'Türk ekonomisi, dünyanın gördüğünden daha iyi durumda'

Türkiye’de son 3 yılda 300 milyon doların üzerinde yatırım yaptıklarını söyleyen Enrique Jimenez, Philip Morris ekosistemi içindeki en büyük üretim tesisinin Torbalı’da olduğunu vurguluyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ömer TÜRKDÖNMEZ

İSTANBUL - Sigara üreticisi Philip Morris/Sabancı şirketinin İspanyol Genel Müdürü Enrique Jimenez, Türkiye’nin zor dönemleri atlatma gücüne ve ekonomik geleceğine inandığını belirterek Ekonomi Bakanlığı’nın başlattığı ve TİM’in koordinasyonunda yürütülen, “Türkiye Hikayeni Keşfet” kampanyasının çok önemli olduğunu vurguladı. Ekonomi gazetecileri ile yıl sonu buluşmasında 2016’nın bir değerlendirmesini yapan Jimenez “Türkiye, zor bir yıl geçiriyor. En son Beşiktaş ve Kayseri’de yaşanan terör olaylarıyla Rusya Büyükelçisi Karlov suikasti düşünüldüğünde, kelimeler duyguları anlatmakta yetersiz kalıyor. Böyle zor zamanlarda uluslararası şirketlere daha büyük sorumluluklar düştüğüne inanıyorum” dedi.

Algı ve beklentileri iyi yönetmek gerekiyor

Philip Morris/Sabancı olarak Türkiye’de uzun yıllardır faaliyet gösterdiklerini bildiren Jimenez, zor zamanların geçici olduğuna inandığını kaydetti. Jimenez “Ekonominin durumunu algı ve beklentiler belirler. Türkiye ekonomisi, dünyanın gördüğünden çok daha iyi durumda. Ekonomik tabloya baktığımızda büyüme sürüyor, cari açık hala minimal düzeyde. Bu nedenle algı ve beklentileri iyi yönetmek gerekiyor. Yurtdışındaki paydaşlarımıza Türkiye’ye neden inandığımızı anlatmak gibi bir görevimiz var” açıklamasını yaptı.

Kampanyaya katılan ilk şirket PM oldu

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci öncülüğünde, CEO’lar aracılığıyla Türkiye’nin yurtdışında tanıtımının yapıldığı, “Türkiye Hikayeni Keşfet” kampanyasına katılan ilk şirket olduklarını bildiren Jimenez şöyle devam etti: “Kampanyanın çekimlerinde bizzat yer aldım. Yine çağırsalar yine katılır ve Türkiye hikayemi büyük bir mutlulukla yine anlatırım. Kampanya çekimlerinde bizi hiç sınırlamadılar ve hislerimizi dile getirmemize izin verdiler. Mutsuzluk ve korkunun bize engel olmasından yana değilim. İş hayatımızda gülümseyerek işimizi en iyi şekilde yapmaya devam etmemiz gerektiğine inanıyorum. Hepimiz ekonomiye katkı yapmaya devam etmeliyiz. Küçük bir katkı bile toplamda büyük sonuçlar doğurabilir. Türkiye’de son 3 yılda 300 milyon doların üzerinde bir yatırım yaptık. PMI ekosistemi içindeki en büyük üretim tesisimiz burada.”

26 ülkeye 200 milyon dolarlık ihracat yapıldı

Torbalı’dan 26 ülkeye sigara sattıklarını bildiren Enrique Jimenez sigara ihracatının 200 milyon dolara yaklaştığını söyledi. İhracat yapılan ülke sayısı ile geliri artırmayı hedeflediklerini belirten Jimenez , konuşmasını şöyle sürdürdü: “2 yılı aşan görevim sırasında Edirne’den Mardin’e, Bodrum’dan Karadeniz’in çeşitli merkezlerine kadar Türkiye’de birçok kente gittim. Görmediğim yerlere de gitmeye çalışacağım. Bugün sadece ürettiklerimizi değil, aynı zamanda yetenekli yöneticilerimizi de ihraç ediyoruz. Orta ve üst düzey 100’ü aşkın Türk yönetici Philip Morris’in dünyanın farklı ülkelerindeki çeşitli birimlerinde görev yapıyor. Şunu büyük bir mutlulukla söyleyebilirim ki; Türkiye’den giden arkadaşlarımız kalite damgasını üzerlerinde taşıyorlar. Yüksek yetenekli profesyonellerden oluşan bir havuzla ‘Yetenek Fabrikası’ olarak tanınmaktan gurur duyuyoruz.”

Yabancı CEO’ların oynadığı Türk filmi 2017’de vizyonda!

Türkiye’nin, küresel şirketlerin yabancı CEO’ları aracılığıyla tanıtımını yaptığı “Türkiye Hikayeni Keşfet” kampanyasına, ülke başkanları ve genel müdürler de katıldı. Kampanyada, Vodafone, Unilever, Ford Global, BNP Paribas, Sberbank, GE Global, Toyota, Hyundai ve Novartis gibi dünya devleri yer aldı. Philip Morris’in de aralarında yer aldığı Türkiye’de yatırımı bulunan uluslararası grupların CEO’larının başarı öykülerini anlattığı tanıtım filmleri, yeni yılla birlikte İngiltere, Fransa, Almanya, Rusya ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde gösterilmeye başlanacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir