Şimşek'ten enflasyon yorumu: Ciddi bir mücadele gerekecek

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Enflasyondaki tablo arzuladığımız bir tablo değil. 2016'da çok ciddi bir mücadele gerekecek, başarılabilir " dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

"Enflasyondaki tablo arzuladığımız bir tablo değil" diyen Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Enflasyon tablosu çok iyi değil. Gıda fiyatlarındaki katılık devam ediyor. Ciddi bir reform gerekiyor. Genel makroda performansta enflasyon, karnemizin nispeten düşük  olduğu bir alan. Enflasyonda 2016'da çok ciddi bir mücadele gerekecek, başarılabilir. 2016'da en öncelikli makro sorunlardan biri enflasyonla mücadele olacak" dedi.

NTV Para yayınında Doğuş Yayın Grubu Ekonomi Grup Başkanı Servet Yıldırım'ın sorularını yanıtlayan Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Asgari ücretin reel olarak yüzde 20 artmış olması da ciddi bir  handikap. Bunun enflasyona yansımaları olabilecek. Asgari ücret artışının maliyetlere yansıması yüzde 1.8-2.8  arasında olabilir, firmalar bunun maliyetini tamamen  yansıtmayabilir. Yapılan çalışmalar asgari ücretin enflasyona etkisinin yüzde  1.1-2.2 arasında olabileceğini gösteriyor" dedi.

 Şimşek'in konuşmasından satır başları;

- Genel makroda performansta enflasyon karnemizin nispeten düşük olduğu bir alan.

- Gıda fiyatlarındaki katılık devam ediyor ciddi bir reform gerekiyor.

- Asgari ücretin reel olarak yüzde 20 artmış olması da ciddi bir handikap. Bunun enflasyona yansımaları olabilecek.

- Asgari ücret artışının maliyetlere yansıması yüzde 1.8-2.8 arasında olabilir, firmalar bunun maliyetini tamamen yansıtmayabilir. Yapılan çalışmalar asgari ücretin enflasyona etkisinin yüzde 1.1-2.2 arasında olabileceğini gösteriyor.

- Küresel şartlara göre büyümede oldukça iyiyiz, Türkiye yüzde 3.5-4 aralığında büyümüş olacak.

- Cari açıkta daralma var, geçen seneki rakam 31-32 milyar dolar civarına iner. İşsizlik oranı yüksek seyrediyor, bu da işgücü piyasasının dinamiklerinden kaynaklanıyor.

- Büyüme bu yıl rahat bir şekilde yüzde 4'ün üzerinde ve yüzde 4.5 civarını bulabilir.