Sanayi üretimindeki artış sürpriz yaptı!

TÜİK, eylül ayı sanayi üretim rakamlarını açıkladı. Yıllık ve aylık artış oranı beklentilerin üzerinde geldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sanayi üretimi, eylül ayında beklentilerin üzerinde artış gösterdi. 

Eylül ayında yıllık bazda yüzde 7 artacağı tahmin edilen sanayi üretiminde yüzde 10.4 artış yaşandı. 

Sanayi üretimi aylık bazda ise yüzde 0.6 arttı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin aylık bazda sabit kalacağı tahmin ediliyordu.

Takvim etkisinden arındırılmamış sanayi üretimi yıllık yüzde 13.3 artarken, aylık olarak yüzde 2,6 düşüş gösterdi.

İmalat sanayi sektöründe yüzde 10,4 artış

TÜİK, eylül ayı sanayi üretimi verilerini açıkladı. Sanayi üretimi eylülde bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10,4 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış sanayinin alt sektörleri (2010=100 temel yıllı) incelendiğinde; 2017 yılı Eylül ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,6, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 10,4 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 13 arttı.

Aylık bazda 'madencilik' yüzde 5.7 artış gösterdi

Sanayi üretimi bir önceki aya göre ise yüzde 0,6 arttı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayinin alt sektörleri (2010=100 temel yıllı) incelendiğinde, 2017 yılı Eylül ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre yüzde 5,7, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 0,2 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 1,6 arttı.

Öte yandan 2017 yılı üçüncü çeyreğinde takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 10 arttı. Bir önceki çeyreğe göre mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretimi ise yüzde 1,9 arttı.