TOBB- Halk Bank işbirliği destek kredisi protokolü imzalandı

Hisarcıklıoğlu, KOBİ'lerin kullanımı için Halk Bankası'na 100 milyon liralık yeni kaynak aktaracaklarını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA- Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, KOBİ'lerin kullanımı için Halk Bankası'na 100 milyon lira tutarında yeni kaynak aktaracaklarını belirterek, "Halk Bankası'da buna destek vererek, kendi kaynaklarından 1 milyar TL nakdi, 500 milyon TL gayri nakdi ve 1 milyar dolar ihracat kredisi şeklinde olmak üzere, toplam 3 milyar TL yeni kredi paketini hayata geçirecek" dedi.

Kredi Destek Paketine ilişkin protokol, TOBB Başkanı Rifahat Hisarcıklıoğlu, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Parseker, Halk Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın ve Genel Müdür Yardımcısı Yunus Esmer arasında imzalandı. İmza töreninde Halk Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Cebeci de hazır bulundu.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu yaptığı konuşmada, TOBB olarak bugüne kadar Türk özel sektörünün ihtiyacı olan her konuda, ellerini taşın altına koymaktan kaçınmadıklarını, bundan sonra da Türk özel sektörünü desteklemeye devam edeceklerini kaydetti. TOBB'un bugüne kadar Türkiye'de hiçbir kurumun yapmadığı projelerle, üstelik bir finansal aracı kurum olmadığı halde, üyelerinden elde ettiği gelirlerini yine üyelerinin hizmetine sunarak, reel sektörü desteklediğini anlatan Hisarcıklıoğlu, bu kapsamda bankacılık sistemi üzerinden reel sektörün kullanımı amacıyla 2001-2009 döneminde Eximbank'a 150 milyon dolar, Halkbank'a 300 milyon TL, geri dönüşlerin tekrar kullandırılmasıyla birlikte yaklaşık 730 milyon TL kaynak aktararak, 17 bin KOBİ'yi finansman imkanına kavuşturduklarını söyledi.

"Her bir firmaya kullandırılacak kredi azami 40 bin TL'dir"

Oda ve borsaların da reel sektöre kaynak sağlamak üzere yaptığı anlaşmalarla birlikte bu rakamın, 1 milyar 250 milyon TL ve 33 bin 200 firmaya ulaştığını belirten Hisarcıklıoğlu, üzerinde protokol imzalanan krediye ilişkin de şunları kaydetti:

"Bugün atacağımız yeni adımla, Halkbank'a 100 milyon TL kaynak daha aktarmış olacağız. Halk Bankası'da buna destek vererek, kendi kaynaklarından 1 milyar TL nakdi, 500 milyon TL gayri nakdi ve 1 milyar dolar ihracat kredisi şeklinde olmak üzere, toplam 3 milyar TL yeni kredi paketini hayata geçirecektir. Bu kaynağın en geniş şekilde KOBİ'lere yayılması için her bir firmaya kullandırılacak kredi azami 40 bin TL ile sınırlandırılmıştır. Kredinin yıllık maliyeti, masraflarıyla birlikte basit yüzde 10,85'dir. Görüldüğü gibi toplam maliyet açısından piyasanın en uygun maliyetli kredisi olacaktır. (Kredi faizi yıllık basit yüzde 9,6, banka komisyonu yıllık peşin yüzde 1,2 ve 200 TL dosya masrafını içermektedir.)"

TOBB'un Halk Bankası'nın kredilendirme ve teminatlandırma süreçleri içinde kesinlikle yer almayacağını ve herhangi bir firma için referans olmayacağını belirten Hisarcıklıoğlu, bu kampanyanın tamamen bankanın kredilendirme prosedürleri çerçevesinde gerçekleşeceğini, TOBB'un sadece kaynak sağlayan bir kuruluş olarak protokolde yer alacağını anlattı. Kredi başvurusunda bulunan KOBİ'lerin teminat sağlama sıkıntısı çekmeleri halinde, Kredi Garanti Fonu'na başvurma imkanlarının da bulunduğuna işaret eden Hisarcıklıoğlu, Türk özel sektörünün, küresel krize karşı dayanıklılığını büyük ölçüde gösterdiğini söyledi.

Hisarcıklıoğlu, en çok sıkıntı yaşanması beklenen yurt dışı kredilerin yaklaşık yüzde 70'inin 2009 yılında yenilendiğini, kalan kısmın ödenmesindeyse kayda değer sıkıntı yaşanmadığını anlattı.

"Halk Bankası'nın bir misyon ve KOBİ bankasıdır"

Halk Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın da konuşmasında, Halk Bankası'nın bir misyon ve KOBİ bankası olduğunu kaydetti. Krizin yoğun olduğu dönemlerde krizlerin geçici olduğunu bildiklerini ve krizleri fırsata dönüştürdüklerini anlatan Aydın, Halk Bankası'nın bundan sonrada misyon bankası olarak üreten Türkiye'nin yanında olacağını bildirdi.

Türkiye'de kullandırılan kredilerin yüzde 26.3'ünün tek başına Halk Bankası'nın realize ettiğini belirten Aydın, bankanın bunu yaparken kredi kalitesinden de taviz vermediğini bugün itibariyle bakıldığında da doğru şeyler yaptıklarının çok daha iyi anlaşıldığını söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir