Uçuşlar güvenli değil

Hava-İş Sendikası Genel Başkanı Atilay Ayçin, 15 bin emekçiyle uygulamaya başladıkları grevin geniş katılımlı bir grev olduğunu belirterek, "Şu anda emniyetsiz ve güvensiz bir şekilde uçuşlar yapılmaktadır. Sivil havacılığı göreve çağırıyorum" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Hava-İş Sendikası Genel Başkanı Atilay Ayçin, 15 bin emekçiyle uygulamaya başladıkları grevin geniş katılımlı bir grev olduğunu belirterek, "Şu anda emniyetsiz ve güvensiz bir şekilde uçuşlar yapılmaktadır. Sivil havacılığı göreve çağırıyorum. Olası bir kazada sivil havacılık, THY ve hükümet sorumlu olacaktır" dedi. 

Hava-İş Sendikası ile Türk Hava Yolları arasında uyuşmazlıkla sonuçlanan 24’üncü Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinin ardından grev kararı alan Hava-İş, sabah saat 03.00'den itibaren grevi Atatürk Havalimanı’nda uygulamaya başladı. Greve ilişkin THY Genel Müdürlüğü önünde bir basın açıklaması yapan Hava-İş Sendikası Genel Başkanı Atilay Ayçin, 15 bin emekçiyle uygulamaya başladıkları grevin geniş katılımlı bir grev olduğunu belirterek, 5 ay boyunca THY yetkilileri ile sadece 2 kez masaya oturduklarını; ancak masada müzakereden çok, kendilerine işveren tarafından dayatmaların yapıldığını aktardı. Grev kararı alma nedenlerinin 5 ay önce işten çıkarılan ve işe iadesi yapılmayan 305 THY işçisi olduğunu söyleyen Ayçin, "THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, bize karşı her yolu denedi. Bir sefer de delikanlı olmayı denesin. Direnişimizi kırmak için yönetici kadrolar, part time kişilerle uçuşları gerçekleştiriyorlar. Bunlar eğitimini tamamlamayan kişilerdir. O insanlar o kadar acemi ki, hangi kapıya yöneleceklerini bilmiyorlar. Uçuş işletme başkanını uçurarak mı direnişimizi kıracaksınız?" dedi. 

Ayçin, dün geceden bu yana havalimanı içerisinde ve çevresinde oluşturulan polis ablukasına değinerek, "Grevi kırmak için mi polisi buraya getirdiniz. Arkadaşlarımız grev pankartının olduğu yerlere sokulmuyor" dedi. "Bu ülkede yasaların işçilere tanıdığı grev hakkını kullandırtmıyorsunuz" diyen Ayçin, yapılan uçuşların uluslararası standartlara uygun olmadığına dikkat çekti ve "Güvenli ve emniyetli uçan ve uluslararası standartlara uygun uçan personel, uluslararası standartlara uygun çalışırsa, yolcuya sağlayacağı hizmetin kalitesi de artar. Ama biz bunu yetkililere anlatamıyoruz" diye ekledi. 
Grevi başarıyla sonlandırana kadar greve devam edeceklerini dile getiren Ayçin, "Şu anda emniyetsiz ve güvensiz bir şekilde uçuşlar yapılmaktadır. Sivil havacılığı göreve çağırıyorum. Olası bir kazada sivil havacılık, THY ve hükümet sorumlu olacaktır" dedi.

THY: Tam kadro iş başındayız

Hava-İş'ten bu açıklamalar gelirken THY ise sabah saatlerinde geçtiği bildiride personelin tam kadro işinin başında olduğu kaydedildi.

Açıklamada şu sözlere yer verildi;
Türk Hava Yolları çalışanları her gün olduğu gibi bugün de tam kadro işbaşında. Yeşilköy’de bulunan Genel Müdürlük binasında görev yapan tüm çalışanlarımız işlerine geldiler. Bugün saat 03.00’te başlayan uçuş operasyonu da kokpit ve kabin ekiplerinin daha önce planlanmış uçuşlarını aynen uygulamaları sonucunda zamanında yürütülüyor. Teknik bakım ekipleri, yer işletme çalışanları, kargo çalışanları, İstanbul ve Anadolu teşkilatı da tam kadro görevlerinin başındadır. Tüm çalışanlarımız Şirketlerine sahip çıktılar, greve itibar etmediler.  Türk Hava Yolları, günlük operasyonunu planlandığı şekilde ve zamanında gerçekleştirilen uçuşlarla sürdürüyor.
 

Bu konularda ilginizi çekebilir