Tüfenkci: Pozitif etkilerini görmeye başladık

İhracata dayalı büyümenin pozitif etkilerinin görülmeye başlandığını belirten Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, Türkiye'nin beklenenin çok üzerinde bir performans gösterdiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye ekonomisinin geçen yıl yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen beklenilenin çok ötesinde bir performans gösterdiğini ve yılın 2,9 büyüme oranıyla bitirildiğini bildiren Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Türkiye, beklenilenin çok ötesinde bir performans gösterdi ve 2016'yı 2,9 oranıyla büyüme oranıyla bitirdi. Dördüncü çeyrekte de 3,5'lik büyümeyi yakaladı. 2017'nin ilk aylarına da çok güçlü bir başlangıç yaptık ve ihracata dayalı büyümenin pozitif etkilerini görmeye başladık.

İnşallah 2017'nin ilk çeyreğini de yine beklentilerin üzerinde bir büyümeyle tamamlamış olacağız. Toplamda da 2017'yi de hükümet programında orta vadeli programda yüzde 4,5 büyümeyi öngördüğü halde biz bunun çok daha üzeride bir büyümeyi Allah'ın izniyle yakalamış olacağız" diye konuştu.

"İyileşmelerin başladığını görüyoruz"

Bakan Tüfenkci, 16 Nisan'da yapılacak refedanduma atıfta bulunarak şu açıklamayı yaptı: "Cumhurbaşkanlığın hükümet sisteminin halk oylamasına sunulmasıyla ekonomide de bir anlamda iyileşmelerin başladığını da görüyoruz. İnşallah cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi halkımızdan gerekli desteği alarak 'evet' çıktığında da bu iyileşmenin daha da hızlanarak devam edeceğini, insanların 2019'a kadar işlerine, güçlerine bakacaklarını, yatırımlarını yapacaklarını görüyoruz."

23 ilde yatırımlar devam ediyor

Malatya, Elazığ, Adıyaman, Hakkari, Van'ın da içerisinde bulunduğu 23 ilin cazibe merkezi kapsamına alındığını hatırlatan Tüfenkci, buralardaki yatırımların bu yıl içerisinde peyderpey başladığı düşünüldüğünde bunun ekonomiye katkısıyla doğunun ve batının sanayisinin büyüyeceğini vurguladı.

"Nisanda enflasyon bir miktar yükselebilir"

Mart ayı ihracat verilerini de değerlendiren Bakan Tüfenkci, "Mart ayı verilerine baktığımız zaman da ihracatımız yeni bir rekor kırıyor, sanayimiz, imalat büyüme endeksimizin yükseldiğini görüyoruz. Tüketici güven endeksleri yine yükseliyor, inşaat sektöründe büyüme var. Dış ticaret açığımızın mart ayı itibarıyla azaldığını görüyoruz. Nisanda enflasyon bir miktar yüksek olabilir ama ay sonundan itibaren enflasyon düşme eğiliminde olacağını ve 2017 enflasyon tahmini rakamlarımızın tutacağını, belki de altında kalacağını şimdiden söyleyebiliriz" şeklinde açıklamalarda bulundu.

Bu konularda ilginizi çekebilir