"Teşvik başvurusunda atağa geçtik, 2017 yatırım yılı olacak"

KMTSO Başkanı Serdar Zabun, kentin atağa geçtiği yatırım teşviki başvurularında geçen yıl 4 kat artış yakaladığını belirterek, Kahramanmaraş için 2017’nin yatırım yılı olacağını ifade etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ali ESKALEN

KAHRAMANMARAŞ - Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Serdar Zabun, Strateji ve Eylem Planı çerçevesinde kentin kurumsal gelişimine öncülük ettiklerini belirterek, küresel piyasalardaki olumsuz gelişmelere rağmen teşvik başvurularında 4 kat artış sağlayan Kahramanmaraş için 2017 yılının yatırım yılı olacağını söyledi.

2016 yılının ekonomiden çok terör ve darbenin konuşulduğu bir yıl olduğunu belirten Zabun, “Ekonomisi üretim ve ihracata dayalı olan Kahramanmaraş, dünya ekonomisindeki parasal daralma ve ekonomik küçülmeden doğal olarak olumsuz etkilendi. Ancak, yatırım ve üretimde önemli bir kırılma olmaksızın 2016’yı tamamlıyoruz. İlk 11 aylık verilere baktığımızda açılan şirketler 846’ya ulaşmış görünüyor. Kapanan şirketlerde ise geçen yıla göre gerileme kaydedilmiş ve 213 olarak kayda geçmiştir. Geleceğe güvenle bakmak adına daha da önemlisi yatırım teşvik müracaatlarındaki müthiş gelişme. Önceki yıla göre yaklaşık 4 kat artış sağlayan teşvik başvuruları 464 milyon TL’den 1,7 milyar TL’ye ulaşmıştır. Bu da bize 2017 yılının Kahramanmaraş için yatırım yılı olacağını işaret ediyor” şeklinde konuştu.

3800 kişiye eğitim ve seminer hizmeti sunduk

Ticari hayata yeni bir soluk getireceği inancı ile hedefledikleri Fuar, Kongre ve Ticaret Merkezi Projesi’nin Kahramanmaraş’ın global piyasalara açılması ve turizminin gelişimine çok önemli katkıları olacağını kaydeden Zabun, “Hedeflerimizin başında yer alan bu proje, Türkiye’nin en sanayileşmiş illeri arasında önemli bir yere sahip bulunan Kahramanmaraş’ın ihracat pazarlaması, fuar, kongre ve defile gibi etkinlikler ve sanatsal faaliyetlerde de öne çıkmasını sağlayacak” dedi.

KMTSO’nun üyelerinin temel işletme sorunlarından, yatırım ortamına ilişkin teknik ve bürokratik alanlarda ortaya çıkan darboğazlara kadar birçok alanda faaliyet gösterdiğini vurgulayan Zabun, “Sektörel sorunların kamu platformuna taşınması çerçevesinde misyonunumuzu yerine getiriyoruz.Kahramanmaraş’a yeni sektörlerin, yeni sanayi alanlarının, yeni ihracat pazarlarının kazandırılması ve inovasyon kapasitesinin güçlendirilmesi için Strateji ve Eylem Planı doğrultusunda icraatlarımızı sürdürüyoruz. 2016 yılında 50’ye yakın etkinlik kapsamında 3800 kişiye eğitim ve seminer hizmeti sunarak Kahramanmaraş’ta kurumsal gelişimin öncülüğünü yaptık” diye konuştu.

Türkiye’nin kalkınmasında anahtar rol oynayacağız

Kahramanmaraş’ın geçmişte milli mücadele kahramanlarının, bugün ise ekonomi kahramanlarının diyarı olduğunu ifade eden Zabun, “Kahramanmaraş, ülkemiz ekonomisi içerisinde önemli bir yere sahip. KMTSO olarak bizler de kentin ekonomik ve sosyal gelişimi için çalışıyoruz. Özel sektörün gelişimini teşvik etmek ve dünya ekonomisi ile uyum kabiliyetini yükseltmek bizim en önemli misyonumuzu oluşturuyor. Bugünkü ekonomik performansı artırarak sanayiden tarıma, ihracattan turizm sektörüne her sektörde potansiyeli harekete geçirmeyi hedefliyoruz. Kentimiz yatırımcı ve sanatçı ruhu bir araya getirebilen özelliği ile eşsiz bir konumda. Ve ben, ülkemizin makro hedeflerine ulaşmasına şehrimizin daha fazla katkı sağlayabileceği inancına sahibim. Ekonomik büyüme bakımından birçok Anadolu şehrine örnek olan Kahramanmaraş, yeni üretim alanları, yeni ve efektif bir teşvik mekanizması, ulaşım ve diğer altyapı projeleri, lojistik bölgesi, yeni ve ıslah OSB gibi konularda ilerleme sağlamak zorunda. Kentsel dönüşüm, eğitim alanındaki nitelik sorunları, Germenicia Antik Kenti ve Ashab- ı Kehf’in turizme kazandırılması gibi diğer makro konularda da bu ilerlemeyi sağlayabilirsek daha rekabetçi bir yapıya kavuşarak Türkiye’nin kalkınmasında anahtar bir rol oynayacağız” dedi.

