Tarım ve gıda artık stratejik sektör

Maliye Bakanı Ağbal, 'Dünyada gıda sektörünün önemi gittikçe ortaya çıkıyor. Tarım ve gıda artık stratejik sektör. Her ülke kendi kendine yetebildiği ölçüde sürdürülebilir bir ekonomik yapıya sahip durumda' dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ankara'dan karayoluyla Çorum'a gelen Maliye Bakanı Naci Ağbal, Şeker Fabrikası'nda yeni kampanya sezonu açılış törenine katıldı.

Bakanın yanı sıra Çorum Valisi Necmeddin Kılıç, AK Parti Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu, CHP Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Tufan Köse, AK Parti Milletvekilleri Ahmet Sami Ceylan ve Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, Garnizon Komutanı Albay Fatih Üstündağ, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Şeker İş Genel Başkanı İsa Gök, Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. Genel Müdürü Ahmet Aksu, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, siyasi partilerin temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile çiftçiler katıldı.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, kampanya sezonu açılış töreninde yaptığı konuşmasında tarım ve gıda sektörlerinin ülkeler açısında stratejik sektörler haline geldiğini belirterek, 'Şeker fabrikasının ilk inşaatını hatırlıyorum. Bu fabrikanın burada inşasına emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. 2016-2017 kampanyası için buradayız. Şeker pancarı üreticisi kardeşlerimize üreticilerime teşekkür ediyorum. Allah onlardan razı olsun. Emekleriyle yürekleriyle yoğurdular, ürettiler. Bugün yaptıklarının karşılığın aldılar. Allah bol kazançlar nasip etsin. Şeker pancarı üretimi önemli bir tarımsal girdi. Dünyada gıda sektörünün önemi gittikçe ortaya çıkıyor. Tarım ve gıda artık stratejik sektör. Her ülke kendi kendine yetebildiği ölçüde sürdürülebilir bir ekonomik yapıya sahip durumda' dedi.

Bakan Ağbal, sözlerine şöyle devam etti:
'Bu ürünlerin çeşitleri çerçevesinde en doğru kompozisyon oluşturarsanız şeker pancarından bugün ekmek yiyen 30 bin çiftçi var. Aileleriyle baktığınız zaman milyonun üzerinde vatandaş. Buradan ekmek yiyen Türk Şeker ve diğer fabrikalarda binlerce işçi var. Bu sektörden ekmek yiyen nakliyeciler var. Tarım sektörünü her zaman destekledik. Her zaman desteklemeye devam edeceğis. 2016 yılında bütçeden 17 milyar liralık kaynağı çiftçimize veriyoruz. Farklı sektörlerde üretim yaparn çiftçilerimiz var. Yapmış olduğumuz ödemeler yıldan yıla artıyor. Yeter ki çiftçilerimizin gelirleri artsın. Yemde ve gübrede katma değer vergisi kalktı. Yeter ki, çiftinin üretim maliyeti azalıp daha fazla kazansın. Bundan sonraki dönemlerde çiftçilere olan destek devam edecek. Şeker pancarı üretimin stratejik üretim olarak görüyoruz.

Şeker Çiftçilerimizin önemini biliyoruz. Şeker pancarı üretecinin cebine giren paranın her zaman artmasını istiyoruz. 2015-2016 yılı fiyatları iyi fiyatlardı. Şeker pancarı çiftçisi daha fazla kazansın. Çorum'da ve diğer illerde şeker pancarı üreticileri bundan sonraki süreçte daha fazla kazanmaları için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Hükümet olarak ne gerekiyorsa bunu yapacağız.'

Bu ülkenin kaynaklarının daha doğru kullanılması gerektiğini kaydeden Bakan Naci Ağbal, 'Şeker fabrikasının özelleştirilmesi birçok şirketin özelleştirilmesinden çok farklı. TÜPRAŞ'ı özelleştirebilirsiniz ancak iş şeker fabrikasına gelince bu konuyu kırk kere düşünmeniz lazım. Türkiye'de şeker özelleştirmesi yapacaksak üreticisi ve işçiler olmadan hiçbir şeye imza atamayız. Bu konuda daha önce yapılan çalışlar var. Bunlar öneli çalışmalar. Oluşturulan stratejiye göre başlatılan özellişterme çalışmaları var. Ama gelinen noktada bu çalışmaların tekrar gözden geçirilmesine ihtiyaç var. Şeker iş sendikası, PANKOBİRLİK be diğer paydaşlarla yoğun görüşmeler yapıyoruz. tüm istişareler sonunda tüm paydaşları memnun edecek şeker özelleştirme stratejisini hep beraber oluşturacağız' dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir