Şimşek'ten önemli vergi açıklaması!

Maliye Bakanı Şimşek, "Önümüzdeki seneye ilişkin maktu vergiler var, enflasyon kadar artırılmazsa gelirlerimizin düşeceği alanlar var. Onun dışında vergi oranlarında artış görmüyoruz" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. 2015'te kamuya personel alımını kısacaklarını açıklayan Şimşek, "Önümüzdeki seneye ilişkin maktu vergiler var, enflasyon kadar artırılmazsa gelirlerimizin düşeceği alanlar var. Onun dışında vergi oranlarında artış görmüyoruz" dedi

CNN TÜRK televizyonunda gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Maliye Bakanı Şimşek, Merkez Bankası'nın faiz kararı, işsizlikte dengenin nasıl kurulacağı ve vergi oranlarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Faiz kararı için, "Ben Merkez'in kararlarını eleştirmem. Ülkede cari açık varsa fiyat istikrarı sağlanamaz. Merkez Bankası'nın para politikasında eli güçlü olmalıdır" diyen Şimşek şöyle konuştu:

"Merkez Bankası'nı desteklememiz lazım"

Enflasyon çok önemli. Enflasyonu tek haneye düşürdük ama bu sene politik gelişmelerden etkilendi. Bu sene arzulanan performansı yakalayamadık. Petrol fiyatları bu seviyede kalırsa enflasyonu etkiler. Tarımda maliyetleri ve aracıları inceleyecek komite kurduk. Merkez Bankası'nı desteklememiz lazım. Sadece Merkez'in çabaları enflasyonu indirmede yeterli olmaz. Merkez'in elini güçlendirmemiz lazım. Türkiye'nin 4'te 1'i milli gelirin yüzde 8'ini karşılıyor. Tarımda verimliliği artırmamız şart. Üretim artışı çok önemli. Her zaman tercihler söz konusu olacak. Enerji ve tarım alanlarını dengede götürebilmemiz lazım. Bunlar birbirinin alternatifi değil.

"Vergi oranlarında artış olmayacak"

Önümüzdeki yıl vergi oranlarında bir artış ya da yeni bir vergi öngörmediklerini söyleyen Bakan Şimşek, önümüzdeki dönemin en önemli sorunlarından birinin işsizlik olduğunu belirtererk, şunları söyledi:

"İşsizlerin sorumluluğu bizde"

İşsizlik çift hane yeni gelenler nedeniyle. İş aramıyorum deyince işsiz sayılmıyorsunuz. İş aramaya başlayanların sayısında bir patlama var. Eğitim seferberliği işgücüne katılım isteğini artırdı.Derdimiz istidamı artırmak. İşsizlerin sorumluluğu bizde. Onlar için de reform yapmamız lazım.

Türkiye'de mülteci sorunu olduğunu kaydeden Şimşek, "Bu konuda ilave çalışmalar var. Şöyle bir gerçeklik var. Misafirlerimiz bu sorun halledilene kadar Türkiye'de kalacak. Suriyeli misafirlerimizin bir kısmı belki kayıtdışı çalışıyor olabilir. İşsizlik oranı artışını mültecilere bağlamak yanlış olur." dedi.

"Türkiye'yi bir üst lige taşıyacak program bu"

Geçen yıl açıklanan kalkınma planını eylem planına dönüştürdüklerini anımsatan Şimşek, "Geçmişte de birçok plan açıklandı ancak bu farklı. Hangi kurum ne zaman, hangi reformu yapacak ve en önemlisi bu reformun maliyeti nedir? İlk defa ve çok somut, uygulandığında Türkiye'yi yüzde 5-6'lık büyüme düzeyine çekecek en az 10-20 yıllık süreçte Türkiye'yi bir üst lige taşıyacak program bu" şeklinde konuştu.

Şimşek, Türkiye'nin makro reformları başardığını sıranın verimliliği artırmaya ve inovasyona geldiğini belirtti.

Reformların eğitime benzediğini ve sonu olmadığını kaydeden Şimşek, sürekli olarak reformlar konusunda çalışıldığına işaret etti. 

Şimşek, Dünya Bankasının İş Yapma Kolaylığı Endeksi'nde Türkiye'nin bu yıl 189 ülke arasında 69'uncu sıradan 55'inci sıraya yükseldiğin söyledi.

 Göreve geldiği günden bu yana ülkede birçok zorlukların yaşandığını hatırlatan Şimşek, genel seçimlerden sonra çalkantıların sınırlı olacağı bir 4 yıl olduğunu ve bu süreçte çok kapsamlı reform programının güçlü şekilde uygulanacağını ifade etti. 

Bakan Şimşek, "yeni yılda zam olacak mı?" sorusunu da "Önümüzdeki seneye ilişkin maktu vergiler var, enflasyon kadar artırılmazsa gelirlerimizin düşeceği alanlar var. Onun dışında vergi oranlarında artış görmüyoruz. Yeni bir vergi getirmeyi öngörmüyoruz" yanıtını verdi.

"Bazı bakanlıklara hiç eleman vermeyeceğiz"

Bakan Şimşek, bir başka soru üzerine son yıllarda kamuya ciddi miktarda personel aldıklarını, 2015 yılında bunu biraz kısacaklarını bildirdi. 

Son 1 yılda sağlanan istihdam oranının yüksekliğine dikkati çeken Şimşek, şöyle devam etti:

"1 milyon 258 bin istihdam oluşturuldu. Bunun taş çatlasa 100 bini kamudandır. Gelecek sene 74 bin. Bu 74 binin 34 bini polis okullarından, harp okullarından mezun olanlar yani otomatik olarak alınacaklar. Geriye 40 bini kalıyor. Bu 40 binlik kadronun dağılımında da en çok payı öğretmenler alacak. Ondan sonra sağlıkçılar alacak. Belki bazı bakanlıklara hiç eleman vermeyeceğiz. Bunun dağılımına henüz karar veremem. Çünkü bunun dağılımı için Devlet Personel Başkanlığı çalışmayı yapacak. Sayın Başbakanımıza arz edeceğiz, orada bir müzakere yapılacak ve o çerçevede dağıtılacak."

Bu konularda ilginizi çekebilir