TSE Avrupa'da ilk sertifikasını verdi

TSE adına faaliyetlerde bulunan Uluslararası Saraybosna Üniversitesi, ISO 9001 kalite yönetim sistemleri belgesi alarak Bosna Hersek’te bu belgeye sahip ilk ve tek üniversite oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türk girişimciler tarafından 2004 yılında Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’da kurulan, Uluslararası Saraybosna Üniversitesi (IUS), Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ve Bosna-Hersek Standartları Enstitüsü (BAS) ile ortaklaşa proje geliştirerek Bosna’daki çözüm ortağı oldu. 

TSE'den yapılan yazılı açıklamaya göre TSE Çözüm Ortaklığı Ofisi sayesinde, Saraybosna ve tüm Bosna Hersek`te örnekleme, test muayene, belgelendirme gibi faaliyetler ve bu faaliyetlerin yeterliliği ile birlikte eğitim gibi alanlarda da TSE adına faaliyetlerde bulunan IUS, Balkanlarda ve dolayısıyla Avrupa’da ilk sertifikasını Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin katılımı ile verdi.

Verilen ilk sertifika TSE’nin Balkanlarda ve dolayısıyla Avrupa’da ilk uygulaması olarak büyük önem taşıyor. Bununla birlikte törende IUS da ISO 9001 kalite yönetim sistemleri belgesi alarak Bosna Hersek’te bu belgeye sahip ilk ve tek üniversite oldu. 

Proje sayesinde TSE’nin Avrupa’da tanınırlığı artacak

BAS ve TSE ortak olarak ilk defa verdiği, Saraybosna’da eğitimin yanında sanayi alanında da ekonomiye katkı sağlayacak bu çalışma ile hâlihazırda Bosna Hersek’te 100’e yakın firmanın ortak sistem belgelendirmesinin yapılabilmesi için bir süreç aralanmış olup; proje sayesinde TSE’nin tanınırlığı Avrupa’da daha da artmış olacak. 

Zeybekçi: Şimdi iş yapma zamanı

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi yaptığı konuşmada, “Bugün resmi olarak tanımlanana görevimin 180 derece tersi için, İşadamlarımızın Bosna Hersek’e yatırım yapmaları ve Bosna Hersek’in Türkiye’ye ihracatını artırmak için buradayım. Bugün Bosna için duygusal konuşmalar yapma zamanı değil. Şimdi iş yapma zamanı, şimdi istihdam zamanı” dedi. 

"IUS, ilklerin üniversitesi oldu"

Saraybosna Eğitimi Geliştirme Vakfı (SEDEF) Başkanı Sayın Hasan Topaloğlu yaptığı konuşmada şunları kaydetti: 

“2001 yılında Bosna-Hersek’in eğitimine ve gelecek nesillerinin yetişmesine katkı sunmak; Türkiye ile kardeş Bosna-Hersek arasında sağlam bir köprü kurmak gayesi ile kurduğumuz Saraybosna Eğitimi Geliştirme Vakfı’nın bugün bu tören ile birlikte hedefleri bir bir gerçekleştirdiğini görüyoruz. Bu yıl 6. dönem mezunlarımız ile birlikte 10. öğretim yılını tamamlayacağımız üniversite çalışmamızın yanı sıra teori ve pratiği bir araya getirmek için vakıf olarak kurduğumuz Sedef Bosna Şirketi aracılığıyla TSE’nin çözüm ortağı olduk.

Bu ortaklık sayesinde çok değerli akademik kadromuzu özel sektörün ve sanayinin hizmetine sunduk. Bu ülkenin ve Balkanların sadece eğitim hayatına değil aynı zamanda sivil halkın gelişimine ülke sanayisinin kalkınmasına da bu vesile ile katkı sunmuş olacağız. Şu anda birçok ilki hep birlikte yaşamış olmanın mutluluğu içerisindeyiz. Bunlar; İlk defa bir üniversitenin restoranına TSE-SMIIC’ten Helal Gıda sunumu sertifikası almış oluyoruz. İlk defa Bosna-Hersek’te bir üniversite ISO 9001 belgesi almış oldu.” 

TSE, Balkanlarda ilk defa belge vermiş oldu

Yaklaşık bir yıl gibi kısa bir süre içerisinde TSE ve BAS ile kurmuş oldukları bu ortaklığın yakın zamanda üniversitenin hem fiziki hem de akademik kadrosunun imkanları ile çok daha güzel başarılara imza atacağını belirten Topaloğlu açıklamalarına şöyle devam etti: 

“Kurucu vakıf olarak bu ortaklık bünyesinde muayene ve teşhis gerektiren belgelendirmeler için laboratuvar alt yapısını geliştirmek istiyoruz. IUS’un alanında uzman akademisyenlerinin bu alanda bu alanda yeni uzmanlar yetiştirmesini sağlayacağız. Üniversitemizde bu alanda yüksek lisans programları açmış olacağız. Sonuç olarak bugün burada üniversite ile başlayan yürüyüşümüzün TSE ve BAS çözüm ortaklığı ile ileri bir safhaya geçmiş olduğunu tanıklık ediyorum. Gelecekte daha büyük ve anlamlı çalışmalarla bir araya gelmek umudu ile sizleri saygı ile selamlıyorum.”

Bu konularda ilginizi çekebilir