İstanbul'da caz mevsimi başlıyor

İstanbul Caz Festivali, 4 Temmuz’da düzenlenecek ödül töreniyle açılıyor. Garanti Bankası’nın sponsorluğunda gerçekleştirilecek festivalin ünlü pek çok konuğu var.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 24. İstanbul Caz Festivali, gelecek hafta içinde başlıyor. Sponsorluğunu 20. kez Garanti Bankası’nın üstlendiği festival, 4-20 Temmuz tarihleri arasında, cazın duayen isimlerinden yeni keşiflere 200’ü aşkın yerli ve yabancı sanatçıyı İstanbul’un 20 farklı mekânında ağırlamaya hazırlanıyor.

ÖDÜL GECESİYLE BAŞLIYOR

24. İstanbul Caz Festivali, 4 Temmuz Salı akşamı, Avusturya Kültür Ofisi Bahçesinde düzenlenecek “Festival Ödül Gecesi” yle açılıyor. TRT Hafif Müzik ve Caz Orkestrası’nın şefi Kamil Özler ile Türk pop-caz müziğinin sevilen isimlerinden Fatih Erkoç’a “Yaşamboyu Başarı” ödüllerinin takdim edileceği açılış akşamında, önce Fatih Erkoç caz şarkılarından oluşan bir repertuar seslendiriyor, ardındansa sahneye Deladap grubu geliyor. Swing ile Balkan ezgilerini buluşturan topluluk, saat 22.45’ten itibaren müzikseverlerle buluşuyor.

“VİTRİN”E ÇIKACAKLAR...

Bu yıl SOCAR Türkiye desteğiyle, 5-8 Temmuz tarihleri arasında “Vitrin: Türkiye Güncel Müzik Buluşması”na da ev sahihliği yapacak olan İstanbul Caz Festivali, ikinci akşamında, sanatseverleri iki farklı mekâna bekliyor. 5 Temmuz Çarşamba akşamının ilk konserinde caz piyanisti Jacky Terrasson ve Fransız caz trompetçisi Stephane Belmondo birlikte sahne alıyor. 1993’te Thelonious Monk Piyano Yarışması’nı kazanan ve yayımladığı 20’ye yakın albümle caz piyanistleri arasındaki yerini sağlamlaştıran Terrasson ve Belmondo’nun 30 yıla dayanan dostlukları, 2016 tarihli “Mother” albümüyle taçlanmıştı. İkili romantik ve yalın olarak nitelendirilen müzikleriyle Fransız Sarayı Bahçesi’nde aralarında baladlar ve şansonların da olduğu bir repetuar yorumlamaya hazırlanıyor. Konserin öngrubu ise “Vitrin” kapsamında sahne alacak olan, Kerem Görsev Trio’dan kontrbasçı Kağan Yıldız ve piyanist Can Çankaya. Müzikseverler 5 Temmuz Çarşamba akşamı, yine “Vitrin” kapsamında, söz yazarı, besteci ve saksofonist Korhan Futacı ile Kara Orkestra'yı ve Da Poet ile İdil Meşe'nin ortak projesi “Rain Lab”ı dinleyebiliyor. Salon İKSV'deki konserin başlangıç saati 22.00.

Festivalde, Anadolu Yakası’na “Festival içinde festival deneyimi” yaşatmayı hedefl eyen “Gece Gezmesi”nin bu yılki tarihi ise 6 Temmuz Perşembe. Yine “Vitrin” programı dahilindeki “Gece Gezmesi” programında Kadıköy ve Moda’daki çeşitli mekânlarda; Ceylan Ertem, Gevende, Son Feci Bisiklet, Jakuzi ve Kolektif İstanbul’un da aralarında olduğu cazcılar sahne alıyor. “Gece Gezmesi” nin detaylı programına caz.iksv.org internet sitesinden ulaşılabiliyor.

KİMLER KONUĞUMUZ OLACAK?

Bu yılki programında ellinin üzerinde konser yer alan İstanbul Caz Festivali, önümüzdeki haftalarda ise; ünlü isimlerin flamenkonun kült gitarist ve bestecilerinden Paco de Lucia’yı anacakları “Beyond The Memory” konserinden vokal cazın genç yıldızı Kandace Springs’in dinletisine uzanan geniş bir programda gerçekleştiriliyor. Avrupa cazının önde gelen sanatçılarından Nik Bärtsch, üç Grammy ödüllü sevilen sanatçı Dee Dee Bridgewater, Afrikalı cazcılar Fatoumata Diawara ve Hindi Zahra İstanbul Caz Festivali'nin konukları arasında yer alıyor.

Festivalin ücretsiz gerçekleştirilen “Parklarda Caz” konserlerini ise 9 Temmuz Pazar günü, 16.00-21.30 zaman diliminde Fenerbahçe Khalkedon’da takip etmek mümkün.

ÇOCUKLAR MÜZİKLE BULUŞACAK

Caz Festivali bu yıl ilk kez bir çocuk etkinliğine programında yer veriyor. Sakıp Sabancı Müzesi’nde 8 Temmuz Cumartesi saat 15.00’da başlayacak “Çocukça Bir Gün” başlıklı etkinlikte; Oran Etkin, Hakan Başar ve Barış İçin Müzik Üfl emeliler Topluluğu konserlerinin yanı sıra gün boyunca çocuklar için çeşitli atölye çalışmaları da yapılacak. Etkinlik biletini gösterenler müzenin Feyhaman Duran sergisini gezebilecek, dilerlerse rezervasyon yaptırarak çeşitli atölyelere de katılabilecek.