Türkiye Ekonomi Şurası toplanıyor gündem; KDV iadeleri

TOBB iki yıl aradan sonra büyük bir buluşma gerçekleştiriyor. Türkiye Ekonomi Şurası bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla yapılacak. İş dünyasının dosyasında, finansman sorunun çözümüne yönelik KDV iadelerinin teminat olarak kabul edilmesi talebi var. (HANDAN SEMA CEYLAN)

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 HANDAN SEMA CEYLAN

Türkiye Ekonomi Şurası iki yıl aradan sonra bugün toplanıyor. 1.5 milyon üyeyle Türkiye’nin en kapsamlı iş örgütü Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) iş dünyasının önündeki engelleri ve çözümlerini istişare etmek üzere 365 oda ve borsa başkanını Ankara’da bir araya getirdi. Dün başlayan ‘Bölge Hazırlık Toplantıları’nda belirlenen sorunlar ve çözüm önerileri bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımı ile gerçekleştirilecek toplantıda dile getirilecek. İş dünyasının dosyasında en önemli sorun olarak krediye erişim imkanlarının zenginleştirilmesi gerektiği maddesi var. Son dönemde çok sayıda teşvik açıklansa da iş insanları kamunun da finansman konusunda yeni çözümler üretebileceğini düşünüyor. Üzerinde en çok durulan konu ise KDV iadeleri ve kamu alacakları.

İş dünyası KDV alacaklarının teminat olarak gösterilebilmesini istiyor. Talebi gündeme getiren isimler bankalar üzerinden sağlanan pek çok teşvikten teminat sorunu nedeniyle yararlanılamadığını belirtiyorlar. KDV beyanlarının en az 3 ayda bir yapılması ve geçici vergi dönemiyle uyumlaştırılmasının sağlanmasını bekliyorlar. KDV alacakları için bir diğer talep de diğer kamu ödemeleriyle mahsuplaştırılarak iadenin bu şekilde sağlanması yönünde.

İstanbul Sanayi Odası tarafından her yıl düzenlenen ve geçen sene mayıs ayında 2017 verilerinin açıklandığı “Türkiye’nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu” araştırmasında sanayici üzerindeki KDV yükünün 7.2 milyar liraya çıktığı bilgisi paylaşılmış ve “Finansman konusunda bu kadar sıkıntılı olan, finansal kaynaklara ancak yüksek maliyetlerle ulaşabilen sanayicinin bu kadar önemli bir miktarı sıfır faiz ile devlete borç verdiğini söylemek durumundayız” denilmişti. Dolayısıyla KDV iadesi konusunun toplantıya damga vurması bekleniyor.

“Leasing, döviz gelirine dayalı kredi olarak kabul edilmesin”

Gündeme getirilen sorunlardan biri de üretim araçları yatırımında en çok kullanılan yöntem; finansal kiralama yani ‘leasing’le ilgili. İş dünyası konuyla ilgili şu görüşleri dile getiriyor: “Üreticilerimizin leasing kredilerinin bankacılık sisteminde ‘döviz gelirine dayalı kredi’ olarak kabul edilmesi ve bunun neticesinde firmalarımızın döviz kredisi limitlerinin olumsuz etkilenmesi. Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Kararda yapılan değişiklikle; Türkiye’de faaliyet gösteren ve kredi bakiyesi 15 milyon doların üzerinde olan firmalar hariç diğer tüm firmalara döviz geliri şartı getirilmiştir. Ancak, Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında kredi alınması halinde döviz kredilerinde döviz geliri şartı aranmayacağı da bu düzenlemede yer almaktadır. Yatırım teşviki kapsamında makine yatırımı yapan firmalarımızın büyük bir kısmı, finansal kiralama yöntemini kullanmaktadır. Finansal kiralama yöntemi, döviz gelirine dayalı olmayan bir kredi türü olmasına rağmen bankalar tarafından sistemde döviz gelirine dayalı kredi olarak kabul edilmekte ve limitleri olmadığı sebebiyle reddedilmektedir. Yatırım teşviki kapsamında kullandırılan leasing kredilerinin, bankalar tarafından döviz gelirine dayalı olmayan krediler kapsamında değerlendirilmesi ve firmaların kredi kullanım limitlerini etkilememesi için gerekli düzenlemenin yapılmasını arz ediyoruz.”

Plastik yatırımlarına çıkış önerisi

Öte yandan gündeme plastikçilerin de damga vurması bekleniyor. Türkiye; tüm tartışmalara rağmen alışveriş poşetinin ücretli olmasına uyum sağladı. Ancak Türkiye’de bu üretimi yapan inanılmaz bir sanayi hacmi var. Şu anda üretim yapamaz hale gelen bu fabrikalar için de yepyeni bir çözüm önerisi sunulacak. Bununla ilgili Gaziantep, Kayseri gibi plastik torba üreten sanayicilerin Denizli ekseninde bir öneri sunmaları bekleniyor.

Yeşil pasaport için bir talep daha

Bugün gündeme getirilmesi için tartışılan talepler arasında; teşviklerden mevcut işletmelerin faydalandırılması, TOBB’a bağlı oda ve borsalarda görevli personele yeşil pasaport tahsis edilmesi, Eximbank destekleri için mevzuatın sadeleştirilmesi de var.

İŞTE YEREL TALEPLERDEN BAZILARI

- Suriyeli mülteci krizinden en çok etkilenen Güneydoğu odaları özel bir teşvik beklentisi içinde. Suriyeli işçilerin ve işverenlerin kayıt içine alınmasını talep ediliyorlar. Suriyeli işadamlarının yurtdışı ve yurtiçi dolaşım sorunlarının çözüme kavuşturulması da beklentiler arasında.

- Akdeniz’in oda ve borsa başkanları tarımsal amaçlı sera yapılarında veri işleme ve ruhsat sorunlarının çözülmesini bekliyor. Akıllı tarım ve akıllı çevre uygulamalarının yaşama geçirilmesi, bu kapsamda Hal Yasasının da tekrar ele alınması isteniyor.

- İthalatta sıfır vergi uygulanarak iç piyasada hububat ve bakliyatta fiyat dengelemesi yapılırken, İç Anadolu odalarının üretimi gündeme getiriyor. İç Anadolu’nun en büyük beklentisi tarımsal sulama.

- Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yatırımlar için Risk Sermayesi Fonu kurulması oda ve borsa başkanları tarafından talep ediliyor. Bu fona kamu, odalar ve özel sektör ortak olmalı.

- Türkiye’nin önemli tarım üretimi merkezlerinden gelen talepler arasında depolama sorunlarının giderilmesi de yer alıyor.

EKONOMİ YÖNETİMİ KATILACAK, 7 BÖLGE SORUNLARINI ANLATACAK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün TOBB Konferans Salonu’nda düzenlenecek toplantıya Bakanlar ve Cumhurbaşkanlığı ekonomi yönetimi ile birlikte katılacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ekonomik ve siyasi değerlendirmeleri kapsayan bir konuşma yapacağı şurada TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da iş dünyasının beklentilerini dile getirecek. Ayrıca TOBB’un 5 konseyi sorunlarını ve buna ait çözüm önerilerini sunacak. Türkiye’nin 7 bölgesinin sözcüleri de genel sorunlar dışında bölge bölge sorunlarını ve çözümlerini aktaracak. 5 dakikalık sunumlar sonrasında interaktif olarak çözümler ele alınacak.