TOBB, 50 kişilik heyetle Ürdün’e çıkarma yaptı

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, 1 milyar dolara ulaşan yatırımları artırarak, Ürdün'de daha fazla iş yapmak istediklerini açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu başkanlığındaki 50’nin üzerindeki işadamından oluşan heyet, Ürdün Başbakanı Hani el-Mulki tarafından kabul edildi ve bazı bakanlarla görüştü.

Görüşmenin ardından Türkiye- Ürdün İş Forumu'na katılan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, buradaki konuşmasında, 2011'de yürürlüğe giren serbest ticaret anlaşmasından çok şey beklediklerinin ancak sürecin işlemesinde bazı sıkıntılar bulunduğunu söyledi.

Ürdün de şu an itibarıyla Türk iş adamlarının 1 milyar dolara ulaşan yatırımları olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, “Ürdün de daha fazla iş yapmak istiyoruz. Türk firmaları olarak Ürdün deki altyapı, üstyapı, ulaşım, su ve enerji projelerinden daha fazla pay almak istiyoruz. Sadece burada değil, Ürdünlü firmalarla ortaklıklar kurarak Türkiye de ve üçüncü ülkelerdeki yatırım fırsatlarını da birlikte değerlendirmek istiyoruz” dedi.

İşadamlarının yaptığı her anlaşmanın iki ülkeye ve bölgeye hizmet anlamı taşıdığını kaydeden Hisarcıklıoğlu, işadamlarının yaptığı her ortaklığın, bölgenin huzuru için atılmış bir tohum olduğunu bildirdi. Hisarcıklıoğlu, iş dünyası olarak bölgeyi bir refah havzası haline getirebileceklerine işaret ederek, “İdarecilerden para pul istemiyoruz. Tek isteğimiz ticaret ve yatırım için önümüzü açın” ifadelerini kullandı.

“Daha fazla girişimcimizi buraya getirmek istiyoruz”

Petrol ve doğalgazı bulunmayan Türkiye nin, girişimcilerinin gücü ile büyük başarılara imza attığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, Ürdün’deki göçmen nüfusunun büyük bir fırsat olduğuna dikkati çekti. Hisarcıklıoğlu, “Türkiye’nin batısındaki pek çok şehrin sanayileşmesi ve zenginleşmesinde, 100 yıl önce Balkanlar’dan gelen soydaşlarımızın çok büyük etkisi oldu. Onların açtıkları küçük iş yerleri, zamanla büyüyerek dev fabrikalara dönüştü. Şimdi biz Ürdün’de aynı fırsatı görüyoruz. O yüzden daha fazla girişimcimizi buraya getirmek istiyoruz. Kadınların, gençlerin ve göçmenlerin girişimci olmasıyla ilgili ortak projeler yapmak istiyoruz” dedi. Hisarcıklıoğlu, huzur ve zenginliğin yolunun iki ülkenin birbiriyle daha fazla ticaret yapmasından geçtiğini söyledi.

Ürdün Ticaret Odası Başkanı Nael el-Kabariti, Ürdün'de büyük imkanlar bulunduğunu belirterek, Türk iş adamlarına birlikte iş yapılması çağrısında bulundu.

Bu konularda ilginizi çekebilir