"Bankalara 50 milyar dolar gerekebilir"

Brexit sonrasında bankalar 30-50 milyar dolar sermaye ihtiyaç duyabilirler.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Danışmanlık şirketi Oliver Wyman tarafından hazırlanan yeni bir rapora göre, Brexit sonrasında bankalar Avrupa'daki yeni bağlı ortaklıklarını desteklemek için 30-50 milyar dolar arasında ek
sermaye bulmaya ihtiyaç duyabilirler.

Oliver Wyman'a göre bu ek sermaye, toptan bankaların hali hazırda bölgeye taahhüt ettikleri miktarın yüzde 15-30'una denk geliyor. Hazırlanan rapora göre bankaların maliyetleri de, hali hazırda Londra'da gerçekleştirilen faaliyetlerin aynılarının AB'de de yapılanmalarıyla 1 milyar dolar artabilir.

Oliver Wyman ortakları Matt Austen ve Lindsey Naylor'ın, raporunda, "Bankaların, Avrupa Birliği'nin tek piyasasına olan ayrıcalıklı erişimlerini kaybedecekleri sert Brexit sürecinin 'Avrupa toptan bankacılığını böleceği'" ve "bu durum, belirgin bir biçimde çok daha az karlılık getirecek. Bankalar, hisse senedi getirilerinde 2 yüzdelik puanlık bir düşüş görebilir" ifadeleri kullanıldı.

İngiltere'de faaliyet gösteren bankalar, Avrupa Birliği'nden çıkış sürecindeki ilerleme eksikliğiyle alarma geçerek kıtada yeni kuruluşlar kurmaya başlıyor. Frankfurt, bu bankaların gözde merkezi haline geliyor.

40 bin bankacı işini kaybedebilir40 bin bankacı işini kaybedebilir