TMO yolsuzluk iddialarına açıklık getirdi

TMO YKB Köse, Samsun-Çarşamba fındık alım merkezlerine dönük gözaltı ve tutuklamalarla ilgili kamuoyu açıklamasında bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Vekili Mesut Köse, TMO'nun fındık alımlarında yolsuzluk iddiaları ve ihbarlarıyla yakından ilgilendiğini, fındık alım görevi sırasında kurallara uymayan veya usulsüzlük yapan personel olduğu takdirde, mevzuat çerçevesinde en ağır şekilde cezalandırıldığını kaydetti.

Köse, "TMO yolsuzlukların üstüne gidiyor" başlıklı açıklamasında, son günlerde TMO'nun fındık alımlarında usulsüzlük yapıldığı şeklinde haberlerin yer aldığını, Samsun- Çarşamba fındık alım merkezlerine dönük gözaltı ve tutuklama olayına yer verildiğini, bu konuyla ilgili kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla açıklama yapılması ihtiyacının doğduğunu ifade etti.

2008/2009 alım döneminde fındık alımları için hizmet içi eğitim gören ve fındık alımlarına hazırlanan toplam 1100 personelin görev yaptığını belirten Köse, bu personelin günlük 3 bin tonun üzerinde gerçekleşen fındık alımlarını ağır iklim şartları altında yürüttüğünü dile getirdi.

"TMO Genel Müdürlüğü'nce ek müfettiş görevlendirildi"

Alımlarla ilgili tüm işlemler ile yörede görevli personelin işyeri amirleri, kontrolörler, muhakkikler ve Genel Müdürlük müfettişlerince düzenli olarak denetlendiğini, böylelikle oluşması muhtemel sorunların önüne geçilmesinin amaçlandığını anlatan Köse, açıklamasında şunları kaydetti:

"TMO, fındık alımlarında yolsuzluk iddiaları ve ihbarlarıyla yakında ilgilenmekte; fındık alım görevi sırasında kurallara uymayan veya usulsüzlük yapan personel olduğu takdirde, mevzuat çerçevesinde en ağır şekilde cezalandırılmaktadır.

Genel Müdürlük olarak, söz konusu olayda adı geçen kişilerin tespit edilmesi ve gözaltına alınması işlemlerinde valilikler, kaymakamlıklar, emniyet ve jandarma ile birlikte hareket edilmekte, halen farklı yerlerdeki işyerlerimizle ilgili çalışmalar da mülki makamlarla ve güvenlik güçleriyle birlikte yürütülmektedir.

Basına yansıyan son gelişmeyle ilgili olarak; Çarşamba Ajans Amirliği'nde görevli personelimiz hakkında 'alım şartlarına uymayan fındıkların TMO'ya satılmasında aracılık yaptığı ve karşılığında ücret talep ettiği' yolundaki iddiaların incelenmesi için, gözaltı olayından önce 29 Aralık 2008 tarihinde Teknik Kontrolörümüz marifetiyle inceleme başlatılmıştır. Ayrıca, gözaltı olayından sonra, olayı incelemek ve soruşturmak üzere TMO Genel Müdürlüğü'nce ek müfettiş görevlendirilmiştir.

Gözaltına alınan 4 personelimiz mahkemeye sevk edilmiş, 7 personelimiz ise ifadesine başvurularak serbest bırakılmışlardır. Mahkemeye sevk edilen personellerimizin suç işleyip işlemediğine mahkemece karar verileceğinden; bu aşamada tutuklu personellerimiz hakkında hüküm verilmiş gibi basında haberlere yer verilmemesi ve zor iklim şartları altında görevli tüm personelimizi zan altında bırakacak tutum ve davranışlarda bulunulmaması önem arz etmektedir."