Tülomsaş ile GE ortaklık için imzayı attı

GE'nin Powerhaul lokomotifinin pazara sunulması, üretimi ve satışı için stratejik işbirliğine yönelik iyi niyet anlaşması imzalandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayi A.Ş (Tülomsaş) ile General Electric (GE) arasında Stratejik Ortaklık Anlaşması imza töreni TCDD Genel Müdürlüğü'nde yapıldı.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, GE ile imzalanan stratejik anlaşma ile yüksek teknoloji ürünü dizel elektrik lokomotiflerin Tülomsaş'ta imalatının gerçekleşeceğini söyledi. 114 yıllık geçmişi ve tecrübesi olan Tülomsaş ile GE'nin stratejik ortaklığının Kafkasya, Orta Doğu, Avrupa ve Kuzey Afrika'yı kapsayacağını anlatan Yıldırım, bu bölgede alt yapı ve üst yapı olarak yaklaşık 10 milyar dolarlık demiryolu faaliyeti olduğunu ifade etti.

"Avrupa ile Asya'yı birbirine bağlayacak Türkiye'nin konumu da dikkate alındığında ne denli önemli bir iş birliğinin kapısını araladığımız açık ve net bir şekilde ortaya çıkmaktadır" diyen Yıldırım, GE'nin önemli bir ortak seçtiğini vurguladı.

Tülomsaş'ta daha az yakıt tüketen, daha çevreci, kabin izolasyonu daha iyi sağlanmış ve aynı motor gücüyle daha fazla çekiş sağlayan lokomotifler üretileceğini dile getiren Yıldırım, Tülomsaş'ın son 5 yılda bir önceki 5 yıla göre, üretimini yüzde 156 artırdığını hatırlattı. Yıldırım,  Tülomsaş'ın bu yıl 250. vagonunu imal ettiğini belirtti. Eskişehir'e raylı sistem yapılırken görmezden gelinen Tülomsaş'a iş verilmediğine dikkati çeken Yıldırım, "Bugün Tülomsaş sesini Türkiye'ye değil, Amerika'ya duyurdu. O gün sesini Eskişehir'e duyuramamıştı" dedi.

Simonelli: Kazan-kazan dönemi

GE Transportation Başkanı ve CEO'su Lorenzo Simonelli de GE'nin Tülomsaş ile yapacağı iş birliği sonucunda yeni pazarlara açılacağını söyledi. İmzalanan anlaşmanın her iki şirket içinde faydalı olacağını ifade eden Simonelli, şunları kaydetti:

"Bu kazan-kazan durumudur. Türkiye'nin hizmet götüreceğimiz piyasalara olan stratejik yakınlığı, ilerlemiş teknolojisi ve üretimdeki yetenekleri sebebiyle bu ülkeye yatırım yapıyoruz. GE'nin Türkiye'ye yatırımda önemli bir geçmişi var. 1948'den beri Türkiye'ye enerji, finans ve medya alanında yatırım yapıyoruz."

Avcı: Hedefimiz yüzde 50 yerli katkı

Tülomsaş Genel Müdürü Hayri Avcı da Tülomsaş'ın lokomotif sektörünün dünyanın önde gelen kuruluşlarından olan GE'nin partneri olarak Avrupa'nın en gelişmiş lokomotiflerinin üretileceği bir şirket olacağını belirtti.  GE ile yürütülecek programın "gelir paylaşımı" düzenlemesi olduğunu vurgulayan Avcı, "Başlangıç olarak Tülomsaş'ın katkısı Yüzde 25-35 olacaktır. Hedefimiz en kısa sürede yüzde 50 yerli katkı ve yılda 100 adet lokomotif üretimidir" diye konuştu.

Demiryol-İş Sendikası Genel Başkanı Ergun Atalay da küresel mali kriz ortamında Tülomsaş'ın GE ile anlaşma yapmasının çok önemli olduğunu ifade etti ve bazılarının krizi bahane ederek krizden istifade ettiğini savundu.

Tülomsaş Genel Müdürü Avcı ile GE Transportation Başkanı ve CEO'su Simonelli "Stratejik Ortaklık Anlaşması"nı imzalamasının ardından kokteyl yapıldı.