Sağlık-Sen döner sermaye yönetmeliği ile ilgili dava açtı

Sağlık-Sen, "döner sermaye yönetmeliğinin tabip dışı personeli ve ayniyat saymanlarını mağdur ettiği" belirtilen hükümlerin iptali için Danıştay'da dava açtı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Türkiye Sağlık ve Sosyal Hizmet Kolu Kamu Görevlileri Sendikası'nın (Türk Sağlık-Sen), "döner sermaye yönetmeliğinin tabip dışı personeli ve ayniyat saymanlarını mağdur ettiği" belirtilen hükümlerin iptali için Danıştay'da dava açtığı belirtildi.

Türk Sağlık-Sen Genel Merkezi tarafından yapılan yazılı açıklamada, 1 Mayıs 2009'dan itibaren uygulanmaya başlanan yeni döner sermaye yönetmeliğinde ve yönetmelik hakkında yayınlanan Bakanlık genelgesinde tabip dışı personele ödenen mesai dışı çalışma puanında nöbet sürelerinin dikkate alınmaması yönünde hüküm getirildiği ifade edildi.

Yönetmelik değişikliğinde ayrıca ayniyat saymanlarının hizmet alanı kadro unvan katsayısının da 0.35'ten 0.25'e düşürüldüğü belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Getirilen bu düzenlemelerle tabip dışı personelin ve ayniyat saymanlarının mağdur edilmesi üzerine Türk Sağlık-Sen Danıştay'da dava açtı.

Açılan davada söz konusu yönetmelikle çalışanların mağdur olduğuna dikkat çekildi. Dilekçede, 'Sağlık personeli aylık 80 saate kadar tutulan nöbetlere ilişkin tutulan nöbet ücretlerini haftalık 45 saatlik mesai saatinin aşılması durumunda, mesai dışı çalışma puanı karşılığı olan ilave ek ödemeyi de almaktaydı. Ancak, nöbette geçen sürelerin mesai dışı çalışma puanının hesaplanmasında dikkate alınmaması yönünde yapılan dava konusu değişiklikle tabip dışı personel mağdur edilmiştir' denildi.

Sağlık Bakanlığı uhdesindeki mesai dışı çalışmalar normal nöbet ve icap nöbeti tutmak suretiyle yerine getirildiğinin belirtildiği dilekçede, tabip dışı personelin tutmuş oldukları nöbetlerin mesai dışı çalışma puanının hesaplanmasında dikkate alınmaması yönünde yapılan dava konusu değişiklikle ilgili maddelerin uygulanma kabiliyetleri de ortadan kalktığı belirtildi.

Dava dilekçesinde ayniyat saymanlarının döner sermaye oranlarının düşürülmesinin de hukuksuz olduğu ifade edildi. Dava konusu yönetmelik değişikliği yapılmadan önce ayniyat saymanları ile aynı hizmet alanı kadro unvan katsayısından faydalandırılan döner sermaye işletmelerinin muhasebe birimlerinde görevli personel ile teknikerler aynı katsayıdan faydalanmaya devam etmektedir. Dolayısıyla, değişiklik çalışma barışını zedelediği gibi kamu yararı ve hizmet gereklerine de ters düşmektedir' denildi."