, finansal sağlamlığı koruyarak yatırımlara devam etmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Enerjisa Üretim'den 180 milyon dolarlık finansman

Sabancı Topluluğu'nun enerji şirketleri, yılın ilk dokuz ayında yenilenebilir enerji ve elektrik altyapısı yatırımlarını sürdürdü.

Enerjisa Üretim, Muğla'daki Artuna, Gaia ve Falp rüzgâr enerji santralleri için uluslararası finans kuruluşları FMO ve DEG ile 180 milyon dolarlık finansman anlaşması imzaladı.

Bu anlaşmayla Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA-2) projelerinin finansman süreci tamamlandı. Şirketin toplam 1.000 megavat kurulu güce sahip YEKA-2 rüzgâr enerjisi projelerinde 241'inci ve son türbinin kurulumu da gerçekleştirildi.

Enerjisa Enerji ise Türkiye'nin elektrik altyapısına yönelik yatırımlarını desteklemek amacıyla Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile 7 yıl vadeli, 207 milyon dolar karşılığı Türk lirası tutarında finansman anlaşması yaptı.

ABD'deki yenilenebilir enerji portföyü 790 megavata ulaştı

Sabancı Holding'in ABD'de faaliyet gösteren yenilenebilir enerji şirketi Sabancı Renewables, Pepper ve Lucky 7 güneş enerjisi santrallerinin inşaat çalışmalarına başladı.

Şirketin ABD'deki toplam yenilenebilir enerji portföyü, inşaat ve lisanslama aşamasındaki projeler dahil 790 megavata ulaştı.

Sabancı Renewables, mevcut projelerin yanı sıra ABD pazarındaki kapasitesini artırabilecek yeni yatırım fırsatlarını da değerlendiriyor.

Akbank'tan ekonomiye 3 trilyon TL'yi aşan kredi desteği

Topluluğun bankacılık alanındaki şirketi Akbank, 2026 yılının ilk dokuz ayında Türkiye ekonomisine sağladığı toplam kredi desteğini 3 trilyon 35 milyar TL'ye çıkardı.

Bu tutarın 2 trilyon 334 milyar TL'sini nakdi krediler oluşturdu.

Çimsa'nın yeni üretim hattı devreye girdi

Sabancı Topluluğu'nun yapı malzemeleri şirketi Çimsa, Mersin Fabrikası'ndaki yeni kalsiyum alüminat çimento (CAC) üretim hattını devreye aldı.

Yeni yatırımla şirketin CAC üretim kapasitesi 200 bin tona yaklaşırken, Çimsa Çin hariç küresel pazarlardaki toplam tüketimin yaklaşık yüzde 20'sini karşılayabilecek kapasiteye ulaştı.

Üç kıtada üretim faaliyetlerini sürdüren şirket, yüksek katma değerli ürünlere yönelik yatırımlarıyla uluslararası pazarlardaki konumunu güçlendirmeyi hedefliyor.

Temsa'dan otobüs dışındaki ilk ihracat

Elektrikli mobilite alanındaki yatırımlarını sürdüren Temsa, geliştirdiği 50 yüksek voltajlı lityum iyon batarya ile 10 güç dağıtım ünitesini Çekya'ya ihraç etti.

Bu sevkiyat, şirketin otobüs dışındaki ilk ihracatı olarak kayıtlara geçti.

Temsa'nın üretim hattından çıkan 26 bininci otobüsün elektrikli Avenue Neo modeli olması da şirketin elektrifikasyon stratejisindeki gelişmeler arasında yer aldı.

Sanayi ve finans şirketlerinden operasyonel büyüme

Sabancı Topluluğu'nun sanayi şirketlerinden Kordsa, kompozit segmentindeki güçlü talep ve operasyonel toparlanmanın etkisiyle yılın ilk dokuz ayında performansını destekledi.

Brisa ise yenileme kanalında artan satış hacmi, katma değeri yüksek ürünlerin satışlar içindeki payının yükselmesi ve maliyet verimliliğine yönelik uygulamaların katkısıyla operasyonel kârlılığını artırdı. Şirketin faiz, amortisman ve vergi öncesi kâr (FAVÖK) marjı geçen yılın aynı dönemine göre yükseldi.

Hayat sigortası ve bireysel emeklilik alanında faaliyet gösteren AgeSA da büyüme ve kârlılık performansını sürdürerek finansal hizmetler alanındaki faaliyetlerini destekledi.

Kaynak: HABER MERKEZİ