Kent ekonomisinin lokomotifi tekstil sektörü

Kahramanmaraş’ın 2016 yılı Aralık ayı sonuna kadar ise 850 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini aktaran Zabun, “Kahramanmaraş ekonomisinin lokomotifi tekstil sektöründe 2016 yılı Aralık ayı sonuna kadar 586 milyon dolarlık ihracat yapılmıştır. Geçen yılın aynı ayına göre tekstilde ihracatımız yüzde 10,27 oranında artış sağlamıştır. Kahramanmaraş, 2016 Aralık ayı sonuna kadar demir ve demir dışı metallerde: 97 milyon 777 bin dolar, hazırgiyim ve konfeksiyonda 61 milyon 979 bin dolar, mobilya, kağıt ve orman ürünlerinde 43 milyon 458 bin dolar, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamullerinde 22 milyon 641 bin dolar ihracat yapmıştır. En fazla ihracat yapılan 5 ülke ise 234 milyon dolar ile İtalya, 57 milyon dolar ile Mısır, 45 milyon ile Almanya, 50 milyon ile Portekiz ve 34 milyon dolar ile İspanya olmuştur” şeklinde konuştu.

Elektrik kurulu gücünde Türkiye’nin lideriyiz

Zabun, Kahramanmaraş’ın elektrik kurulu gücü bakımından Türkiye’nin lideri olduğunu vurgulayarak, “Türkiye’de bulunan elektrik santrallerin kurulu gücü 77.037 MW’dır. Kurulu güç olarak en yüksek kapasiteli il Kahramanmaraş’tır. Yaklaşık 22 milyar kWh üretim kapasitesi bulunan Kahramanmaraş yıllık 6 milyar kWh fiili üretimi ile Türkiye’de yaklaşık 4 milyon konutun yıllık elektrik enerjisi ihtiyacını karşılamaktadır. Kahramanmaraş’ta; Afşin-Elbistan Termik Santrali, 32’si aktif ve 25’i inşaa aşamasında toplam 57 hidroelektrik, 1 rüzgar enerji santrali ve 14 güneş enerji santrali üretimini sürdürmektedir. Termik, HES, GES ve RES toplam kurulu gücü 4.249 MW’tır. Ortalama üretim ise 6.024 GWH’tir. Elektrik İşleri Etüt İdaresi’nin yaptığı Güneş Enerjisi Potansiyel Atlası’na (GEPA) göre yıl içerisinde 2.886 saat güneş alan Kahramanmaraş, güneş enerjisi bakımında Konya ve Antalya bölgelerinden daha fazla potansiyele sahiptir. 2016 yılında sadece GES için yapılan yatırım teşvik müracaatı 240 milyon TL’nin üzerinde bulunuyor” açıklamasını yaptı.

Ülkemizin zenginleşmesi için yatırım ve üretime devam edeceğiz

KMTSO Başkanı Serdar Zabun, birçok sektörde lider konumuyla Kahramanmaraş’ın el attığı her sektörde en üst düzey başarıyı kendisine şiar edindiğini belirterek, “Tekstilden metale, gıdadan enerjiye yapılan her yatırım yeni bir başlangıç ve geleceğin inşaasına atılan bir temel niteliğindedir. Dış piyasalardaki dalgalanmaların en büyük sebebi, dünyanın artık tek kutuplu bir dünya olmaktan çıkıyor olması, batı-doğu ekseninde oluşan yeni dünya düzenidir. Ve Türkiye’nin bu yeni dünya düzeni içerisindeki tavrı ve konumu çok önemlidir. Bugün devam eden uluslararası operasyon ve diplomasi trafiğinin ana nedeni terörden temizlenmiş bir Ortadoğu oluşturmak ve ülkemizin maruz kaldığı tehditlere köklü çözüm bulmaktır. Bizler, iş dünyasının temsilcileri olarak inanıyoruz ki, Türkiye bu zor günleri geride bırakacak ve bu istiklal mücadelesinden de galibiyetle çıkacaktır. Ülkemizin zenginleşmesi, ulusal hedeflerine kavuşması için yatırıma ve üretime devam edeceğiz” diye konuştu.

BU YIL TÜRKİYE’NİN HIZLI TOPARLANMA YILI OLACAK

Serdar Zabun, 2016’da bazı iç ve dış şoklar nedeniyle Orta Vadeli Program hedeflerinden sapmalar olsa da bu yılın Türkiye için hızlı bir kalkış ve toparlanma yılı olacağını ifade ederek, “Sanayi üretimi, kapasite kullanım oranları,yatırımlar ile istihdamdaki artış beklentileri 2017’nin daha rahat bir yıl olacağına işaret ediyor. Türkiye hızlı bir şekilde bu yıl zemin kazanacak ve tekrar bir çıkış yaşayacak. Hükümetimizin çok ciddi ekonomik hamleleri oldu 2016’da. Bunlar 2017’de meyvelerini verecektir. Ekonomide ve değer alanlarda reformist yaklaşım devam eder ve anayasa referandumu ile bunlar taçlanırsa Türkiye yeni bir çağın başlangıcını yaşayacaktır. Terörden arındırılmış komşular ve daha güçlü bir küresel politika ile Türkiye yepyeni kapılar açacaktır” dedi.

20 ORGANİZASYON İLE 389 İŞADAMININ YENİ PAZARLARA ERİŞİMİNİ SAĞLADIK

Kahramanmaraş’ın ihracatını artırmak için harekete geçtiklerini dile getiren Başkan Zabun, “Yurtdışı iş ve fuar programları yeni pazarların kapısını aralamak adına bize çok önemli bir fırsat sunuyor. Tayvan’dan Berlin’e, Dubai’den Las Vegas’a, Brezilya’dan Çin’e dünyanın her yerinde yeni müşteriler yeni pazarlar bularak alternatif üretmeye çalışıyoruz. Bugüne kadar 20 organizasyon ile yurtdışı fuar ve iş görüşmesi gerçekleştirerek 389 işadamımızın yeni pazarlara erişimini sağladık. İhracatta pazar ve ürün çeşitliliğinin sağlanması için büyük bir çaba sarf ettik. Bu yıl da aynı hızla yeni pazarlar ve yeni müşteriler bulmak için sanayici ve işadamlarımız ile yollara düşmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir