'Türkiye, cazibesini kaybetmedi'

TABA AmCham Başkanı Bora Gürçay, yabancı yatırımcı için Türkiye'de tüm koşulların uygun olduğunu ve ülkenin cazibesini kaybetmediğini bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türk Amerikan İşadamları Derneği (TABA AmCham) Başkanı Bora Gürçay, yabancı yatırımcı için Türkiye'de tüm koşulların uygun olduğunu ve ülkenin cazibesini kaybetmediğini her kuruluş ve mecrada yinelediklerini söyledi.

TABA AmCham tarafından, Yatırım Finansman ve Limak International Hotels & Resorts sponsorluğunda Limak Eurasia Luxury Hotel’de düzenlenen toplantıda dünya ve Türkiye ekonomisindeki gelişmelerden sonra 2017’de piyasalara bakış değerlendirildi. Türkiye'nin 15 Temmuz darbe girişimi döneminde kredi kuruluşları tarafından olumsuz değerlendirilmesi nedeniyle TABA AmCham, Fitch Ratings Türkiye Direktörü’nü ve finans sektöründen Yatırım Finansman ve Denizbank genel müdürlerini davet ederek, gelecek dönemde Türkiye'nin kredi notunun olumlu yönde revize edilmesi için sunumlar gerçekleştirdi. Toplantının açılışında konuşan TABA AmCham Başkanı Bora Gürçay, derneğin hem ticari hem de politik açıdan önemine işaret ederek, Amerika’da seçimlerin ardından ortaya çıkan yeni dönemde içe dönük bir ekonomi politikası beklediğini dile getirdi. Ticari ilişkileri kuvvetlendirmek adına çok fazla görüşme yaptıklarını belirten Gürçay, en önemli görevlerinin, Amerikan yatırımlarını Türkiye’ye çekmek olduğunu belirtti. Bu nedenle, yabancı yatırımcı için önemli bir kıstas olan kredi notunun gelecek dönemde ki değerlendirilmesinin tartışılacağı toplantının sonucunun önemini vurguladı. Gürçay, yabancı yatırımcı için Türkiye'de tüm koşulların uygun olduğunu ve cazibesini kaybetmediğini her kuruluş ve mecrada yinelediklerini söyledi.

'En önemli konu jeopolitik riskler'

Gürçay'ın ardından söz alan Onursal Başkan Zeynel Abidin Erdem, 15 Temmuz’daki darbe girişiminin ardından çok çabuk toparlanıldığına ve çok daha büyük bir azimle çalışıldığına vurgu yaptı. Fitch Türkiye Genel Müdürü Gülcan Üstay da dünyadaki dinamiklerin yerinden oynadığını dile getirerek, Türkiye adına yönetmeye çalıştıkları en önemli konunun 'jeopolitik risk' olduğuna dikkat çekti. Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş ise gerçekleştirdikleri çalışmaları anlatarak 2017’den umutlu olduklarını çok detaylı bir sunumla katılımcılara aktardı.

'Trump, çok zeki ve risk alabilen biri'

TABA AmCham toplantısına katılan eski Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye’nin her zaman medeniyetleri birleştiren bir ülke olduğunu vurgulayarak, Amerika ile farklı bir döneme girildiğine dikkat çekti. Bağış, "Son dönemde yaşadığımız sıkıntıların Washington’daki yönetim boşluğundan kaynaklandığını düşünüyorum" sözleriyle yeni yönetimin dosyaları yavaş yavaş devraldığını anlattı. Bağış, Donald Trump’ın hem Senato’da hem de Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu yakalamasını da büyük başarı olarak niteledi. Bağış, "Trump, çok zeki ve risk alabilen biri olduğunu gösterdi. Mutlaka iyi bir ekip kuracaktır. Reegan ve Berlusconi karışımı, başarılı bir lider olacağına inanıyorum. Amerika, NATO’da kendinden sonra en büyük orduya sahip Türkiye’yi gözardı etmeyecektir" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir