Şebeke varsa doğalgaz zorunlu olsun

GAZBİR Başkanı Yaşar Arslan, şebeke bulunan yerlerde doğalgaza geçişin zorunlu hale getirilmesi gerektiğini savundu. Arslan, belediyelerin şebeke yatırımlarında maliyetin üzerinde hizmet bedeli almamasını istedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği Derneği (GAZBİR) Başkanı Yaşar Arslan, doğalgaz şebekesi bulunan yerlerde doğagaza geçişin zorunlu tutulmasını istedi. Bu yıl altıncısı düzenlenen Uluslararası Doğalgaz Sempozyumu INGAS 2015 İstanbul’da başladı. 

100 bin km’lik şebeke 

GAZBİR Başkanı Yaşar Arslan, toplantıda yaptığı konuşmada son 13 yılda doğalgaz piyasasının üç kat büyüdüğünü belirtti. Türkiye genelinde yaklaşık 100 bin kilometrelik uzunluğa sahip bir şebekeye ulaşıldığını aktaran Arslan “Türkiye’de beklentiler arttı. Özellikle kesintisiz bir arz güvenliği konusu gündemde. İkinci olarak teknik emniyet çok önemli. Aynı zamanda müşteriye hızlı ve güvenli hizmet sunmak amacımız” diye konuştu. 

Doğalgaz zorunlu olsun 

Kullanımın azlığından dolayı mali kaynak sıkıntısı yaşadıklarının anlatan Arslan, şebekenin olduğu yerde doğalgaza geçmenin zorunlu hale getirilmesini istedi. Arslan, çevre raporlarına bakıldığında da böylesi bir zorunluluğu uygulama ihtiyacının rahatlıkla görülebileceğini anlattı. 

Kaçak kazılar çok tehlikeli 

Doğalgaz şebeke yatırımları ve işletilmesi konusunda yaşanan bazı sıkıntılara da değinen GAZBİR Başkanı Arslan, bu konuda yerel yönetimlerden destek istedi. Şebeke güvenliği için izinsiz kazı yapılmasına asla izin verilmemesi gerektiğinin altını çizen Arslan, bu tip kazılar yüzünden yaşanmış bazı büyük hasarlı tehlikeli kazalardan örnekler verdi. 

Belediyeler asfalttan kâr etmesin 

Dağıtım şebekelerinde belediyelere yüzde 10 bedelsiz hisse verildiğini hatırlatan Yaşar Arslan, buna karşın şebeke yatırımları sırasında bazı yerel yönetimlerin kimi hizmetleri ticari bir anlayışla vermeye yönelmesinden yakındı. Gaz şebekelerinin kamusal karakteri ağır basan altyapı yatırımları olduğuna dikkat çeken Arslan, asfaltlama bedelinin belediyeler ve ilgili kuruluşları tarafından maliyetinin üzerinde fiyatlandırmamasını istedi. 

Adresleme sorunları çözülmeli 

Doğalgaz dağıtımı yapan belediyelerden, doğalgaz dağıtım operasyonlarının sağlığı için üst yapı konusunda da destek isteyen Yaşar Arslan “Üst yapı konusunda maliyetler yüksek. Numarataj konusunda belediyelerin değişiklik yapması adres konusunda sorunlara yol açıyor. Adrese dayalı nüfus sistemine bizim sistemimizin entegre edilmesi gerekiyor” diye konuştu. 

İç tesisatlarla uğraşmayalım 

Bina içi doğalgaz tesisatlarında dağıtım şirketlerinin sorumluluklarının çok fazla olduğundan da yakınan Yaşar Arslan, “Daire içindeki tesisattaki sorumluluk mühendislerin olmalı. Dağıtım şirketleri de Avrupa’da olduğu gibi kolon hattı dışında işlem yapmamalı” dedi.

İGDAŞ sektör için bir okul

İstanbul Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret AŞ (İGDAŞ) Genel Müdürü Mehmet Çevik, 17 bin kilometreyi bulan doğalgaz boru hattına sahip İGDAŞ’ın 6 milyona yaklaşan abonesi bulunduğunu söyledi. Çevik “Türkiye’nin en büyük 28’inci kuruluşuyuz. Müşteri memnuniyetimiz yüzde 96. Türkiye’nin en değerli markaları arasında 32’nciyiz” dedi. Çevik bu başarının arkasında donanımlı, bilgili ve tecrübeli çalışma arkadaşları ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin büyük gücünün bulunduğunu kaydetti. Mehmet Çevik, İGDAŞ’ın bu özellikleriyle aynı zamanda Türkiye’de doğalgaz sektörü için bir okul niteliği taşıdığını vurguladı.

Yerli cihazdan 250 milyon $ daha

Doğalgaz Cihazları Sanayicileri ve İşadamları Derneği (DOSİDER) Başkan Vekili Celalettin Çelik, dünyanın belli başlı üreticilerinin Türkiye’de doğalgaz cihazları ürettiğini belirtti. Çok değerli yerli üreticiler de bulunduğunu vurgulayan Çelik “Kullanılan cihazların yüzde 80’i ülkemizde üretiliyor. Büyük bir ihracat potansiyeli söz konusu” dedi. Doğalgaz sektöründe kullanılan cihazların birkaç yıl içinde etiketleneceğini ifade eden Çelik, burada yoğuşma teknolojisinin ön plana çıkacağının altını çizdi. Yoğuşmalı ürünlerdeki yerlileştirme oranını artırmak üzere bir Gaz Yakan Cihazlar Mükemmeliyet Merkezi kurulacağını anlatan Çelik, böylece yıllık yaklaşık 250 milyon liralık bir ithalatın daha yerli üretimle karşılanabileceğini söyledi.

Doğalgaz gün içi piyasası geliyor

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, bu yıl doğalgaz tüketiminin 50 milyar metreküpü aşacağını söyledi. Gelişmiş bir doğalgaz piyasası için Dengeleme Gazı Piyasası’nın kurulması gerektiğinin altını çizen Yılmaz şöyle dedi: “Dengeleme gazı fiyatının piyasada belirlenmesi ve piyasa oyuncuları tarafından da eşit koşullarda tedarik edilmesini sağlayan düzenlemeleri hayata geçirdik. Tedarikçilerin gün öncesinden organize edilmiş bir gaz borsası üzerinden dengesizliklerini gidermek üzere gaz ticareti yapmalarını hedefl eyen Doğalgaz Gün Öncesi Piyasası’nın kurulmasına yönelik çalışmalarımız da devam ediyor. Bu konudaki düzenlemeyi önümüzdeki yıl içinde nihai haline getireceğiz.”

69 şirketten 59’u için tarife 

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, doğalgaz dağıtım şirketleri için 2012-2016 tarife uygulama döneminin gelecek yıl sona ereceğini hatırlatarak “69 gaz dağıtım şirketinden 59’u için tarife yapacağız. Bazı şirketler ilk kez EPDK tarifesine geçerken, bazılarının da mevcut EPDK onaylı tarifesi güncellenecek” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir